Curry z tofu i bakłazanem

przez Malwina
Curry z tofu i bakłażanem

To curry bardzo mi posmakowało. Mój ulubiony bakłażan w zestawieniu z sosem pomidorowym i tofu smakował naprawdę świetnie. Jest lekko pikantne za sprawą papryczki chili i cayenne. Możecie je zjeść z dodatkiem ryżu, kaszy kuskus lub z chlebem.

Curry z tofu przepis


CURRY Z TOFU I BAKŁAŻANEM
Zielona Środa #16


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4-1/2 łyżeczki cayenne (wg preferencji)
  • 1 papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 500 g pomidorów, obranych i posiekanych
  • 120 g naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę (lub innego ulubionego)
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy czosnek, chili, kurkumę, słodką paprykę w proszku, kumin, kolendrę, cayenne, smażymy mieszając przez minutę. Dodajemy bakłażana i paprykę, smażymy od czasu do czasu mieszając przez 3 minuty. Dodajemy pomidory wraz z puszczonym sokiem, solimy, delikatnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy tofu, podgrzewamy przez 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą. Podajemy posypane posiekaną natką lub kolendrą.

Curry z tofu i bakłażanem

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Majana 02/10/2013 - 8:43 pm

Piękne zdjęcia, a curry z tofu chętnie bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
JustInka 03/10/2013 - 1:22 pm

Narobiłaś mi ochoty na to curry.

Odpowiedz
Magda C. 04/10/2013 - 3:41 pm

Kocham curry, ale nigdy nie jadłam tofu 😉 Kolejny przepis do zapisania i szybkiego spróbowania 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies