Zosui, japońska ryżanka

przez Malwina
Zosui, japońska ryżanka
Zosui – japońska ryżanka

Dzień dobry,

Przy okazji przepisu na Chanko Nabe wspominałam Wam o Zosui. Cóż to takiego? To japońska ryżanka, którą przygotowuje się z bulionu i ryżu. Genialny pomysł na niemarnowanie jedzenia. Jeśli gotowaliście kiedyś zupę zawodników sumo, to zapewne wiecie, co mam na myśli. Prawie za każdym razem zostaje jakaś część samego wywaru po zupie. Czasem zostaje także nadmiar ugotowanego ryżu. Do Zosui wykorzystamy oba te składniki, nic nie wyląduje w koszu, a my będziemy mieć smaczny obiad.W najprostszej wersji zosui to ryż plus bulion, czasem także jajko. Ja do garnka dorzuciłam troszkę warzyw, które miałam w lodówce: groszek, pokrojoną w słupki marchewkę, brązowe pieczarki i grzybki shimeji. Możecie dodać to, na co macie ochotę lub zjeść to danie w tej najprostszej wersji, która sama w sobie jest bardzo smaczna.

Zosui, japońska ryżanka

 

Japońska ryżanka



Składniki (na 2 porcje):

  • 2,5-4 szklanki bulionu z chankonabe (sam bulion bez mięsa i warzyw)
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu (z poprzedniego dnia – objętość podana już po ugotowaniu)
  • ulubione warzywa, jajka (opcjonalnie)

Jak zrobić japońską zupę z ryżu?

W garnku umieszczamy bulion i ryż. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości bulionu i w razie potrzeby dolać go więcej. Na gęstą ryżankę potrzebujecie około 2,5 szklanki, na rzadszą zupę 3,5-4 szklanki. Ja do zosui dodałam także kawałek marchewki, obranej, pokrojonej obieraczką do julienne (same warzywne paski pokroiłam na mniejsze kawałki), troszkę mrożonego groszku, 3 pokrojone brązowe pieczarki i kilka grzybków shineji. Wszystko poza ostatnim składnikiem wrzuciłam do garnka na samym początku. Ryżankę gotujemy przez około 5 minut od zagotowania, aż całość lekko zgęstnieje. Pod koniec dorzucamy grzybki shineji i gotujemy przez około minutę. Do zosui można dodać także jajka. Roztrzepujemy je, wylewamy na ryżankę, garnek przykrywamy i gotujemy chwilkę do ścięcia. Świetnie pasuje tu spora ilość posiekanej dymki. Tym razem nie miałam, więc nie dorzucałam. I to tyle. Zosui przekładamy do dwóch miseczek i zajadamy ze smakiem.
Uwagi:
– jeśli macie mało bulionu po zupie, to dolejcie do niego wodę, a sam wywar dosmaczcie sosem sojowym
– ja miałam wywar po chanko z dodatkiem pasty miso (stąd kolor zupy), ale można wykorzystać także bulion dashi
– do ryżanki można dorzucić kawałki kurczaka, rybę, pokrojone tofu

 

Zosui, japońska ryżanka
Zosui

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

*Nataleczka* 15/11/2017 - 8:43 am

Ale mega apetyczne 😉

Odpowiedz
*Nataleczka* 15/11/2017 - 8:44 am

Ale super wygląda.

Odpowiedz
Ervisha 15/11/2017 - 9:36 am

Pierwszy raz spotykam się z tą potrawą 😉

Odpowiedz
Megly 15/11/2017 - 12:10 pm

Przepyszna ryżanka!
Japońskie smaki – lubię, lubię 🙂
Super wygląda!
Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedz
Ania S 15/11/2017 - 1:43 pm

Prezentuje się bardzo ciekawie. Może zrobię taką dla urozmaicenia, bo ciągle jem warzywne kremy albo wege pomidorówkę 🙂

Odpowiedz
Beata, Magazyn Kuchenny 15/11/2017 - 4:14 pm

Bardzo doceniam pomysły na resztkowe jedzenie. A nazwę tej zupy cały czas czytam "Zosia" 😉

Odpowiedz
Dorota 15/11/2017 - 5:18 pm

Rosołek z ryżem jadam dość często, ale z dodatkiem grzybów (w stacjonarnym sklepie na pewno nie kupię!) i groszku może być świetna zupa:)

Odpowiedz
Malwina 15/11/2017 - 5:22 pm

te magiczne grzybki są w ofercie Auchan.

Odpowiedz
Dorota 15/11/2017 - 8:17 pm

Niestety, u mnie nie ma tego supermarketu:)

Odpowiedz
Magda 15/11/2017 - 5:26 pm

Apetyczna zupa i do tego w 10 minut, super 🙂

Odpowiedz
Martynosia 15/11/2017 - 5:40 pm

Ta zupa wygląda niezwykle apetycznie! 🙂

Odpowiedz
Lonna 15/11/2017 - 6:33 pm

Bardzo ciekawa zupka 🙂 Wygląda pysznie i pożywnie 🙂

Odpowiedz
Anna S. 15/11/2017 - 8:32 pm

Takiej jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie bym skosztowała 🙂

Odpowiedz
Marzena T 15/11/2017 - 8:54 pm

O dzięki za podsuniecie pomysłu 🙂 Widzę że taką ryżankę można zrobić po swojemu 🙂 Na pewno spróbuję 🙂

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 15/11/2017 - 10:01 pm

Ale wspaniała zupka!

Odpowiedz
czerwona filiżanka 16/11/2017 - 11:40 am

zdjęcia piękne! Zgłodniałam…

Odpowiedz
Kuchnia od Dwojga 17/11/2017 - 6:32 pm

WoW – Świetny pomysł 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 20/11/2017 - 1:41 pm

Z chęcią byśmy zjadły taką ryżankę 🙂 Zwłaszcza, że nie lubimy marnować jedzenia 😛

Odpowiedz
Celiak w podróży 21/11/2017 - 10:43 am

Trochę jak japońska wersja risotto, podoba mi się 🙂 Zdjęcia jak zwykle super.

Odpowiedz
Anna J. 28/11/2017 - 7:42 pm

Apetycznie wyglada 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies