Chińskie spaghetti z klopsikami

przez Malwina
Makaron z klopsikami przepis

Na zakończenie akcji Klopsiki i pulpety, którą poprowadziła Maggie wraz z kilkoma blogerami przygotowaliśmy chińskie spaghetti z klopsikami. Kiedy tylko znalazłam ten przepis byłam pewna, że będzie to strzał w dziesiątkę. I tu nie pomyliłam się. Danie to na pewno nie raz jeszcze zagości na naszym stole. Bardzo dziękuję Maggie za poprowadzenie tak ciekawej akcji. Razem ze mną chińskie spaghetti przyrządzili: Shinju, Maggie, Mopisk, Wiera.

Spaghetti z klopsikami przepis

CHIŃSKIE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI
Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 2 łyżki plus 1/3 szklanki sosu sojowego (użyłam jasnego sosu sojowego)
  • łyżeczka przyprawy Pięć Smaków
  • 8 cebulek dymek razem ze szczypiorem
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w kawałki wielkości zapałki
  • 1 duża czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne paski
  • 500 g liści szpinaku
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 5-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki ziaren sezamu, uprażonych na suchej patelni
Do mięsa dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 posiekane drobno dymki, przyprawę 5 smaków. Całość doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy klopsiki, lekko je natłuszczamy, układamy na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 18-20 minut. Ja klopsiki usmażyłam na patelni. 
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy pół szklanki wody z gotowania makaronu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy czosnek, imbir, dymki, paprykę i marchew przez około 3 minuty. Dodajemy posiekane liście szpianku, smażymy dalej 1-2 minuty, aż liście zwiędną. Wlewamy na patelnię wodę z gotowania makaronu i sos sojowy. Gotujemy przez minutę. Na patelnię wkładamy makaron, dokładnie mieszamy z sosem. Spaghetti podajemy wraz z klopsikami, posypane prażonym sezamem. 

Czas przygotowania: 20 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

aga-aa 27/04/2012 - 5:16 pm

no właśnie widzę że wszędzie te klopsiki i spaghetti 🙂 podoba mi się 🙂

Odpowiedz
Wiera 27/04/2012 - 5:19 pm

No. Teraz sobie przypomniałam, że zapomniałam o sezamie. No cóż…
Świetne zdjęcie. Umiesz jeść pałeczkami?

Odpowiedz
Malwina 27/04/2012 - 5:38 pm

Wiero, niestety nie umiem. Ale Połówek świetnie się nimi posługuje;)

Odpowiedz
Maggie 27/04/2012 - 5:19 pm

Mialas racje, to byl strzal w dziesiatke – dobrze, ze wyszperalas ten przepis! Pieknie u ciebie wygladaja.

Odpowiedz
mojetworyprzetwory 27/04/2012 - 5:49 pm

Wspaniale wygląda! Pięknie to podałaś!

Odpowiedz
eve.wo 27/04/2012 - 6:11 pm

Malwi, cudowne! Pięknie wyglądają i jak efektownie podane.
Skoro nie umiesz pałeczkami to może zmolestować Wojtka, żeby Cię nauczył, co?
Czy nie odczuwasz takiej potrzeby?
Buziaki
Ewe

Odpowiedz
Malwina 27/04/2012 - 6:21 pm

Ewelinko, potrzeby póki co nie mam. Ale wszystko przede mną;)

Odpowiedz
pasjonatka 27/04/2012 - 7:52 pm

wygladaja soczyscie ;D

Odpowiedz
najsmaczniejsze.pl 27/04/2012 - 8:46 pm

Apetycznie wygląda, z przyjemnością bym się poczęstowała i prosiła o dokładkę 🙂

Odpowiedz
katie 27/04/2012 - 8:54 pm

Cudowne. Wygląda niesłychanie, aż chce się spróbować. Zapisuję 🙂

Odpowiedz
Majana 28/04/2012 - 4:45 am

Ach, wspaniałe są! Lubię z dodatkiem sezamu, czasem tak właśnie robię:)
Pozdrowienia Malwinko:)

Odpowiedz
majka 28/04/2012 - 5:47 am

Wygladaja przepysznie. Zapisuje do wyprobowania 🙂

Pozdrowienia.

Odpowiedz
Agnieszka 28/04/2012 - 3:13 pm

Ale apetyczne danie. Koniecznie muszę spróbować. 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies