Kurczak Pięć Smaków

przez Malwina

Ogromnym plusem kuchni chińskiej jest fakt, iż większość dań można przygotować w tempie ekspresowym. Wszystko zajmuje dosłownie 15 minut (razem z pokrojeniem produktów). To danie jest wyraziste w smaku i zapewne przypadnie do gustu wielbicielom pikantnych potraw. Do jego przygotowania możecie użyć także innych warzyw, np. rzodkwi, mini kolb kukurydzy, brokuła.

KURCZAK PIĘĆ SMAKÓW (CHINY)


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w słupki
  • 1 por (tylko biała część) pokrojony w słupki
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne paseczki
  • 1 żółta papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne paseczki
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 Smaków
  • sos: 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 szklanka wody, 1 suszona papryczka bird’s eye (wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy rozkruszoną papryczkę)
  • do podania: makaron jajeczny do dań z woka lub ryż
Mięso kroimy w kostkę, lekko oprószamy solą. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy, wrzucamy mięso, smażymy przez około 3-4 minuty, aż zrumieni się i przestanie być różowe w środku. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 30 sekund. Dodajemy paprykę i marchewkę, smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy pora, smażymy mieszając kolejną minutę. Wsypujemy przyprawę 5 Smaków, mieszamy i smażymy 30 sekund. Dokładamy mięso, wlewamy sos i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy chwilkę, aż sos zgęstnieje. Podajemy z makaronem lub ryżem. Posypujemy posiekaną dymką. 

Czas przygotowania: 15 minut

*jeśli sos jest zbyt gęsty, wówczas należy go rozrzedzić bulionem lub odrobiną wody. W przypadku, gdy nie ma pożądanej przez nas konsystencji i jest zbyt rzadki, zagęszczamy go dodając jeszcze odrobinę mąki (mąkę należy wymieszać dokładnie z odrobiną wody i dodać do zawartości patelni. Nigdy nie dodajemy mąki bezpośrednio do sosu).

Polecam także inne chińskie przepisy na kurczaka
(spaghetti azjatyckie (ryz smazony z kurczakiem i orzechami (kurczak z chili i makaronem
21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Anulla 05/11/2012 - 8:21 am

uwielbiam!:) sama czasem robię różne wariacje orientalne:)

Odpowiedz
pasjonatka 05/11/2012 - 8:32 am

ze wzgledu na szybkosc i smak kocham ta kuchnie ;))

ale za smak bardziej

Odpowiedz
Antenka 05/11/2012 - 8:47 am

ale smakołyki!:) ja się częstuję!

Odpowiedz
Zuza 05/11/2012 - 9:13 am

o taaak, czas wykonania. dlatego też często sięgam po kuchnię chińską jak praca kumuluje mi się ze zjazdami 😉

Odpowiedz
Maggie 05/11/2012 - 9:13 am

O tak, blyskawicznosc jest jak najbardziej mile widziana!

Odpowiedz
Marzena 05/11/2012 - 9:14 am

Wygląda bardzo apetycznie:-))

Odpowiedz
magda k. 05/11/2012 - 9:59 am

uwielbiam takie dania z przyjemnością bym się skusiła 🙂

Odpowiedz
Kamila 05/11/2012 - 10:01 am

Pycha, bardzo apetycznie i szybko przygotowane! Pozdrawiam

Odpowiedz
agnieszka 05/11/2012 - 12:07 pm

Kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych 🙂

Odpowiedz
Iwona [Escapade Gourmande] 05/11/2012 - 12:18 pm

Świetny przepis 🙂 Fajnie,że można wyczarowac COŚ w tak szybkim czasie 🙂

Odpowiedz
Grażyna 05/11/2012 - 12:30 pm

Jak zwykle Cię podziwiam za różnorodnośc potraw 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 05/11/2012 - 3:17 pm

Szybkie dania cenię teraz wyjątkowo, a do tego pikantne i kolorowe – muszę spróbować. 🙂

Odpowiedz
qwert123 05/11/2012 - 4:40 pm

wygląda przepysznie! i wcale nie jest trudne:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 05/11/2012 - 8:22 pm

znam i lubię 😉
jeden ze smaczniejszych sposobów na kurczaka;)

Odpowiedz
Majana 05/11/2012 - 9:02 pm

Chyba muszę częściej kusić się na dania kuchni chińskiej:)
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Joanna Skoraczyńska 05/11/2012 - 9:05 pm

Kurczak zapowiada się pysznie. To zdecydowanie moje smaki 😀

Odpowiedz
Beatrice 05/11/2012 - 9:32 pm

Coś dla mnie 🙂

Odpowiedz
Ciachomania 07/11/2012 - 12:24 pm

szybkie, pyszne danie- kombinacja idealna!

Odpowiedz
Tomek gotuje 14/11/2012 - 12:37 pm

5 smaków, moje ulubione 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/01/2013 - 7:04 pm

Zrobiłam jego uboższą wersję,bez imbiru (nie miałam) i sosu z przepisu.Swój sos zrobiłam na sosie pieczeniowym z wczorajszego obiadu – dodałam duuużo ostrej papryki, przyprawy chińskiej,czosnku i pieprzu. Całkiem fajnie smakowało 🙂

Gosia

Odpowiedz
Anonimowy 08/01/2014 - 5:28 pm

Rewelacja Super pyszne danie..

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies