Lemon coconut curd

przez Malwina
Jakiś czas temu Agata z Bo(ro)n Appetit nie miała pomysłu na spożytkowanie mleka kokosowego. Od razu przypomniałam sobie o przepisie na cytrynowo-kokosowy krem, który pierwszy raz robiłam jakieś 2 lata temu. W mojej lodówce także zalegało mleko kokosowe w bardzo niewielkiej ilości. Tym sposobem obie przygotowałyśmy ten smaczny krem. Za kilka dni podzielę się z Wami przepisem na pyszne babeczki kokosowe z jego dodatkiem. 

LEMON COCONUT CURD
Składniki:
  • sok z 1 dużej cytryny (około 1/4 szklanki soku)
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 70 g cukru
  • 3 żółtka
  • 60 g masła, pokrojonego w kosteczkę
  • 3-4 łyżki mleka kokosowego
W garnku umieszczamy sok z cytryny, skórkę i cukier. Podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Żółtka umieszczamy w metalowej misce, którą później postawimy na garnku.  Ubijamy je, aż utworzą jednolitą masę (zrobiłam to przy pomocy widelca). Dodajemy do nich stopniowo ciepły sok z rozpuszczonym cukrem, cały czas mieszając masę. Miskę umieszczamy na garnku z wodą (wlewamy do garnka kilkucentymetrową warstwę wody, nie może ona dotykać dna miski). Podgrzewamy wodę na małym ogniu, cały czas mieszając masę jajeczną widelcem. Nie wolno doprowadzić masy jajecznej do zagotowania. Moja przez cały czas była w letniej temperaturze  Po około 5-10 minutach masa powinna zacząć gęstnieć. Kiedy zrobi się gęsta, zdejmujemy miskę z garnka. Dodajemy do masy jajecznej po kawałku masła, za każdym razem dokładnie mieszając do jego rozpuszczenia. Pod koniec dodajemy po łyżce mleka kokosowego (dodałam 3 łyżki). Krem przekładamy do słoiczka, po przestudzeniu słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Po dodaniu masła i mleka krem rozrzedzi się, po ostygnięciu znów stanie się gęsty. Mój miał konsystencję budyniu. Można go przechowywać do 2 tygodni w lodówce. Używamy go według uznania jako dodatek do naleśników, muffinek i innych deserów. Krem cytrynowy można mrozić. 

Czas przygotowania: 15 minut

    20 komentarzy
    0

    20 komentarzy

    kuchenny bałagan 21/01/2013 - 8:46 am

    Zdjęcie wspaniałe, ale ja bym jednak pominęła dodatek kokosa, to jest coś od czego od dziecka dostaję gęsiej skórki 😉

    Odpowiedz
    Marzena 21/01/2013 - 9:23 am

    Warto mieć tego zapas w lodówce:-)

    Odpowiedz
    Kamila 21/01/2013 - 11:11 am

    Znakomity przepis! Pozdrawiam

    Odpowiedz
    Droczilka 21/01/2013 - 12:07 pm

    Ciekawa odmiana klasycznego lemon curd.

    Odpowiedz
    Ivka 21/01/2013 - 12:11 pm

    Pyszny krem, najchętniej wyjadałabym go bezpośrednio ze słoika 🙂

    Odpowiedz
    margot 21/01/2013 - 1:17 pm

    ojej jaka świetna wersja curda , wygląda przepysznie

    Odpowiedz
    Justyna Bąk 21/01/2013 - 2:33 pm

    do czego można taki krem wykorzystać?

    Odpowiedz
    Malwina 21/01/2013 - 2:37 pm

    Jako dodatek do ciast, naleśników, deserów itp. Ja ostatnio nadziewałam nim babeczki.

    Odpowiedz
    siankoo 21/01/2013 - 2:40 pm

    pyszności 🙂 chętnie spróbowałabym choć łyżeczkę 😉

    Odpowiedz
    Maggie 21/01/2013 - 3:09 pm

    Dodatek mleka kokosowego bardzo mi sie podoba! Juz sobie wyobrazam kakaowe nalesniki z takim curdem…

    Odpowiedz
    Zielaczek 21/01/2013 - 3:10 pm

    Świetne połączenie: cytryna + kokos. Do wypróbowania!

    Odpowiedz
    Gosia 21/01/2013 - 6:13 pm

    jakie cudowne połączenie smaków, już się nie mogę bebeczek doczekać 🙂

    Odpowiedz
    Majana 21/01/2013 - 8:49 pm

    I tu przepiękny kolor. Uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
    Evitaa 22/01/2013 - 10:34 am

    Świetny pomysł z tym dodatkiem mleka kokosowego! Zastanawiam się, czy jako krem do przełożenia tortu zachowa konsystencję, czy się trochę "wchłonie"?

    Odpowiedz
    Malwina 23/01/2013 - 2:55 pm

    Evitoo- ciężko mi powiedzieć, postaram się sprawdzić to w najbliższym czasie. Akurat mam w planach krem pomarańczowy i limonkowy:)

    Odpowiedz
    Jola Szyndlarewicz 22/01/2013 - 12:25 pm

    Uwielbiam wszystko co ma w sobie kokosa:) ….. czekam z niecierpliwością na babeczki:) pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
    Bon Appetit. Małgorzata 22/01/2013 - 2:35 pm

    bosko! w mojej lodówce też zalega mleczko kokosowe! dzięki za świetny przepis! ja jeszcze do kremu dodam rum 🙂

    Odpowiedz
    gin 25/01/2013 - 2:50 pm

    Pychotka – musi oryginalnie smakować, inaczej niż ten klasyczny 🙂

    Odpowiedz
    lomo-eye 11/06/2013 - 5:13 pm

    pierwszy raz będę robić curd. można dodać zamiast żółtek całe jajka? szkoda mi marnować tylu białek, a wiem że teraz ich nie wykorzystam. w innym przepisie na lemon curd były całe, więc mam nadzieje, że nie zaszkodzi.

    Odpowiedz
    Malwina 11/06/2013 - 5:16 pm

    Białka zawsze możesz wykorzystać robiąc bezy, kokosanki na białkach, omlety białkowe itp. Ale oczywiście na całych też będzie ok. Ostatnio robiłam na całych jajkach, tu masz przepis: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/05/lemon-curd.html

    pozdrawiam

    Malwinna

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies