Rolmopsy z ogórkami i papryką

przez Malwina
Rolmopsy śledziowe przepis

Jak już większość z Was zauważyła, ryby goszczą w mojej kuchni niezwykle rzadko. Wyjątkiem są śledzie, które Połówek bardzo lubi. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są idealną przekąską podczas zakrapianych spotkań ze znajomymi. Myślę, że przepis na rolmopsy przyda się Wam szczególnie teraz w okresie karnawału. 

Rolmopsy z ogórkiem przepis
ROLMOPSY Z OGÓRKAMI I PAPRYKĄ

Składniki:

  • pół kg płatów śledziowych
  • 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • kilka małych ogórków kiszonych, pokrojonych na ćwiartki
  • zalewa: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka nasion gorczycy, 1 liść laurowy,  pół łyżeczki ziaren różowego pieprzu, 1 duża szalotka (posiekana w półplasterki)
Śledzie zalewamy wodą, moczymy przez godzinę, co jakiś czas zmieniając wodę (jeśli śledzie będą w dalszym ciągu za słone, moczcie je dłużej). Płaty płuczemy, osuszamy. Na każdym płacie układamy kawałek cebuli, ogórka, papryki. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. Przygotowujemy zalewę.   Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia. Zalewę zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia. Rolmopsy układamy w słoiku lub pojemniku do przechowywania żywności, zalewamy marynatą. Pojemnik zamykamy i odkładamy do lodówki. Po około 4 dniach rolmopsy są gotowe do jedzenia.

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut

Rolmopsy z papryką przepis

Polecam Wam także przepis na rolmopsy z musztardą. 
8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Praliné 23/01/2013 - 5:49 pm

bardzo ladne i estetyczne danie, a sledzie smaczne wszyscy to wiemy 😉
pozdrawiam

Odpowiedz
Justyna Bąk 23/01/2013 - 6:19 pm

ładnie wyglądają:)

Odpowiedz
Kamila 23/01/2013 - 6:58 pm

Lubię to! Pycha!

Odpowiedz
pasjonatka 23/01/2013 - 8:20 pm

klasyka gatunku ;p

Odpowiedz
Majana 23/01/2013 - 9:06 pm

Muszę zrobić. Pychota.

Odpowiedz
Magda111 23/01/2013 - 9:11 pm

smaczne takie rolmopsy i do tego jeszcze na ostro :)super

Odpowiedz
Marzena 23/01/2013 - 10:28 pm

Chętnie poczęstowałabym się takim rolmopsem…:-)

Odpowiedz
Maggie 24/01/2013 - 3:32 pm

U mnie ryby goszcza czesto, ale sledzie juz niekoniecznie. Sama nie wiem, czemu. Te rolmopsy wygladaja apetycznie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies