Kurczak z chili i makaronem

przez Malwina

Dziś rozpoczyna się akcja Kuchnia Chińska i w związku z tym razem z Maggie i Shinju przygotowałyśmy dania metodą stir-fry. Ja jak zwykle postawiłam na danie z dodatkiem kurczaka. Całość jest ekspresowa w wykonaniu i ciekawa w smaku. Sugeruję, abyście to danie podali z ryżem, będzie wówczas o wiele smaczniejsze. 

KURCZAK Z CHILI I MAKARONEM (CHINY)
Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese Food Made Easy]
  • 150 g makaronu do dań chińskich lub ryżu 
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 cukinia pokrojona w paski lub plastry
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 2 duże cebule dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
  • sos: 4 ząbki czosnku, 2,5-centymetrowy kawałek imbiru, 1 średniej wielkości czerwone chili (pozbawione pestek i posiekane), 2 łyżki jasnego sosu sojowego, pół czerwonej papryki, 2 pomidory (obrane ze skórki i posiekane), 5 łyżek wody, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka brązowego cukru
Wszystkie składniki na sos miksujemy na gładką masę. Makaron przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, cukinię w plastry, paprykę w podłużne paski. Kurczaka lekko solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy, smażymy kurczaka, aż się zrumieni. Dodajemy cukinię i paprykę, smażymy 2-3 minuty. Wlewamy sos, chwilkę podgrzewamy, dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane posiekaną dymką (jak widać na załączonych zdjęciach o dymce zapomniałam). 

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Maggie 01/06/2012 - 5:03 pm

Faktycznie blyskawiczne i nieskomplikowane. Sos musial byc pyszny!

Odpowiedz
Anonimowy 01/06/2012 - 5:03 pm

super tylko częstować się

SERDECZNIE WITAM , CHOĆ POGODA BYLE JAKA
JA PRZESYŁAM CI BUZIAKA

Odpowiedz
Szana 01/06/2012 - 5:51 pm

takich dań nigdy za wiele 🙂 i w ogóle kuchni chińskiej też nigdy za wiele – no przynajmniej u mnie 😉
pozdrawiam ,
szana 🙂

Odpowiedz
Natalia 01/06/2012 - 6:08 pm

uwielbiam kuchnię chińską 🙂

Odpowiedz
basia 01/06/2012 - 6:58 pm

danie prezentuje sie doskonale, bardzo lubie takie szybkie i kolorowe obiadki.

Odpowiedz
MałgosiaZ 01/06/2012 - 7:23 pm

ale cudne smaki tutaj :))pozdrowionka

Odpowiedz
patitolubi 01/06/2012 - 7:26 pm

Bardzo apetyczne. Świetny obiadek. Uwielbiam czuć imbir w potrawie 🙂

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Kasia 01/06/2012 - 9:14 pm

lubię stir fry, może właśnie ze względu na ten szybki sposób przygotowania… wygląda apetycznie. Przyznam, że chodzą za mną noodle, ale z ryżem -jak doradzasz jednak- pewnie też bym zjadła 🙂 mam nadzieję, że nadrobię stir fry

Odpowiedz
pasjonatka 01/06/2012 - 9:27 pm

uwiebiam ten makaron ^^

Odpowiedz
Aciri 02/06/2012 - 5:52 am

Lubię:) Prosto i smacznie – to cenię:)

Odpowiedz
Bon Appetit! 02/06/2012 - 12:40 pm

Danie szybkie, a pełne smaków. Trzeba wypróbować zarówno z makaronem, jak i ryżem.
Miłego weekendu! 🙂

Odpowiedz
Olivia 03/06/2012 - 11:02 am

Ależ jestem teraz głodna! Pysznie wygląda Twój obiadek 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 05/06/2012 - 6:36 am

Kurcze.. w niedzielę wykorzystałam cukinię do zapieczenia, a tutaj by mi się przydała, ale nic straconego, trzeba wybrać się do sklepu 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies