Larb z wieprzowiny i marchewki

by Malwina

Sałatka azjatycka z wieprzowiną

Larb to rodzaj sałatki z mięsa mielonego popularnej w Laosie. Istnieje wiele odmian i wariacji na temat tego dania. Ja postawiłam na proste połączenie z dodatkiem papryki, marchewki. Całość przyprawiłam sosem rybnym i sosem sojowym. Jeśli chcecie otrzymać bardziej pikantną sałatkę, wzbogaćcie przepis o dodatek papryczki chili.

Larb przepis
LARB Z WIEPRZOWINY  MARCHEWKI

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 120 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 3-centymetrowy kawałek pora (biała część), posiekanego w kostkę
  • 1 mała marchewka, obrana pokrojona w zapałki
  • pół małej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • miniaturowa sałata rzymska
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, pora i czosnek, smażymy przez 30 sekund, dodajemy wieprzowinę, smażymy przez 5  minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy marchewkę i paprykę i smażymy kolejne 3-4 minuty. Dodajemy sos rybny i sojowy do smaku, mieszamy. Rozkładamy na listkach sałaty. Podajemy na ciepło lub zimno.
Sałatka z mięsa mielonego

Czas przygotowania: 15 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Ewelina Kowalska 24/01/2014 - 5:10 pm

Świetne zdjęcia:)

Odpowiedz
Justyna Żak 24/01/2014 - 5:34 pm

wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Beata FS 24/01/2014 - 8:51 pm

ależ mam smaka 🙂

Odpowiedz
JustInka 27/01/2014 - 1:28 pm

Tak pięknie podanego jedzenia nie powinnam oglądać na głodniaka. Robię się jeszcze bardziej głodna! Cudowny ten talerz 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/02/2014 - 5:37 am

Śliczny masz ten talerz:) … co do sałatki to pewnie do swojej wersji dodałabym jeszcze jakiegoś ryżu:) pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies