Dziś przenosimy się na chwilkę do Chin. Zapewniam Was, że będzie bardzo ostro. Danie idealne dla wielbicieli chilli i czosnku- a wiem, że takich nie brakuje. Przepis pochodzi z książki, którą określam mianem Potraw dla Chińczyków o małych brzuszkach. Podana porcja powinna wystarczyć, by nasycić 4 osoby. Według mnie będzie w sam raz dla dwóch osób. Jeśli zdecydujecie się na tego kurczaka- nie zapomnijcie o szklance czegoś zimnego do popicia.
KURCZAK W SOSIE CHILLI (CHINY)
Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese Cooking]
- 300 g piersi z kurczaka
- 6 małych zielonych papryczek chilli- dałam dwa duże czerwone chilli
- łyżka posiekanego świeżego czosnku
- pół cebuli posiekanej w kostkę
- pół czerwonej papryki pokrojonej w grubszą kostkę (w oryginale zielona)
- pół łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pasty chilli
- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej na gładką pastę z 1/4 szklanki wody
- marynata- 1 jajko, łyżka posiekanego czosnku, 2 łyżki mąki kukurydzianej
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy sól, czosnek, mąkę i dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso i odkładamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kawałki mięsa wyjęte z marynaty i smażymy z obu stron na złoto. Odkładamy na ręcznik papierowy.
Chilli kroimy w paseczki (możemy usunąć lub pozostawić nasiona w zależności od stopni ostrości jaki chcemy osiągnąć). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy chilli, smażymy przez minutę. Dodajemy czosnek i cebulę, smażymy dalej 2 minuty. Wrzucamy czerwoną paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. W miseczce mieszamy ketchup, sos sojowy, ocet ryżowy, pieprz, pastę chilli i cukier. Mieszankę wlewamy na patelnie i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę kukurydzianą, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki- zagęszczamy go kolejny raz dodając mąkę kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody. Podajemy z ryżem lub makaronem. Całość możemy posypać posiekaną dymką.
26 komentarzy
Ja tam lubię takie pikantne dania. Przepis do wypróbowania:)
Bardzo apetyczne. No i ja jestem wielką zwolenniczką chilli i czosnku 🙂
Uch, nawet kolory zapowiadają ostre danie, a opis tylko potwierdził przypuszczenia.:) Super!
Jako wielbicielka chili i czosnku jestem zdecydowanie za.:)
fajny ten kurczak 🙂 wspaniale kolorowe! i ten szczypiorek, mniam!
Nie ma to jak sobie dobrze podjeść;-)
Wielkie "tak" dla tego przepisu 🙂 Uwielbiam wszystkie potrawy gdzie znajdę uwielbiane przeze mnie chilli 😉
Przepyszne! Ze lubie czosnek i chilli, wiadomo nie od dzis. Tak wiec zapisuje i na pewno wyprobuje!
smakowicie:) zjadlabym sobie:)
Jak ostre to ja już jestem wielką fanką tego kurczaczka
Aż łyżka czosnku? Pewnie dodałabym troszkę mniej, ale chilli lubię, więc pewnie kiedyś wypróbuję 🙂
Fajne to danie! CHoć ja średnio lubię mocno ostre, to bym się skusiła 🙂
Co prawda nie przepadam za ostrymi potrawami, ale to danie prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
Widzę, że absolutnie weszłaś w klimaty wschodnie i pięknie! :)Takiego chińskiego to bym zjadła, zwłaszcza, że smaki jakie połączyłaś bardzo mi odpowiadają 🙂
lubie takie ostre klimaty i uwielbiam kurczaka, to cos dla mnie…
Świetnie wygląda, chętnie spróbowałabym:)
Wprost idealne dla mnie ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Ja również lubię ostre i z czosnkiem:)A, że lubię kurczaka to nic innego nie pozostało, jak zakasać rękawy i do dzieła:)
POzdrawiam:)
Uwielbiam ostrą chińszczyznę,
na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Pozdrawiam 🙂
Brzmi konkretnie, ostrość w sam raz dla mnie 🙂
Kurczak + chilli. Uwielbiam!
Bardzo lubię takie smaki, idealny obiad!
Chętnie się na taką kulinarną wyprawę do Chin piszę;)
Auuu… Ostre… Ale bardzo dobre, poelcam.
@Anonimowy- oj rzeczywiście danie jest dla amatorów bardziej wyrazistych smaków;) Jeśli lubisz kurczaka w takim wydaniu, polecam Ci przepis z sosem hot garlic.
na pewno też wypróbuję:)
uuuhiook