Tom Kha Gai

przez Malwina
Tom Kha Gai przepis

Do tej pory przygotowałam tom kha gai z kilku przepisów i ten najbardziej przypadł do gustu mojemu Połówkowi. Tom kha gai to tajska zupa z kurczakiem i galangalem, niezwykle aromatyczna i pełna smaku. Polecam ją wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej.

Przepis na tom kha gai dodaję do akcji Peli- Z książką w kuchni (przepis pochodzi z książki Kena Homa „Łatwa kuchnia tajska”)

Tom Kha Gai

TOM KHA GAI

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 łyżki grubo posiekanego korzenia galangal 
  • 6 liści kaffiru (lub 2 łyżki grubo posiekanej skórki z limonki)
  • 6 łyżek szalotki w cienkich plasterkach
  • 300 g mięsa z udek kurczaka
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 świeże czerwone lub zielone chili bez pestek, pokrojone na cienkie paseczki
  • 1 łyżka cukru
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
Usuwamy zewnętrzne części łodyg trawy cytrynowej, zostawiając miękkie białe części. Kroimy je na kawałki o długości 7 cm, rozgniatamy nożem. W dużym garnku wlewamy bulion, dodajemy trawę cytrynową, galangal, liście kaffir i połowę szalotki. Doprowadzamy do zagotowania, następnie gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę (z pokrywką położoną uchylnie na garnku). Przecedzamy bulion przez sito, wyrzucamy galangal, trawę cytrynową, szalotkę i liście kaffir. Bulion z powrotem wlewamy do garnka. Dodajemy pokrojone mięso z kurczaka, sos rybny, sok z limonki, chili, cukier, mleko kokosowe i resztę szalotki. Zagotowujemy bulion i gotujemy dalej przez 8-10 minut na wolnym ogniu. Rozlewamy do miseczek i podajemy. 

Tom Kha Gai

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Kamila 19/06/2013 - 8:05 am

Bardzo smakowita propozycja! Pozdrawiam

Odpowiedz
martawkuchni.blog.pl 19/06/2013 - 8:42 am

jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuje:) wygląda smakowicie:)

Odpowiedz
Maggie 19/06/2013 - 9:00 am

Wspaniale wyglada! Uwielbiam te zupe.

Odpowiedz
Wiera 19/06/2013 - 9:33 am

Świetna! Zawsze bałam się tajskich zup, ale ostatnio przełamuję lody… sprawdzam przepisy, ceny składników. To już pierwszy krok 🙂

Odpowiedz
Andźka 19/06/2013 - 9:50 am

O mamuniu, brzmi i wygląda smakowicie! A teraz przyznaj mi się kochana, gdzie zaoptrujesz się w trawę cytrynową? Zamówiłam kiedyś taką suszoną, ale z aromatem cytrynowym nic nie miała wspólnego 🙁 Pachniało jak zwykłe siano 🙁

Odpowiedz
Malwina 19/06/2013 - 12:28 pm

Znajomy kupuje mi co jakiś czas gdzieś w stolicy (musiałabym dokładniej wypytać). W sytuacjach kryzysowych ratuję się pastą z trawy cytrynowej (taka w słoiczku). Do tego przepisu potrzebna jest jednak śwież trawa. Co do tego suszonego, to nadaje się jedynie jako dodatek do zielonej herbaty.

Odpowiedz
Tomek gotuje 20/06/2013 - 11:03 am

W stolicy o trawę nietrudno, można ją kupić w dużych marketach, chociażby w L'Eclercu.
A zupka bardzo smakowita, zdecydowanie moja bajka 🙂

Odpowiedz
Malwina 20/06/2013 - 11:18 am

Tomek, u mnie w Częstochowie bida jakich mało. W weekend tym razem trawa będzie do mnie przyjeżdżać z Krakowa.

Odpowiedz
Anonimowy 03/11/2014 - 7:02 pm

Trawe mozna kupić świeżutką w sklepie ogrodniczym 🙂 Sprzedają w doniczkach żeby samemu sobie hodować ^^ taka jest najlepsza i najbardziej aromatyczna

Odpowiedz
Cookie 19/06/2013 - 10:24 am

Ciekawy skład, chętnie bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
JustInka 19/06/2013 - 11:45 am

Wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedz
shinju 19/06/2013 - 6:20 pm

Uwielbiam tą zupę 😀

Odpowiedz
Agata Wulkiewicz 20/06/2013 - 5:51 pm

Smakować musi obłędnie, tak orientalny i oryginalny zestaw składników… mniami 🙂
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

Odpowiedz
jedzzapetytem.pl 31/03/2015 - 11:01 am

Jadlam taka zupe! Byla rewelacyjna. Ja osobiscie czekam na Twoj festiwal kuchni arabskiej 😉 Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies