To curry bardzo mi posmakowało. Mój ulubiony bakłażan w zestawieniu z sosem pomidorowym i tofu smakował naprawdę świetnie. Jest lekko pikantne za sprawą papryczki chili i cayenne. Możecie je zjeść z dodatkiem ryżu, kaszy kuskus lub z chlebem.
CURRY Z TOFU I BAKŁAŻANEM
Zielona Środa #16
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4-1/2 łyżeczki cayenne (wg preferencji)
- 1 papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- 500 g pomidorów, obranych i posiekanych
- 120 g naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę (lub innego ulubionego)
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do posypania
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy czosnek, chili, kurkumę, słodką paprykę w proszku, kumin, kolendrę, cayenne, smażymy mieszając przez minutę. Dodajemy bakłażana i paprykę, smażymy od czasu do czasu mieszając przez 3 minuty. Dodajemy pomidory wraz z puszczonym sokiem, solimy, delikatnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy tofu, podgrzewamy przez 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą. Podajemy posypane posiekaną natką lub kolendrą.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
3 komentarze
Piękne zdjęcia, a curry z tofu chętnie bym spróbowała 🙂
Narobiłaś mi ochoty na to curry.
Kocham curry, ale nigdy nie jadłam tofu 😉 Kolejny przepis do zapisania i szybkiego spróbowania 🙂