Klopsiki w sosie BBQ

przez Malwina

Klopsiki z sosem bbq

Jakiś czas temu na pewnym amerykańskim blogu trafiłam na przepis na klopsiki w sosie bbq. Przepis opierał się na trzech składnikach, mianowicie gotowych mrożonych klopsikach, sosie barbecue w butelce i puree ziemniaczanym w proszku. Okazuje się, że tego rodzaju przepisy oparte na gotowcach są dość popularnym zjawiskiem. Zawsze będzie mnie to zadziwiać, tym bardziej w przypadku tak prostych i szybkich w przygotowaniu receptur, które z powodzeniem można od podstaw zrealizować samemu. Sos barbecue przygotujcie wcześniej i przechowujcie w lodówce. Kiedy będziecie mieć ochotę na taki obiad, wówczas pozostanie Wam jedynie usmażenie klopsików i przygotowanie puree. W 20 minut na Waszym stole wyląduje smaczne i pożywne danie. 

Klopsiki bbq przepis

KLOPSIKI W SOSIE BBQ


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 250 g mielonej wołowiny, wieprzowiny lub mięsa mieszanego
  • 1 mała szalotka, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • sól  i pieprz do smaku
  • 1 żółtko
  • bułka tarta
  • 1 szklanka domowego sosu BBQ
Do mięsa dodajemy szalotkę, czosnek, natkę, słodką i wędzoną paprykę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy dłonią. Dodajemy żółtko, troszkę bułki tartej i dalej wyrabiamy. Bułki dosypujemy tyle, by masa była zwarta. Z masy formujemy małe klopsiki (około 12 sztuk). Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsiki ze wszystkich stron, aż przestaną być surowe w środku. Wlewamy sos barbecue (w razie potrzeby odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni), gotujemy dalej przez około 5 minut. Ja sosu nie dodawałam na patelnię, tylko przełożyłam klopsiki do małego rondelka z sosem i podgrzałam. Podajemy z dodatkiem puree ziemniaczanego. Możecie także klopsiki z sosem BBQ wykorzystać jako nadzienie do sandwicha.

Czas przygotowania: 20 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Mątewka 14/05/2014 - 4:19 pm

Piękny blog. Nie mogę się napatrzeć.

Odpowiedz
Wiewióra 15/05/2014 - 6:46 am

szkoda, że nie mam sosu bbq bo bym je zrobiła w niedzielę :/

Odpowiedz
Malwina 15/05/2014 - 6:55 am

Wiewióra, przepis masz w składnikach (po kliknięciu w link). Robi się go dość szybko, pół godziny i masz gotowy sos.

Odpowiedz
Magda C. 15/05/2014 - 7:17 am

Przepysznie wyglądają te klopsiki 🙂

Odpowiedz
JustInka 15/05/2014 - 1:32 pm

Bardzo mnie kusi ten sosik BBQ 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies