Jak już większość z Was zauważyła, ryby goszczą w mojej kuchni niezwykle rzadko. Wyjątkiem są śledzie, które Połówek bardzo lubi. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są idealną przekąską podczas zakrapianych spotkań ze znajomymi. Myślę, że przepis na rolmopsy przyda się Wam szczególnie teraz w okresie karnawału.
ROLMOPSY Z OGÓRKAMI I PAPRYKĄ
Składniki:
- pół kg płatów śledziowych
- 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
- 1/4 zielonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- kilka małych ogórków kiszonych, pokrojonych na ćwiartki
- zalewa: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka nasion gorczycy, 1 liść laurowy, pół łyżeczki ziaren różowego pieprzu, 1 duża szalotka (posiekana w półplasterki)
Śledzie zalewamy wodą, moczymy przez godzinę, co jakiś czas zmieniając wodę (jeśli śledzie będą w dalszym ciągu za słone, moczcie je dłużej). Płaty płuczemy, osuszamy. Na każdym płacie układamy kawałek cebuli, ogórka, papryki. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia. Zalewę zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia. Rolmopsy układamy w słoiku lub pojemniku do przechowywania żywności, zalewamy marynatą. Pojemnik zamykamy i odkładamy do lodówki. Po około 4 dniach rolmopsy są gotowe do jedzenia.
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Polecam Wam także przepis na rolmopsy z musztardą.
8 komentarzy
bardzo ladne i estetyczne danie, a sledzie smaczne wszyscy to wiemy 😉
pozdrawiam
ładnie wyglądają:)
Lubię to! Pycha!
klasyka gatunku ;p
Muszę zrobić. Pychota.
smaczne takie rolmopsy i do tego jeszcze na ostro :)super
Chętnie poczęstowałabym się takim rolmopsem…:-)
U mnie ryby goszcza czesto, ale sledzie juz niekoniecznie. Sama nie wiem, czemu. Te rolmopsy wygladaja apetycznie!