Jakiś czas temu na pewnym amerykańskim blogu trafiłam na przepis na klopsiki w sosie bbq. Przepis opierał się na trzech składnikach, mianowicie gotowych mrożonych klopsikach, sosie barbecue w butelce i puree ziemniaczanym w proszku. Okazuje się, że tego rodzaju przepisy oparte na gotowcach są dość popularnym zjawiskiem. Zawsze będzie mnie to zadziwiać, tym bardziej w przypadku tak prostych i szybkich w przygotowaniu receptur, które z powodzeniem można od podstaw zrealizować samemu. Sos barbecue przygotujcie wcześniej i przechowujcie w lodówce. Kiedy będziecie mieć ochotę na taki obiad, wówczas pozostanie Wam jedynie usmażenie klopsików i przygotowanie puree. W 20 minut na Waszym stole wyląduje smaczne i pożywne danie.
KLOPSIKI W SOSIE BBQ
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 250 g mielonej wołowiny, wieprzowiny lub mięsa mieszanego
- 1 mała szalotka, posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 1 żółtko
- bułka tarta
- 1 szklanka domowego sosu BBQ
Do mięsa dodajemy szalotkę, czosnek, natkę, słodką i wędzoną paprykę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy dłonią. Dodajemy żółtko, troszkę bułki tartej i dalej wyrabiamy. Bułki dosypujemy tyle, by masa była zwarta. Z masy formujemy małe klopsiki (około 12 sztuk). Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsiki ze wszystkich stron, aż przestaną być surowe w środku. Wlewamy sos barbecue (w razie potrzeby odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni), gotujemy dalej przez około 5 minut. Ja sosu nie dodawałam na patelnię, tylko przełożyłam klopsiki do małego rondelka z sosem i podgrzałam. Podajemy z dodatkiem puree ziemniaczanego. Możecie także klopsiki z sosem BBQ wykorzystać jako nadzienie do sandwicha.
Czas przygotowania: 20 minut.
5 komentarzy
Piękny blog. Nie mogę się napatrzeć.
szkoda, że nie mam sosu bbq bo bym je zrobiła w niedzielę :/
Wiewióra, przepis masz w składnikach (po kliknięciu w link). Robi się go dość szybko, pół godziny i masz gotowy sos.
Przepysznie wyglądają te klopsiki 🙂
Bardzo mnie kusi ten sosik BBQ 🙂