Scones to angielskie bułeczki bez drożdży, przygotowywane z dodatkiem środków spulchniających w postaci proszku do pieczenia i/lub sody oczyszczonej. Mogę występować w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Różnią się między sobą kształtem, składem i smakiem. Razem z Karoliną i Edytą przygotowałyśmy scones z rodzynkami z przepisu Skye Gyngell, pochodzącego z książki „How I cook”.
Bułeczki są ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy umieścić wszystko w misce, zagnieść, podzielić na porcje i upiec w piekarniku. W pół godziny mamy gotowe smaczne pieczywo na śniadanie lub podwieczorek do popołudniowej herbaty. Minusem tego typu wypieków jest to, że należy je zjeść w przeciągu kilku godzin od przygotowania. Jednak nie obawiajcie się, są na tyle smaczne, że nawet nie zorientujecie się, kiedy zniknęły.
Częstujcie się przepisem i przygotujcie sobie je w weekend. Naprawdę warto!
SCONES Z RODZYNKAMI
Składniki (na 12 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2-3 pomarańczy
- 120 g rodzynek
- 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1 jajko
- 225-230 ml mleka
- do posmarowania: roztrzepane jajko
W misce umieszczamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość mieszamy. Wbijamy jajko, wlewamy mleko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej mleka. U mnie nie było takiej potrzeby. Ciasto dzielimy na pół, każdą część formujemy w kulę. Wałkujemy na lekko podsypanej mąką powierzchni na grubość około 2-3 cm. Każdy placek dzielimy ostrym nożem na 6 trójkątów. Przed pieczeniem możecie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-25 minut. Moje bułeczki były gotowe po 23 minutach. Scones zjadamy tego samego dnia. Kolejnego twardnieją i nie są zbyt smaczne. Scones najlepiej smakują z dodatkiem masła i dobrej konfitury.
*rodzynki możecie namoczyć wcześniej w soku z pomarańczy, rumie lub amaretto
Czas przygotowania: 30 minut.
2 komentarze
Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.
Podziwiałam je już u Dziewczyn, teraz widzę i Twoją wersję:). Po raz kolejny napiszę – cudne:). Musze i ja w końcu upiec scones:)