Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 350 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
- 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w słupki
- 1 por (tylko biała część) pokrojony w słupki
- 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne paseczki
- 1 żółta papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne paseczki
- 1 łyżeczka przyprawy 5 Smaków
- sos: 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 szklanka wody, 1 suszona papryczka bird’s eye (wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy rozkruszoną papryczkę)
- do podania: makaron jajeczny do dań z woka lub ryż
Czas przygotowania: 15 minut
*jeśli sos jest zbyt gęsty, wówczas należy go rozrzedzić bulionem lub odrobiną wody. W przypadku, gdy nie ma pożądanej przez nas konsystencji i jest zbyt rzadki, zagęszczamy go dodając jeszcze odrobinę mąki (mąkę należy wymieszać dokładnie z odrobiną wody i dodać do zawartości patelni. Nigdy nie dodajemy mąki bezpośrednio do sosu).
21 komentarzy
uwielbiam!:) sama czasem robię różne wariacje orientalne:)
ze wzgledu na szybkosc i smak kocham ta kuchnie ;))
ale za smak bardziej
ale smakołyki!:) ja się częstuję!
o taaak, czas wykonania. dlatego też często sięgam po kuchnię chińską jak praca kumuluje mi się ze zjazdami 😉
O tak, blyskawicznosc jest jak najbardziej mile widziana!
Wygląda bardzo apetycznie:-))
uwielbiam takie dania z przyjemnością bym się skusiła 🙂
Pycha, bardzo apetycznie i szybko przygotowane! Pozdrawiam
Kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych 🙂
Świetny przepis 🙂 Fajnie,że można wyczarowac COŚ w tak szybkim czasie 🙂
Jak zwykle Cię podziwiam za różnorodnośc potraw 🙂
Szybkie dania cenię teraz wyjątkowo, a do tego pikantne i kolorowe – muszę spróbować. 🙂
wygląda przepysznie! i wcale nie jest trudne:)
znam i lubię 😉
jeden ze smaczniejszych sposobów na kurczaka;)
Chyba muszę częściej kusić się na dania kuchni chińskiej:)
Pozdrawiam.
Kurczak zapowiada się pysznie. To zdecydowanie moje smaki 😀
Coś dla mnie 🙂
szybkie, pyszne danie- kombinacja idealna!
5 smaków, moje ulubione 🙂
Zrobiłam jego uboższą wersję,bez imbiru (nie miałam) i sosu z przepisu.Swój sos zrobiłam na sosie pieczeniowym z wczorajszego obiadu – dodałam duuużo ostrej papryki, przyprawy chińskiej,czosnku i pieprzu. Całkiem fajnie smakowało 🙂
Gosia
Rewelacja Super pyszne danie..