Zosui – japońska ryżanka |
Dzień dobry,
Przy okazji przepisu na Chanko Nabe wspominałam Wam o Zosui. Cóż to takiego? To japońska ryżanka, którą przygotowuje się z bulionu i ryżu. Genialny pomysł na niemarnowanie jedzenia. Jeśli gotowaliście kiedyś zupę zawodników sumo, to zapewne wiecie, co mam na myśli. Prawie za każdym razem zostaje jakaś część samego wywaru po zupie. Czasem zostaje także nadmiar ugotowanego ryżu. Do Zosui wykorzystamy oba te składniki, nic nie wyląduje w koszu, a my będziemy mieć smaczny obiad.W najprostszej wersji zosui to ryż plus bulion, czasem także jajko. Ja do garnka dorzuciłam troszkę warzyw, które miałam w lodówce: groszek, pokrojoną w słupki marchewkę, brązowe pieczarki i grzybki shimeji. Możecie dodać to, na co macie ochotę lub zjeść to danie w tej najprostszej wersji, która sama w sobie jest bardzo smaczna.
Japońska ryżanka
Składniki (na 2 porcje):
- 2,5-4 szklanki bulionu z chankonabe (sam bulion bez mięsa i warzyw)
- 2 szklanki ugotowanego ryżu (z poprzedniego dnia – objętość podana już po ugotowaniu)
- ulubione warzywa, jajka (opcjonalnie)
Jak zrobić japońską zupę z ryżu?
W garnku umieszczamy bulion i ryż. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości bulionu i w razie potrzeby dolać go więcej. Na gęstą ryżankę potrzebujecie około 2,5 szklanki, na rzadszą zupę 3,5-4 szklanki. Ja do zosui dodałam także kawałek marchewki, obranej, pokrojonej obieraczką do julienne (same warzywne paski pokroiłam na mniejsze kawałki), troszkę mrożonego groszku, 3 pokrojone brązowe pieczarki i kilka grzybków shineji. Wszystko poza ostatnim składnikiem wrzuciłam do garnka na samym początku. Ryżankę gotujemy przez około 5 minut od zagotowania, aż całość lekko zgęstnieje. Pod koniec dorzucamy grzybki shineji i gotujemy przez około minutę. Do zosui można dodać także jajka. Roztrzepujemy je, wylewamy na ryżankę, garnek przykrywamy i gotujemy chwilkę do ścięcia. Świetnie pasuje tu spora ilość posiekanej dymki. Tym razem nie miałam, więc nie dorzucałam. I to tyle. Zosui przekładamy do dwóch miseczek i zajadamy ze smakiem.
Uwagi:
– jeśli macie mało bulionu po zupie, to dolejcie do niego wodę, a sam wywar dosmaczcie sosem sojowym
– ja miałam wywar po chanko z dodatkiem pasty miso (stąd kolor zupy), ale można wykorzystać także bulion dashi
– do ryżanki można dorzucić kawałki kurczaka, rybę, pokrojone tofu
Zosui |
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
20 komentarzy
Ale mega apetyczne 😉
Ale super wygląda.
Pierwszy raz spotykam się z tą potrawą 😉
Przepyszna ryżanka!
Japońskie smaki – lubię, lubię 🙂
Super wygląda!
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Prezentuje się bardzo ciekawie. Może zrobię taką dla urozmaicenia, bo ciągle jem warzywne kremy albo wege pomidorówkę 🙂
Bardzo doceniam pomysły na resztkowe jedzenie. A nazwę tej zupy cały czas czytam "Zosia" 😉
Rosołek z ryżem jadam dość często, ale z dodatkiem grzybów (w stacjonarnym sklepie na pewno nie kupię!) i groszku może być świetna zupa:)
te magiczne grzybki są w ofercie Auchan.
Niestety, u mnie nie ma tego supermarketu:)
Apetyczna zupa i do tego w 10 minut, super 🙂
Ta zupa wygląda niezwykle apetycznie! 🙂
Bardzo ciekawa zupka 🙂 Wygląda pysznie i pożywnie 🙂
Takiej jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie bym skosztowała 🙂
O dzięki za podsuniecie pomysłu 🙂 Widzę że taką ryżankę można zrobić po swojemu 🙂 Na pewno spróbuję 🙂
Ale wspaniała zupka!
zdjęcia piękne! Zgłodniałam…
WoW – Świetny pomysł 🙂
Z chęcią byśmy zjadły taką ryżankę 🙂 Zwłaszcza, że nie lubimy marnować jedzenia 😛
Trochę jak japońska wersja risotto, podoba mi się 🙂 Zdjęcia jak zwykle super.
Apetycznie wyglada 🙂