Scones z rodzynkami

przez Malwina
Scones przepis

Scones to angielskie bułeczki bez  drożdży, przygotowywane z dodatkiem środków spulchniających w postaci proszku do pieczenia i/lub sody oczyszczonej. Mogę występować w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Różnią się między sobą kształtem, składem i smakiem. Razem z Karoliną i Edytą przygotowałyśmy scones z rodzynkami z przepisu Skye Gyngell, pochodzącego z książki „How I cook”. 
Bułeczki są ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy umieścić wszystko w misce, zagnieść, podzielić na porcje i upiec w piekarniku. W pół godziny mamy gotowe smaczne pieczywo na śniadanie lub podwieczorek do popołudniowej herbaty. Minusem tego typu wypieków jest to, że należy je zjeść w przeciągu kilku godzin od przygotowania. Jednak nie obawiajcie się, są na tyle smaczne, że nawet nie zorientujecie się, kiedy zniknęły. 

Częstujcie się przepisem i przygotujcie sobie je w weekend. Naprawdę warto!


Scones z rodzynkami przepis
SCONES Z RODZYNKAMI

Składniki (na 12 sztuk):
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2-3 pomarańczy
  • 120 g rodzynek 
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1 jajko
  • 225-230 ml mleka
  • do posmarowania: roztrzepane jajko
W misce umieszczamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość mieszamy. Wbijamy jajko, wlewamy mleko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej mleka. U mnie nie było takiej potrzeby. Ciasto dzielimy na pół, każdą część formujemy w kulę. Wałkujemy na lekko podsypanej mąką powierzchni na grubość około 2-3 cm. Każdy placek dzielimy ostrym nożem na 6 trójkątów. Przed pieczeniem możecie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-25 minut. Moje bułeczki były gotowe po 23 minutach. Scones zjadamy tego samego dnia. Kolejnego twardnieją i nie są zbyt smaczne. Scones najlepiej smakują z dodatkiem masła i dobrej konfitury.

*rodzynki możecie namoczyć wcześniej w soku z pomarańczy, rumie lub amaretto

Scones na słodko

Bułki śniadaniowe bez drożdży

Czas przygotowania: 30 minut.

2 komentarze
0

2 komentarze

Malwina 28/04/2014 - 11:16 am

Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/05/2014 - 6:09 pm

Podziwiałam je już u Dziewczyn, teraz widzę i Twoją wersję:). Po raz kolejny napiszę – cudne:). Musze i ja w końcu upiec scones:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies