Zrób trzy sosy z jednej bazy

przez Malwina

Dzień dobry,

Cieszę się, że pierwszy wpis w cyklu Bento Tip spotkał się z Waszą aprobatą i sporym zainteresowaniem. Dla przypomnienia, mają to być krótkie wpisy z poradami, mającymi ułatwić Wam codzienne gotowanie. Nie tylko do pudełek. We wpisach tych dzielę się z Wami moim doświadczeniem i opisuję schematy działania, które sprawdziły się u mnie najlepiej. Wszystkie wpisy znajdziecie w zakładce Bento Tip.

Bento Tip #2

1 baza – 3 różne dipy

Przygotuj jedną bazę na dip, podziel ją na kilka części i do każdej dodaj inne przyprawy i dodatki. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu zaoszczędzisz czas, a Twoja dieta będzie bardziej urozmaicona. Postaw na produkty, które dobrze się przechowują i nie rozwarstwiają mocno.

Przykład ze zdjęć. Przygotowaliśmy bazę, blendując opakowanie firm silken tofu z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą. Czasem do takiej bazy dolewam troszkę białego octu balsamicznego. Do dwóch szklanych pojemników przełożyliśmy po 1/3 sosu. Czosnkową bazę zostawiliśmy bez dodatków, do drugiego pojemnika dodaliśmy posiekany koperek i startego na dużych oczkach ogórka (pozbawiony pestek, starty, posolony, odciśnięty z soku – oczywiście takiego ogórka można dodawać do sosu na świeżo). Pozostały sos zmiksowaliśmy z rozmrożoną babeczką paprykową. Takie sosy można przechowywać w zamkniętych pojemnikach w lodówce przez 2-3 dni. Czysty bez dodatków nawet dłużej do 4 dni. Silken tofu nie podchodzi wodą, a sosy są kremowe i puszyste (widać to na poniższym zdjęciu po bąbelkach na wierzchniej warstwie dipów).

Ważne: Pamiętajcie, by używać czystych łyżeczek i ich nie oblizywać, gdy nakładacie sobie sos. Obecność bakterii sprawi, że będzie się on psuć o wiele szybciej. Dipy przechowujemy w szczelnych, najlepiej szklanych pojemnikach. Ja przechowuję je w małych pojemnikach z Lidla lub w słoikach Weck.

Poniżej moje talerze z całego dnia. Tu baza została podzielona na pół. Do jednej części czosnkowej bazy dodałam starte rzodkiewki, a resztę zmiksowałam z garścią świeżych liści bazylii. Takie dipy to fajny dodatek do kotletów, sałatek i wszelkich misek rozmaitości. Podaję je do pieczonych warzyw, kanapek, pasztetów itp.

0 komentarz
3

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies