Zawsze pod koniec wakacji zamykam w słoiczkach sos barbecue. Co jednak zrobić, gdy skończyły się jego zapasy na zimę ? Oczywiście przygotować kolejną wersję, tym razem o wiele szybszą, ale i równie smaczną. Nie przepadam za sosami na bazie gotowych ketchupów, tym bardziej te z dodatkiem koncentratu pomidorowego nie wchodzą w rachubę. Kiedy smak pomidorów pozostawia wiele do życzenia, najlepiej sięgnąć po pomidory krojone w kartonika lub przeciery pomidorowe. Sos, który dziś Wam prezentuję możecie wykorzystywać na wiele sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do sandwichy, pieczonych mięs, jako dip do nachosów czy grissini, może także posłużyć jako baza do pizzy w stylu amerykańskim. Sos barbecue można także wykorzystywać jako marynatę do mięs. Wówczas nie odparowuję go zbyt mocno i pozostawiam w bardziej płynnej formie. Ten, który widzicie na zdjęciach został zredukowany do konsystencji ketchupu.
Sos Barbecue możecie wykorzystać do przygotowania skrzydełek BBQ, klopsików w sosie BBQ lub sandwicha Polish Boy.
SOS BARBECUE
Składniki:
[przepis własny]
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- pół łodygi selera naciowego, pokrojonego w kosteczkę
- 500 g przecieru pomidorowego z kartonika
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 3 łyżki octu słodowego
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy, utartych w moździerzu
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, czosnek i seler. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy przecier, miód, sos Worcestershire, ocet słodowy, gorczycę i wędzoną papryką. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku delikatnie solą i pieprzem. Lekko ostudzony sos miksujemy na gładką pastę przy pomocy blendera. Sos można dodatkowo przetrzeć przez sito (nie robiłam tego). Sos przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2-3 tygodnie. Wykorzystujemy jako dodatek do sandwichy, sos do przekąsek, marynatę do mięsa.
Czas przygotowania: 30 minut
23 komentarze
pysznie się czerwieni ze słoiczka 🙂 mam na niego chęć 🙂
Robię bardzo podobny sos. Pychota! Żaden kupny się nie równa 🙂
Nigdy nie robiłam 🙂 Ale wygląda apetycznie! 🙂
kiedyś strasznie nie lubiłam tego sosu a teraz uwielbiam 🙂
Lubię! Rewelacja! Pozdrawiam
fajny sos i się sprawdza w wielu okolicznościach, więc chyba zrobie :)))
Pozdrawiam i życze kolejnych ciekawych pomysłów 🙂
gdzie kupujesz sosu Worcestershire? 🙂
też robię ten sos tylko mam inny przepis na niego:)
Jeden z najlepszych. A domowy na pewno sto razy pyszniejszy. Super Malwinko!
Pozdrawiam 🙂
domowy sos z kupny się równać nie może!
Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie zapiszę sobie twój przepis, bo często potrzebuję takich sosów do różnych dań 🙂
z nieba spadł i ten przepis, bo moja druga połówka u mnie zamówiła już dość dawno… mam nadzieję, że uda mi się dostać wszystkie składniki :-0
Choc nie przepadam za sosem barbecue, nie moge sie oprzec zachwytowi nad twoimi zdjeciami!
Witam!!
Mam pytanie gdzie zakupić paprykę wędzoną? Oczywiście jakieś dobre źródło 🙂 Dziękuję za odpowiedź. Magda
Magdo, wędzoną paprykę zamawiam przez internet w sklepie Skworcu. Do wyboru jest zarówno słodka, jak i ostra papryka wędzona. Kosztuje niecałe 3 zł za 50 g przyprawy.
pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź 🙂 Oczywiście zakupię 🙂
Kocham sos BBQ a te sklepowe nie nadają się na nic! Raz tylko jadłam dobry, w Irlandii. Super, że wstawiłas przepis i ja się piszę na wypróbowanie go 🙂
Nie jadłam jeszcze takiego sosu, ale po składnikach śmiem twierdzić, że jest pyszny.Trzeba zaopatrzyć się w niezbędne składniki i do dzieła.
Pozdrawiam:)
Nie jadłam jeszcze takiego sosu, ale po składnikach śmiem twierdzić, że jest pyszny.Trzeba zaopatrzyć się w niezbędne składniki i do dzieła.
Pozdrawiam:)
a jaki sos worcestershire polecasz? 🙂 widziałam jeszcze ciekawy przepis na BBQ (swoją drogą rewelacyjny do pieczonego kurczaka!) na kwestii smaku i właśnie zastanawiam się który przepis wykorzystać.
Pozdrawiam!
Diano, kupuję sos Lea&Perrins.
pozdrawiam ciepło
Malwinna
Malwi nie jadłam jeszcze takiego sosu …. kolor ma piekny, ciekawa jestem smaku:) pozdrawiam ciepło
Zrobiłam i wyszedł przepyszny, razem ze skrzydełkami w sosie BBQ. Blog o gotowaniu nr 1 w mojej opinii. Dziękuję za przepyszne przepisy!