Arroz con leche, czyli meksykański pudding ryżowy

przez Malwina

Na zakończenie akcji Shinju- Hola Mexico przygotowaliśmy w kilka osób arroz con leche, czyli meksykański pudding ryżowy. Ja wybrałam przepis z dodatkiem syropu na bazie cukru muscovado i to właśnie ten syrop nadaje deserowi tak wspaniałego smaku. Równie dobrze jako dodatek sprawdzą się sezonowe owoce. Kiedy tylko pojawią się maliny, na pewno go powtórzę. 
Razem ze mną arroz con leche przygotowały: Kabka, Mirabelka, Maggie, Shinju, Wiera, Lejdi.

ARROZ CON LECHE (MEKSYK)

Składniki (na 8 porcji):
[źródło]

  • 200 g krótkiego ryżu
  • 500 ml wody
  • skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • 1 litr mleka
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
  • 100 g ciemnego cukru muscovado
  • 85 g rodzynek
  • laska cynamonu
  • 3 łyżki kremówki 
Ryż zalewamy wodą, dodajemy skórkę z pomarańczy i cytryny, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż wchłonie wodę. Wlewamy mleko, dodajemy cukier  i gotujemy dalej przez 20-25 minut, aż całość zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy. Gotowy pudding odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy syrop: W garnku umieszczamy wodę, cukier muscovado, rodzynki i laskę cynamonu. Kiedy cukier się rozpuści, gotujemy kilka minut do zgęstnienia syropu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy ze śmietanką, odstawiamy do ostygnięcia. Pudding przekładamy do 8 szklanek, polewamy syropem.
Pudding możemy także podać ze świeżymi owocami sezonowymi lub sosem owocowym. 

30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

Agnieszka (arcoiris) 31/05/2012 - 5:04 pm

Taki deser to bym z chęcią zjadła.

Odpowiedz
k.m.w. 31/05/2012 - 5:18 pm

nigdy nie jadłam, ale wygląda apetycznie! super pomysł na zakończenie akcji:)

Odpowiedz
Aurora 31/05/2012 - 5:36 pm

słodycz bardzo kusząca!!! 🙂

Odpowiedz
patitolubi 31/05/2012 - 5:40 pm

Pyszności 🙂 Z wielką ochota zjadłabym takie dwa. A co 😉

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Wiera 31/05/2012 - 5:45 pm

kiedy spojrzałam na zdjęcie, to pomyślałam, że zrobiłam ryz z mlekiem i fasolą 🙂
Troszeczkę się zdziwiłam…

Odpowiedz
Usagi 31/05/2012 - 5:51 pm

Ja też chcę taki pudding, ja też 😀 Wygląda wspaniale – zrobię niedługo 😀

Odpowiedz
Biedr_ona 31/05/2012 - 5:58 pm

Przygotowanie takiego puddingu to sama przyjemność ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
majka 31/05/2012 - 6:05 pm

Pysznosci! Az mam ochote skoczyc do kuchni po lyzeczke :))

Odpowiedz
justka2712 31/05/2012 - 6:23 pm

Wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
Natalia 31/05/2012 - 6:24 pm

Wygląda bardzo fajnie. Jak smakuje? Deser jest bardzo słodki?

Odpowiedz
Malwina 01/06/2012 - 6:06 am

Natalio jest mocno słodki, w szczególności z tym sosem. Mała porcja z pewności zaspokoi pragnienie czegoś słodkiego. Ewentualnie można go podać z sosem z lekko kwaskowatych owoców.

Odpowiedz
Dota 31/05/2012 - 7:18 pm

a mi me gusta mucho!

Odpowiedz
Ervisha 31/05/2012 - 7:43 pm

Przeznetuje się wspaniale i pewnie jeszcze lepiej smakuje ;D

Odpowiedz
Olka 31/05/2012 - 8:28 pm

Akurat dziś byłam w meksykańskiej knajpie na kolacji, przychodzę do domu, a u Ciebie na blogu też meksykańsko 🙂 Akurat na deser już mi nie starczyło wtedy miejsca w żołądku, więc pewnie teraz taki pudding bym zjadła. Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Agiatis 31/05/2012 - 8:30 pm

Uwielbiam ryż, deser wygląda znakomicie:)

Odpowiedz
Kamila 31/05/2012 - 8:40 pm

Ale to musi być smaczne 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 31/05/2012 - 8:49 pm

zawsze lubilam ^^

Odpowiedz
Majana 01/06/2012 - 4:47 am

Musi być pyszny, wygląda świetnie!:)

Odpowiedz
Maggie 01/06/2012 - 5:12 am

Z tym syropem musi smakowac wspaniale! Prezentuje sie pieknie, a myslalam, ze to niemozliwe w wypadku puddingu ryzowego 😉

Odpowiedz
mnemonique 01/06/2012 - 7:33 am

oj świetny ten pudding, chętnie spróbuję, ja bym zrobiła bez cukru ale może z miodem? ciekawe czy wyjdzie.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Sylwia 01/06/2012 - 8:17 am

Ale ten puding musi byc pyszny!! pozdrawiam.

Odpowiedz
Ola 01/06/2012 - 9:16 am

bardzo oryginalny, ciekawe jak smakuje?:)

życie & podróże
gotowanie

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 01/06/2012 - 11:01 am

Wygląda świetnie. U każdej z Was zupełnie inaczej, ale równie smacznie 🙂

Odpowiedz
Kasia 01/06/2012 - 11:24 am

myślę MAlwino, że znalazłaś wspaniały przepis 🙂 zanim zabrałam się do roboty tego, przeglądałam dzień wcześniej inne, i naprawdę żaden do mnie nie trafił. W tym znalazłam wszystko, co najbardziej lubię: cytrusy, cynamon i rodzynki.

Tylko miałam jak zwykle w moim mieście problem z kupieniem laski cynamonu. Dlaczego w mniejszych miastach asortyment w sklepie jest tyle uboższy? Z reguły widywałam, a teraz klapa. Ale i tak wyszło pyszne 🙂 dzięki za wspólne pichcenie :*

Odpowiedz
Patyska 01/06/2012 - 12:00 pm

Mucho pycho musi być 😉

Odpowiedz
Ivka 01/06/2012 - 12:18 pm

Coś czuję, że to byłby jeden z moich ulubionych deserów:)

Odpowiedz
Gula 01/06/2012 - 1:28 pm

Wygląda obłędnie. Zawsze jako dziecko chciałam jeść ryż na mleku a mama nie robiła mi twierdząc, że jest niesmaczny:) Był tego jeden plus, zawsze mi wyjątkowow smakowało u koleżanek;)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 01/06/2012 - 4:07 pm

Tak aptrzę, ze ile osób robiących ten deser, tyle jego wersji:) wspaniale Wam się udały te słodkości:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
magda k. 01/06/2012 - 7:57 pm

całkowicie w moich smakach 🙂 zjadłabym

Odpowiedz
sugar&salt 19/05/2014 - 7:11 pm

Wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuję ten przepis :).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies