Kurczak w sosie chilli (GP Chin)

przez Malwina

Dziś przenosimy się na chwilkę do Chin. Zapewniam Was, że będzie bardzo ostro. Danie idealne dla wielbicieli chilli i czosnku- a wiem, że takich nie brakuje. Przepis pochodzi z książki, którą określam mianem Potraw dla Chińczyków o małych brzuszkach. Podana porcja powinna wystarczyć, by nasycić 4 osoby. Według mnie będzie w sam raz dla dwóch osób. Jeśli zdecydujecie się na tego kurczaka- nie zapomnijcie o szklance czegoś zimnego do popicia. 

Przepis dodaję do akcji Adrijah- F1 od kuchni oraz akcji Ireny i AndrzejaZ widelcem po Azji. 


KURCZAK W SOSIE CHILLI (CHINY)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese Cooking]
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 6 małych zielonych papryczek chilli- dałam dwa duże czerwone chilli
  • łyżka posiekanego świeżego czosnku
  • pół cebuli posiekanej w kostkę
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w grubszą kostkę (w oryginale zielona)
  • pół łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej na gładką pastę z 1/4 szklanki wody
  • marynata- 1 jajko, łyżka posiekanego czosnku, 2 łyżki mąki kukurydzianej
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy sól, czosnek, mąkę i dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso i odkładamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kawałki mięsa wyjęte z marynaty i smażymy z obu stron na złoto. Odkładamy na ręcznik papierowy. 
Chilli kroimy w paseczki (możemy usunąć lub pozostawić nasiona w zależności od stopni ostrości jaki chcemy osiągnąć). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy chilli, smażymy przez minutę. Dodajemy czosnek i cebulę, smażymy dalej 2 minuty. Wrzucamy czerwoną paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. W miseczce mieszamy ketchup, sos sojowy, ocet ryżowy, pieprz, pastę chilli i cukier. Mieszankę wlewamy na patelnie i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę kukurydzianą, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki- zagęszczamy go kolejny raz dodając mąkę kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody. Podajemy z ryżem lub makaronem. Całość możemy posypać posiekaną dymką. 

26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

wiosenka27 15/04/2011 - 5:38 pm

Ja tam lubię takie pikantne dania. Przepis do wypróbowania:)

Odpowiedz
shinju 15/04/2011 - 5:42 pm

Bardzo apetyczne. No i ja jestem wielką zwolenniczką chilli i czosnku 🙂

Odpowiedz
Lekka 15/04/2011 - 5:53 pm

Uch, nawet kolory zapowiadają ostre danie, a opis tylko potwierdził przypuszczenia.:) Super!
Jako wielbicielka chili i czosnku jestem zdecydowanie za.:)

Odpowiedz
EVE 15/04/2011 - 5:54 pm

fajny ten kurczak 🙂 wspaniale kolorowe! i ten szczypiorek, mniam!

Odpowiedz
grumko 15/04/2011 - 6:02 pm

Nie ma to jak sobie dobrze podjeść;-)

Odpowiedz
Doctor 15/04/2011 - 6:20 pm

Wielkie "tak" dla tego przepisu 🙂 Uwielbiam wszystkie potrawy gdzie znajdę uwielbiane przeze mnie chilli 😉

Odpowiedz
Maggie 15/04/2011 - 7:24 pm

Przepyszne! Ze lubie czosnek i chilli, wiadomo nie od dzis. Tak wiec zapisuje i na pewno wyprobuje!

Odpowiedz
aga 15/04/2011 - 7:52 pm

smakowicie:) zjadlabym sobie:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 15/04/2011 - 8:09 pm

Jak ostre to ja już jestem wielką fanką tego kurczaczka

Odpowiedz
katie 15/04/2011 - 8:15 pm

Aż łyżka czosnku? Pewnie dodałabym troszkę mniej, ale chilli lubię, więc pewnie kiedyś wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Majana 15/04/2011 - 8:49 pm

Fajne to danie! CHoć ja średnio lubię mocno ostre, to bym się skusiła 🙂

Odpowiedz
kruszyna 15/04/2011 - 9:01 pm

Co prawda nie przepadam za ostrymi potrawami, ale to danie prezentuje się bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
mollisia 16/04/2011 - 6:44 am

Widzę, że absolutnie weszłaś w klimaty wschodnie i pięknie! :)Takiego chińskiego to bym zjadła, zwłaszcza, że smaki jakie połączyłaś bardzo mi odpowiadają 🙂

Odpowiedz
bijana 16/04/2011 - 7:11 am

lubie takie ostre klimaty i uwielbiam kurczaka, to cos dla mnie…

Odpowiedz
Słodziutkie Okazje 16/04/2011 - 1:31 pm

Świetnie wygląda, chętnie spróbowałabym:)

Odpowiedz
Biedr_ona 16/04/2011 - 1:35 pm

Wprost idealne dla mnie ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anucha 16/04/2011 - 4:32 pm

Ja również lubię ostre i z czosnkiem:)A, że lubię kurczaka to nic innego nie pozostało, jak zakasać rękawy i do dzieła:)
POzdrawiam:)

Odpowiedz
77asik 16/04/2011 - 7:06 pm

Uwielbiam ostrą chińszczyznę,
na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Magda 16/04/2011 - 8:54 pm

Brzmi konkretnie, ostrość w sam raz dla mnie 🙂

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 17/04/2011 - 10:29 am

Kurczak + chilli. Uwielbiam!

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 18/04/2011 - 7:50 am

Bardzo lubię takie smaki, idealny obiad!

Odpowiedz
Nemi 28/04/2011 - 1:03 pm

Chętnie się na taką kulinarną wyprawę do Chin piszę;)

Odpowiedz
Anonimowy 16/12/2011 - 5:03 pm

Auuu… Ostre… Ale bardzo dobre, poelcam.

Odpowiedz
Malwina 16/12/2011 - 6:53 pm

@Anonimowy- oj rzeczywiście danie jest dla amatorów bardziej wyrazistych smaków;) Jeśli lubisz kurczaka w takim wydaniu, polecam Ci przepis z sosem hot garlic.

Odpowiedz
Anonimowy 23/01/2012 - 5:58 pm

na pewno też wypróbuję:)

Odpowiedz
Anonimowy 27/09/2012 - 8:26 pm

uuuhiook

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies