Tego kurczaka przygotowuję bardzo często. Danie jest niezwykle wyraziste w smaku. Specyficznego smaku dodaje mu sos rybny nam pla. Kiedy robiłam je pierwszy raz, bardzo obawiałam się reakcji Połówka na sos rybny. Jak się okazało, mimo że ryb i owoców morza nie lubi, sos nam pla wręcz uwielbia. Smaku całości dopełniają chrupiące orzeszki nerkowca. Serdecznie Wam polecam to danie.
KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 50 g orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni
- 1 mała cebula, obrana, pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku, obrane, drobno posiekane
- 1 suszone czerwone chili, pokrojone w kawałki dł. 1 cm
- 4 młode cebulki, obrane, pokrojone na pół
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- szczypta cukru
- 1 świeże czerwone chili, pozbawione pestek, posiekane w plasterki
- do podania: ugotowany ryż
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy suszone chili, kurczaka, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy młode cebulki, sos rybny, sojowy, cukier. Smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy plasterki chili i uprażone orzechy, dokładnie mieszamy. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Inne przepis na dania z kuchni tajskiej
23 komentarze
Zdjęcia same mówią za siebie:-))Ale jestem głodna…katuję się tak od rana:-)
Pyszne smakołyki od samego pochmurnego ranka 🙂 Pozdrawiam
Bardzo podobnego kurczaka zrobił ostatnio mój znajomy. Siedziałam w kuchni i podpatrywałam, więc wiem, że składniki sosu były takie same, dodatkowo jeszcze były grzybki i kolbki kukurydzy. Pycha 🙂
Robiłam i powiem jedno: REWELACJA!!! jedno z pyszniejszych dań z kuchni tajskiej jakie jadłam 🙂
Tez robilam tego kurczaka – smakowal nam bardzo! Mezczyzna wprawdzie krecil nosem na orzeszki, ale ja jestem zdania, ze bez nich to nie byloby to samo 🙂
mojemu tez orzeszki nie pasowały 🙁 za to było ich więcej dla mnie 🙂
Pysznosci. To zdecydowanie moje smaki. Kiedy moge wpasc? :))
Zapraszam w każdej chwili;)
ale dostałam ochoty na tajszczyznę:)))
Pycha :). To musi być smaczne 🙂
Kurczak z nerkowcami to jedno z moich ulubionych dań, muszę spróbować tej wersji!
🙂 uwielbiam wszelkie połączenia kurczaka z orzechami 🙂
Na pewno smakuje wybornie!!!
Mam pytanie,czy bardzo zmieni sie oryginalny smak kurczaka jeśli nie dołożę papryczek chili?U mnie dzieciaki ich nie lubią.
Na pewno spróbuję przepis i to jak najszybciej bo uwielbiam wszystkie jego składniki,szczególnie orzeszki.Jeśli będziesz miała ochotę zapraszam do siebie,akurat dzisiaj ugotowałam moją wersję zupy chińskiej z kurczaka.Może Ci zasmakuje-smakzycia1.blogspot.com
Zmieni się, bo kurczak nie będzie pikantny. Ale skoro nie lubicie pikantnych smaków, to ją pomińcie;)
ale jeżeli nie dodam papryczki suszonej(nie posiadam), a tylko tą jedną świeżą, to chyba różnica nie będzie znacząca?
Możesz dodać tylko świeżą papryczkę.
ale to musi być smaczne uwielbiam i kurczaka i orzechy nerkowca,fantastyczne połączenie 😉
Ja również mam już to danie za sobą ( i pewnie jeszcze nie raz przed sobą) i do zachwytów również się przyłączam!
Wygląda obłędnie. Ja, jak Twój połówek za owocami morza nie przepadam i nigdy nie robiłam nic z sosem rybnym, ale skoro jemu zasmakowało to może i mnie zasmakuje, wypróbuję 🙂
Ja za rybnym sosem nie przepadam chyba ze względu na jego zapach. Wietrzenie kuchni obowiązkowe 😉
Potem w potrawie mi już nie przeszkadza, w sumie zastępuje sól…
Potrawa wygląda mega apetycznie 🙂
Młode cebulki – chodzi o cebulki dymki?
Dokładnie, chodzi o cebulę dymkę.