Larb to rodzaj sałatki z mięsa mielonego popularnej w Laosie. Istnieje wiele odmian i wariacji na temat tego dania. Ja postawiłam na proste połączenie z dodatkiem papryki, marchewki. Całość przyprawiłam sosem rybnym i sosem sojowym. Jeśli chcecie otrzymać bardziej pikantną sałatkę, wzbogaćcie przepis o dodatek papryczki chili.
LARB Z WIEPRZOWINY MARCHEWKI
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 120 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 3-centymetrowy kawałek pora (biała część), posiekanego w kostkę
- 1 mała marchewka, obrana pokrojona w zapałki
- pół małej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- miniaturowa sałata rzymska
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, pora i czosnek, smażymy przez 30 sekund, dodajemy wieprzowinę, smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy marchewkę i paprykę i smażymy kolejne 3-4 minuty. Dodajemy sos rybny i sojowy do smaku, mieszamy. Rozkładamy na listkach sałaty. Podajemy na ciepło lub zimno.
Czas przygotowania: 15 minut.
5 komentarzy
Świetne zdjęcia:)
wygląda pysznie:)
ależ mam smaka 🙂
Tak pięknie podanego jedzenia nie powinnam oglądać na głodniaka. Robię się jeszcze bardziej głodna! Cudowny ten talerz 🙂
Śliczny masz ten talerz:) … co do sałatki to pewnie do swojej wersji dodałabym jeszcze jakiegoś ryżu:) pozdrawiam