Na zakończenie akcji Shinju- Hola Mexico przygotowaliśmy w kilka osób arroz con leche, czyli meksykański pudding ryżowy. Ja wybrałam przepis z dodatkiem syropu na bazie cukru muscovado i to właśnie ten syrop nadaje deserowi tak wspaniałego smaku. Równie dobrze jako dodatek sprawdzą się sezonowe owoce. Kiedy tylko pojawią się maliny, na pewno go powtórzę.
ARROZ CON LECHE (MEKSYK)
Składniki (na 8 porcji):
[źródło]
- 200 g krótkiego ryżu
- 500 ml wody
- skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 1 litr mleka
- 100 g cukru
- 100 ml wody
- 100 g ciemnego cukru muscovado
- 85 g rodzynek
- laska cynamonu
- 3 łyżki kremówki
Ryż zalewamy wodą, dodajemy skórkę z pomarańczy i cytryny, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż wchłonie wodę. Wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy dalej przez 20-25 minut, aż całość zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy. Gotowy pudding odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy syrop: W garnku umieszczamy wodę, cukier muscovado, rodzynki i laskę cynamonu. Kiedy cukier się rozpuści, gotujemy kilka minut do zgęstnienia syropu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy ze śmietanką, odstawiamy do ostygnięcia. Pudding przekładamy do 8 szklanek, polewamy syropem.
Pudding możemy także podać ze świeżymi owocami sezonowymi lub sosem owocowym.
30 komentarzy
Taki deser to bym z chęcią zjadła.
nigdy nie jadłam, ale wygląda apetycznie! super pomysł na zakończenie akcji:)
słodycz bardzo kusząca!!! 🙂
Pyszności 🙂 Z wielką ochota zjadłabym takie dwa. A co 😉
Pozdrawiam ♥ Pati
kiedy spojrzałam na zdjęcie, to pomyślałam, że zrobiłam ryz z mlekiem i fasolą 🙂
Troszeczkę się zdziwiłam…
Ja też chcę taki pudding, ja też 😀 Wygląda wspaniale – zrobię niedługo 😀
Przygotowanie takiego puddingu to sama przyjemność ;-))
http://www.przysmakiewy.pl
Pysznosci! Az mam ochote skoczyc do kuchni po lyzeczke :))
Wygląda smakowicie 🙂
Wygląda bardzo fajnie. Jak smakuje? Deser jest bardzo słodki?
Natalio jest mocno słodki, w szczególności z tym sosem. Mała porcja z pewności zaspokoi pragnienie czegoś słodkiego. Ewentualnie można go podać z sosem z lekko kwaskowatych owoców.
a mi me gusta mucho!
Przeznetuje się wspaniale i pewnie jeszcze lepiej smakuje ;D
Akurat dziś byłam w meksykańskiej knajpie na kolacji, przychodzę do domu, a u Ciebie na blogu też meksykańsko 🙂 Akurat na deser już mi nie starczyło wtedy miejsca w żołądku, więc pewnie teraz taki pudding bym zjadła. Pozdrawiam:)
Uwielbiam ryż, deser wygląda znakomicie:)
Ale to musi być smaczne 🙂
zawsze lubilam ^^
Musi być pyszny, wygląda świetnie!:)
Z tym syropem musi smakowac wspaniale! Prezentuje sie pieknie, a myslalam, ze to niemozliwe w wypadku puddingu ryzowego 😉
oj świetny ten pudding, chętnie spróbuję, ja bym zrobiła bez cukru ale może z miodem? ciekawe czy wyjdzie.
Pozdrawiam
Monika
Ale ten puding musi byc pyszny!! pozdrawiam.
bardzo oryginalny, ciekawe jak smakuje?:)
życie & podróże
gotowanie
Wygląda świetnie. U każdej z Was zupełnie inaczej, ale równie smacznie 🙂
myślę MAlwino, że znalazłaś wspaniały przepis 🙂 zanim zabrałam się do roboty tego, przeglądałam dzień wcześniej inne, i naprawdę żaden do mnie nie trafił. W tym znalazłam wszystko, co najbardziej lubię: cytrusy, cynamon i rodzynki.
Tylko miałam jak zwykle w moim mieście problem z kupieniem laski cynamonu. Dlaczego w mniejszych miastach asortyment w sklepie jest tyle uboższy? Z reguły widywałam, a teraz klapa. Ale i tak wyszło pyszne 🙂 dzięki za wspólne pichcenie :*
Mucho pycho musi być 😉
Coś czuję, że to byłby jeden z moich ulubionych deserów:)
Wygląda obłędnie. Zawsze jako dziecko chciałam jeść ryż na mleku a mama nie robiła mi twierdząc, że jest niesmaczny:) Był tego jeden plus, zawsze mi wyjątkowow smakowało u koleżanek;)
Tak aptrzę, ze ile osób robiących ten deser, tyle jego wersji:) wspaniale Wam się udały te słodkości:) pozdrawiam ciepło
całkowicie w moich smakach 🙂 zjadłabym
Wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuję ten przepis :).