Stir-fry z wieprzowiną i chili

przez Malwina

Ostatnio wydaje mi się, że nie mam czasu zupełnie na nic. Oczywiście na gotowanie staram się znaleźć chociaż chwilkę. Danie, które dziś Wam przedstawiam przygotowuje się jakieś 10 minut. Szybkie, proste, dla wielbicieli bardziej pikantnych smaków. W oryginalnym przepisie użyto orzechów nerkowca. Ja niestety po ostatnim sprzątaniu w kuchni, nijak nie mogłam ich odnaleźć. Zastąpiłam je orzeszkami ziemnymi, które akurat miałam pod ręką. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji oraz akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni .

STIR-FRY Z WIEPRZOWINĄ I CHILI (TAJLANDIA)

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis pochodzi z książki Stir-fries best-ever wok and pan recipes]

  • 375 g wieprzowiny pokrojonej w paski (użyłam schabu)
  • 2 małe papryczki chili pozbawione nasion i posiekane
  • 6 dymek grubo posiekanych
  • łyżka łagodnej pasty curry
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego (użyłam sosu sojowego)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki uprażonych orzechów nerkowca (użyłam orzechów ziemnych)
  • do podania ryż lub makaron
Na patelni lub w woku rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy mięso, chili i dymkę, smażymy kilka minut często mieszając, aż mięso będzie dobre. Przygotowujemy sos: 100 ml wody łączymy z sosem sojowy, sokiem z limonki i cukrem. Mąkę kukurydzianą mieszamy z odrobiną wody na gęstą pastę. Na patelnię wylewamy mieszaninę z sosem sojowym. Gotujemy chwilkę, a następnie zagęszczamy pastą z mąki kukurydzianej. Podajemy z ryżem lub makaronem, posypane prażonymi orzechami.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

wiosenka27 05/08/2011 - 4:22 pm

Lubię takie dania, szybkie a smaczne:)

Odpowiedz
Kamila 05/08/2011 - 4:44 pm

Szybki sposób na obiad i można delektować się latem. Pozdrawiam

Odpowiedz
Nemi 05/08/2011 - 4:50 pm

Dawno nie jadłam nic z kuchni azjatyckiej – czas nadrobić zaległości;) Fajnie umieściłaś napis na pałeczkach – wyglądają jak "markowe";)

Odpowiedz
gin 05/08/2011 - 6:29 pm

Mniam 🙂 Wygląda świetnie 🙂

Odpowiedz
Monique 05/08/2011 - 6:32 pm

No normalnie cie nie lubię 🙂 Znowu będę musiała gonić do sklepu po jakies składniki 🙂 Mam dwa pytania : czy nie wydaje ci się że sos rybny nie pasuje do wieprzowiny, bo jest …rybny? A cukier musi być brązowy?

Odpowiedz
Przygody kulinarne 05/08/2011 - 6:59 pm

Takie dania na lato są najlepsze 🙂

Odpowiedz
kikimora 05/08/2011 - 8:26 pm

Fajny sposób na schabik, coś dla mnie, zwłaszcza że lekarz mięsko zaleca 🙂

Odpowiedz
agnieszka 05/08/2011 - 9:15 pm

Pyszny przepis, z orzeszkami solonymi na pewno tak samo dobry, jak z nerkowca 🙂 Pomysł z pałeczkami- super!

Odpowiedz
Avelina 05/08/2011 - 9:30 pm

Bardzo kuszące danie, uwielbiam takie potrawy.

Odpowiedz
Maggie 06/08/2011 - 4:54 am

Po co zamawiac piatkowa kolacje "u Chinczyka", jesli w 10 minut mozna miec na stole cos takiego? Wyglada naprawde smacznie!

Odpowiedz
Malwina 06/08/2011 - 5:50 am

@Monique-co do sosu rybnego, to ja go nie używam w kuchni- nie przepadam za nim i zawsze podmieniam na sojowy. A brązowy cukier jest tu wskazany- jeśli nie posiadasz polecam jego zakup;)

Odpowiedz
Majana 06/08/2011 - 8:37 am

Malwinko, kuchnia azjatycka jest Tobie bardzo bliska jak widzę. 🙂 Fajnie,bo moge się sporo tu od Ciebie dowiedzieć 🙂
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
Zuza 06/08/2011 - 10:09 am

ooo, jaki ten świat mały!! ;-))))
pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
bastamb 06/08/2011 - 4:30 pm

Lubię takie danie w 10 min….pysznie wygląda….pozdrawiam…

Odpowiedz
Agnieszka 06/08/2011 - 4:31 pm

z chęcią wypróbuję przepisu
pozdrawiam
http://swiat-kuchni.blogspot.com/

Odpowiedz
Kasia 06/08/2011 - 7:50 pm

mmm wygląda pysznie 🙂 zjadłabym od razu 🙂

Odpowiedz
Kaś 06/08/2011 - 8:08 pm

smakowite danie. stir-fry coraz częściej gości u mnie w kuchni

Odpowiedz
Blackdiamondin 07/08/2011 - 12:07 pm

wygląda przepysznie:)

Odpowiedz
judik1119 07/08/2011 - 1:47 pm

Jeśli chodzi o kuchnię azjatycką to jestem kompletnym laikiem a chętnie bym poeksperymentowała, dlatego cieszę się, że można u Ciebie znaleźć tyle fajnych przepisów:) Super danie:)

Odpowiedz
Monique 08/08/2011 - 4:24 pm

Kupiłam brązowy cukier i użyłam sosu sojowego. Wyszło palce lizać. Ale jak tak patrze na twoje zdjecie to chyba sos wyszedł mi za gęsty. Tak czy owak danie znikło bardzo szybko 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/08/2011 - 4:28 pm

@Monique- cieszę się, że smakowało. Może dałaś czubate łyżki mąki, skoro wyszło za gęste? Ale najważniejsze, że danie przypadło Ci do gustu;)

pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
thiessa 08/08/2011 - 6:50 pm

Na takie danko to ja sie os razu pisze. Stir fry'aje gora!
Co do sosu rybnego to ja robie na odwrot, tzn. we wszystkich tajskich przepisach, ktore podaja nawet sojowy dodaje rybny. Ja uwielbiam nawet fasolke szparagowa z cebula i sosem rybnym.

Odpowiedz
Biedr_ona 09/08/2011 - 12:57 pm

Ahh i te chrrupiące orzeszki między zębami ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies