Dziś rozpoczyna się akcja Kuchnia Chińska i w związku z tym razem z Maggie i Shinju przygotowałyśmy dania metodą stir-fry. Ja jak zwykle postawiłam na danie z dodatkiem kurczaka. Całość jest ekspresowa w wykonaniu i ciekawa w smaku. Sugeruję, abyście to danie podali z ryżem, będzie wówczas o wiele smaczniejsze.
KURCZAK Z CHILI I MAKARONEM (CHINY)
Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese Food Made Easy]
- 150 g makaronu do dań chińskich lub ryżu
- 250 g piersi z kurczaka
- 1 cukinia pokrojona w paski lub plastry
- pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 2 duże cebule dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
- sos: 4 ząbki czosnku, 2,5-centymetrowy kawałek imbiru, 1 średniej wielkości czerwone chili (pozbawione pestek i posiekane), 2 łyżki jasnego sosu sojowego, pół czerwonej papryki, 2 pomidory (obrane ze skórki i posiekane), 5 łyżek wody, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka brązowego cukru
Wszystkie składniki na sos miksujemy na gładką masę. Makaron przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, cukinię w plastry, paprykę w podłużne paski. Kurczaka lekko solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy, smażymy kurczaka, aż się zrumieni. Dodajemy cukinię i paprykę, smażymy 2-3 minuty. Wlewamy sos, chwilkę podgrzewamy, dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane posiekaną dymką (jak widać na załączonych zdjęciach o dymce zapomniałam).
13 komentarzy
Faktycznie blyskawiczne i nieskomplikowane. Sos musial byc pyszny!
super tylko częstować się
SERDECZNIE WITAM , CHOĆ POGODA BYLE JAKA
JA PRZESYŁAM CI BUZIAKA
takich dań nigdy za wiele 🙂 i w ogóle kuchni chińskiej też nigdy za wiele – no przynajmniej u mnie 😉
pozdrawiam ,
szana 🙂
uwielbiam kuchnię chińską 🙂
danie prezentuje sie doskonale, bardzo lubie takie szybkie i kolorowe obiadki.
ale cudne smaki tutaj :))pozdrowionka
Bardzo apetyczne. Świetny obiadek. Uwielbiam czuć imbir w potrawie 🙂
Pozdrawiam ♥ Pati
lubię stir fry, może właśnie ze względu na ten szybki sposób przygotowania… wygląda apetycznie. Przyznam, że chodzą za mną noodle, ale z ryżem -jak doradzasz jednak- pewnie też bym zjadła 🙂 mam nadzieję, że nadrobię stir fry
uwiebiam ten makaron ^^
Lubię:) Prosto i smacznie – to cenię:)
Danie szybkie, a pełne smaków. Trzeba wypróbować zarówno z makaronem, jak i ryżem.
Miłego weekendu! 🙂
Ależ jestem teraz głodna! Pysznie wygląda Twój obiadek 🙂
Kurcze.. w niedzielę wykorzystałam cukinię do zapieczenia, a tutaj by mi się przydała, ale nic straconego, trzeba wybrać się do sklepu 😉
http://www.przysmakiewy.pl