Sos barbecue (sos BBQ)

przez Malwina
Domowy sos barbecue przepis

Zawsze pod koniec wakacji zamykam w słoiczkach sos barbecue. Co jednak zrobić, gdy skończyły się jego zapasy na zimę ? Oczywiście przygotować kolejną wersję, tym razem o wiele szybszą, ale i równie smaczną. Nie przepadam za sosami na bazie gotowych ketchupów, tym bardziej te z dodatkiem koncentratu pomidorowego nie wchodzą w rachubę. Kiedy smak pomidorów pozostawia wiele do życzenia, najlepiej sięgnąć po pomidory krojone w kartonika lub przeciery pomidorowe. Sos, który dziś Wam prezentuję możecie wykorzystywać na wiele sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do sandwichy, pieczonych mięs, jako dip do nachosów czy grissini, może także posłużyć jako baza do pizzy w stylu amerykańskim. Sos barbecue można także wykorzystywać jako marynatę do mięs. Wówczas nie odparowuję go zbyt mocno i pozostawiam w bardziej płynnej formie. Ten, który widzicie na zdjęciach został zredukowany do konsystencji ketchupu. 

Sos Barbecue możecie wykorzystać do przygotowania skrzydełek BBQ, klopsików w sosie BBQ lub sandwicha Polish Boy. 

Sos BBQ przepis

SOS BARBECUE

Składniki:
[przepis własny]

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pół łodygi selera naciowego, pokrojonego w kosteczkę
  • 500 g przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 łyżki octu słodowego
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy, utartych w moździerzu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, czosnek i seler. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy przecier, miód, sos Worcestershire, ocet słodowy, gorczycę i wędzoną papryką. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku delikatnie solą i pieprzem. Lekko ostudzony sos miksujemy na gładką pastę przy pomocy blendera. Sos można dodatkowo przetrzeć przez sito (nie robiłam tego). Sos przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2-3 tygodnie. Wykorzystujemy jako dodatek do sandwichy, sos do przekąsek, marynatę do mięsa.

Czas przygotowania: 30 minut

Jak zrobić sos bbq

23 komentarze
1

23 komentarze

Wiewióra 22/01/2013 - 6:06 pm

pysznie się czerwieni ze słoiczka 🙂 mam na niego chęć 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 22/01/2013 - 6:07 pm

Robię bardzo podobny sos. Pychota! Żaden kupny się nie równa 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/01/2013 - 6:27 pm

Nigdy nie robiłam 🙂 Ale wygląda apetycznie! 🙂

Odpowiedz
Agga 22/01/2013 - 7:24 pm

kiedyś strasznie nie lubiłam tego sosu a teraz uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Kamila 22/01/2013 - 7:43 pm

Lubię! Rewelacja! Pozdrawiam

Odpowiedz
Olinka 22/01/2013 - 8:57 pm

fajny sos i się sprawdza w wielu okolicznościach, więc chyba zrobie :)))
Pozdrawiam i życze kolejnych ciekawych pomysłów 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 22/01/2013 - 9:05 pm

gdzie kupujesz sosu Worcestershire? 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 22/01/2013 - 11:06 pm

też robię ten sos tylko mam inny przepis na niego:)

Odpowiedz
Majana 23/01/2013 - 5:50 am

Jeden z najlepszych. A domowy na pewno sto razy pyszniejszy. Super Malwinko!
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 23/01/2013 - 8:55 am

domowy sos z kupny się równać nie może!

Odpowiedz
Grażyna J 23/01/2013 - 9:49 am

Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie zapiszę sobie twój przepis, bo często potrzebuję takich sosów do różnych dań 🙂

Odpowiedz
Veggie 23/01/2013 - 10:36 am

z nieba spadł i ten przepis, bo moja druga połówka u mnie zamówiła już dość dawno… mam nadzieję, że uda mi się dostać wszystkie składniki :-0

Odpowiedz
Maggie 23/01/2013 - 10:47 am

Choc nie przepadam za sosem barbecue, nie moge sie oprzec zachwytowi nad twoimi zdjeciami!

Odpowiedz
Anonimowy 23/01/2013 - 11:08 am

Witam!!

Mam pytanie gdzie zakupić paprykę wędzoną? Oczywiście jakieś dobre źródło 🙂 Dziękuję za odpowiedź. Magda

Odpowiedz
Malwina 23/01/2013 - 2:13 pm

Magdo, wędzoną paprykę zamawiam przez internet w sklepie Skworcu. Do wyboru jest zarówno słodka, jak i ostra papryka wędzona. Kosztuje niecałe 3 zł za 50 g przyprawy.

pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 24/01/2013 - 12:37 pm

Dzięki za odpowiedź 🙂 Oczywiście zakupię 🙂

Odpowiedz
Kasik 23/01/2013 - 2:31 pm

Kocham sos BBQ a te sklepowe nie nadają się na nic! Raz tylko jadłam dobry, w Irlandii. Super, że wstawiłas przepis i ja się piszę na wypróbowanie go 🙂

Odpowiedz
Anucha S. 23/01/2013 - 4:37 pm

Nie jadłam jeszcze takiego sosu, ale po składnikach śmiem twierdzić, że jest pyszny.Trzeba zaopatrzyć się w niezbędne składniki i do dzieła.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Anucha S. 23/01/2013 - 4:38 pm

Nie jadłam jeszcze takiego sosu, ale po składnikach śmiem twierdzić, że jest pyszny.Trzeba zaopatrzyć się w niezbędne składniki i do dzieła.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Diana 23/01/2013 - 5:46 pm

a jaki sos worcestershire polecasz? 🙂 widziałam jeszcze ciekawy przepis na BBQ (swoją drogą rewelacyjny do pieczonego kurczaka!) na kwestii smaku i właśnie zastanawiam się który przepis wykorzystać.
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 23/01/2013 - 6:04 pm

Diano, kupuję sos Lea&Perrins.

pozdrawiam ciepło

Malwinna

Odpowiedz
Jola szyndlarewicz 24/01/2013 - 10:12 am

Malwi nie jadłam jeszcze takiego sosu …. kolor ma piekny, ciekawa jestem smaku:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Karolina Zaleska 10/01/2016 - 1:24 pm

Zrobiłam i wyszedł przepyszny, razem ze skrzydełkami w sosie BBQ. Blog o gotowaniu nr 1 w mojej opinii. Dziękuję za przepyszne przepisy!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies