Frittata z makaronem

przez Malwina

Jedliście kiedyś frittatę? Jeśli nie, koniecznie musicie to nadrobić. Dziś w 10 już odsłonie cyklu Śniadanie Mistrzów proponuję Wam prostą i niezwykle smaczną frittatę z makaronem. Ja do jej przygotowania użyłam makaronu spaghetti, który został mi z poprzedniego dnia , ale możecie użyć dowolnego makaronu, jaki akurat macie w szafce. Jest to frittata w wersji pieczonej w piekarniku. Nie musicie się więc obawiać, że coś się przypali lub pójdzie nie tak w trakcie przewracania jajecznego placka. Waszym zadaniem jest jedynie rozmieszanie masy jajecznej i przelanie jej do naczynia. Kiedy będzie się piekła możecie w spokoju wypić poranną kawę i oddać się lekturze ulubionej książki. 

FRITTATA Z MAKARONEM
Śniadanie Mistrzów #10

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 200 g ugotowanego makaronu (u mnie spaghetti)*
  • 4 plastry wędzonego boczku, pokrojone w kostkę
  • pęczek szczypiorku, drobno posiekany
  • pół czerwonej papryczki chili, pozbawionej pestek, posiekanej **
  • 40 g sera pecorino romano, startego na tarce
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 8 dużych jajek
Makaron spaghetti siekamy w mniejsze kawałki (drobny makaron pozostawiamy w całości). Boczek rumienimy na suchej patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Jajka roztrzepujemy przy pomocy widelca, trzepaczki lub miksera. Dodajemy szczypiorek, boczek, makaron, chili, ser, doprawiamy solą i pieprzem. Masę rozlewamy pomiędzy 4 kokilki lub małe naczynia do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut lub do momentu, aż masa jajeczna się zetnie.

Czas przygotowania: 30 minut

*waga po ugotowaniu makaronu
** jeśli nie macie świeżego chili, dodajcie do masy jajecznej kilka kropli tabasco 

14 komentarzy
0

14 komentarzy

Justyna Bąk 20/01/2013 - 8:26 am

już jakiś czas chodzi za mną to danie, wygląda na prawdę smakowicie:) chyba w końcu się skuszę:)

Odpowiedz
annaz 20/01/2013 - 9:29 am

Wygląda rewelacyjnie! Musi być pyszna.

Odpowiedz
Anonimowy 20/01/2013 - 2:56 pm

uwielbiam i muszę wypróbować tego przepisu!;))

Odpowiedz
Wiewióra 20/01/2013 - 5:06 pm

śliczna i pyszna na pewno 🙂 i fajna ściereczka 🙂

Odpowiedz
Antenka 20/01/2013 - 5:58 pm

boska:) zjadłabym taką z miłą chęcią:D

Odpowiedz
pasjonatka 20/01/2013 - 8:01 pm

oj zapewne sprobuje ;D

Odpowiedz
Majana 20/01/2013 - 8:15 pm

Fritatę jadłam,ale z łososiem. Takiej nie,ale bardzo pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
lekki brzusio 20/01/2013 - 8:47 pm

zdecydowanie coś co lubię 🙂

Odpowiedz
Maggie 21/01/2013 - 3:49 pm

Frittata to doskonaly sposob na zagospodarowanie resztek 🙂

Odpowiedz
Cooking??Cooking!! 21/01/2013 - 5:52 pm

Nie przepadam za makaronami, ale wygląda tak pysznie,że się skuszę 🙂

Odpowiedz
klaudynas 20/04/2015 - 12:33 pm

A czy można wykorzystać do tej fritaty makaron chiński ten którego się nie gotuje tylko zalewa wodą? został mi taki z chińszczyzny i nie wiem czy mogę go użyć? Proszę o pomoc !

Odpowiedz
Malwina 20/04/2015 - 12:38 pm

Oczywiście, że może być 🙂 Przed dodaniem go do masy jajecznej trzeba będzie go normalnie przygotować (czyli zalać wrzątkiem, odstawić do napęcznienia i odcedzić).

Odpowiedz
klaudynas 20/04/2015 - 12:40 pm

dzięki za błyskawiczną odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/12/2015 - 8:03 pm

mniam….jurto na śniadanie 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies