Po Boy z klopsikami z tuńczyka

przez Malwina
Kanapka z klopsikami z tuńczyka
Po Boy to sandwich z regionu Luizjany, w którego skład wchodzi smażone mięso lub owoce morza. Najbardziej popularna wersja tej kanapki zawiera krewetki i z pewnością już niebawem zaprezentuję ją Wam na blogu. Dziś jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem znalezionym u Kevina. To po’ boy ze smażonymi klopsikami z tuńczyka. Wypróbujcie koniecznie.

Kanapka z klopsikami przepis
PO BOY Z KLOPSIKAMI Z TUŃCZYKA
Śniadanie Mistrzów #116
Projekt Sandwich #11

Składniki (na 2 porcje):
[inspiracja: Kevin z Closet Cooking]
  • 1 puszka tuńczyka
  • pół czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka majonezu
  • pół łyżeczki sosu Worcestershire
  • pół łyżeczki przyprawy cajun
  • bułka tarta do zagęszczenia masy (zużyłam 3 łyżki)
  • bułka tarta do obtoczenia klopsików
  • 2 krótkie bagietki lub bułki typu paluch
  • ulubiona sałata
  • kawałki pomidora
  • sos remoulade z Luizjany do polania
Tuńczyka odcedzamy, umieszczamy w misce i rozdrabniamy. Dodajemy cebulkę, żółtko, majonez, sos Worcestershire, przyprawę cajun, mieszamy. Warto spróbować odrobiny masy, by ewentualnie ją dosolić. Ja nie dodawałam soli do klopsików, nie było takiej potrzeby. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce bułki tartej, aż do otrzymania zwartej masy. Formujemy klopsiki (lekko ściskając je w dłoniach), obtaczamy w dodatkowej bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsiki ze wszystkich stron na złoto. Bułki rozcinamy wzdłuż, wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i opiekamy. Do bułek wkładamy klopsiki, listki sałaty, kawałki pomidora. Polewamy sosem i od razu podajemy.
Po boy przepis

Czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Kuchnia Izy 24/01/2014 - 9:16 am

Rewelacja, to coś w sam raz dla mnie

Odpowiedz
Karmel-itka. 24/01/2014 - 10:10 am

co za kanapka! wow :] godna żarłoka – mistrza łasucha! :]

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/01/2014 - 10:26 am

Uwielbiam te Twoje wypasione kanapki!

Odpowiedz
teenager ;) 24/01/2014 - 10:53 am

spodobał mi się pomysł na klopsiki! ogółem calutki przepis na kanapkę jest świetny! coś sycącego, szczególnie idealne jako propozycja do pracy czy szkoły 🙂

Odpowiedz
Angie 24/01/2014 - 1:12 pm

Takie kanapki to ja rozumiem; )

Odpowiedz
martawkuchni.blog.pl 24/01/2014 - 2:40 pm

cudownie to się prezentuje:) na pewno pysznie smakowało:)

Odpowiedz
Justyna Żak 24/01/2014 - 3:24 pm

rewelacja:)

Odpowiedz
Magda C. 24/01/2014 - 3:40 pm

Mmm… rewelacja 🙂

Odpowiedz
JustInka 27/01/2014 - 1:30 pm

Zjadłabym takiego sandwitcha 🙂 Szczególnie teraz! No i ten tuńczyk 🙂 To przepis w sam raz na moją obecną tuna edukację.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 06/02/2014 - 7:31 pm

Oj zjadłabym taką kanapkę … pysznie wygląda:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies