Ten dip z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom serów pleśniowych. Jest intensywny w smaku i niezwykle smaczny. Często taki sos serwuje się jako dodatek do skrzydełek Buffalo. Fajnie sprawdzi się również w towarzystwie paluszków grissini lub kawałków świeżych warzyw.
DIP Z GORGONZOLĄ
Składniki:
- 50 g gorgonzoli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- szczypta pieprzu do smaku
Wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) i miksujemy do połączenia się składników. Jeśli chcecie otrzymać rzadszy dip, dodajcie do niego łyżkę mleka lub maślanki. Ilość użytego sera dostosujcie do własnych preferencji.
Czas przygotowania: 10 minut.
8 komentarzy
Piękna filiżanka. A zawartość zasmakowałaby mi jeszcze bardziej.
Pozdrawiam
Ania
Rewelacyjny dip! Zamoczyłabym w nim nawet tą swojską kiełbachę 🙂
fajne połączenie:)
A ja wiem, do zapiekanych ziemniaków idealny!
Nigdy nie jadłam takiego dipu, muszę spróbować 🙂
Musiał smakować przepysznie;)
Hejka ! A powiecie mi co zamiast octu z białego wina ? Sklepy już zamknięte, jutro sylwester a ja znalazłam całkiem fajny kawałek gorgonzoli 😂 i muszę zrobić ten dip 😂
Dopiero dziś dotarłam do Twojego komentarza. Dla pytających w przyszłości: sok z cytryny, inny lekki ocet.