Sałatka z gorgonzolą, boczkiem i figami

przez Malwina
Sałatka z gorgonzolą, boczkiem i figami

Zrobić sałatkę, to przecież żadna filozofia, można by powiedzieć. Jednak okazuje się, że dla niektórych nie jest to wcale taka prosta sprawa. Nie tak dawno zdziwiła mnie jedna ciocia, która poprosiła moją mamę o przepis na banalnie prostą sałatkę, której skład można było poznać organoleptycznie. A jednak poprosiła, bo bez przepisu nie wiedziała, jak ją ma zrobić (były to 4 składniki widoczne gołym okiem, wymieszane z majonezem). Zauważyłam, że wiele kobiet ma z tym problem. Nie potrafią albo też boją się zrobić coś, na co nie mają spisanej receptury. Zastanawiałam się skąd ten stan wynika. Czyżby bały się, że tworząc coś nowego, niekoniecznie stworzą coś, co będzie smaczne? Wygodniejsze i bardziej bezpieczne jest więc skorzystanie ze sprawdzonego przepisu. Do tego dochodzi ryzyko zmarnowania produktów, a jak wiadomo dobrze zorganizowana kobieta stara się nie marnować żywności. Może dojść tu jeszcze jeden czynnik, brak pomysłu i fantazji, bądź też nadmiar fantazji, w wyniku którego powstają niezjadliwe połączenia. Albo najzwyczajniej w świecie,  niektóre kobiety nie mają czasu na eksperymenty w kuchni. 
Maluje mi się w tym miejscu obraz Bachtiarki, przemierzającej sześć górskich grzbietów wraz ze swoim plemieniem. Każdego dnia wykonującej te same czynności, nie mogącej odważyć się na jakiekolwiek innowacje, ponieważ może to zagrozić stabilności plemienia. Kuchnia wielu Polek przypomina właśnie życie Bachtiarek. Jednak, w przeciwieństwie do nich, my możemy pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty. Choćby miały być nieudane, to świat się od tego nie zawali. Chłopak czy mąż, co najwyżej pokręcą nosem, a my być może odkryjemy nowe obszary naszej kulinarnej wyobraźni. 

Sałatka z gorgonzolą, boczkiem i figami

SAŁATKA Z GORGONZOLĄ, BOCZKIEM I FIGAMI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • dwie spore garści ulubionego miksu sałat
  • 60 g gorgonzoli
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
  • 8 suszonych fig
  • dressing: 3 łyżki oliwy Ev, łyżka soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Figi zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż stanie się chrupiący. Odsączamy na ręczniku papierowym. W misce umieszczamy sałaty, boczek, orzechy, pokruszony ser. Figi kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki. Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą łączymy, zalewamy nim sałatkę i od razu podajemy. 

Sałatka z gorgonzolą, boczkiem i figami

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Angie 19/07/2012 - 8:15 am

Moje smaki! Wspaniała!

Odpowiedz
Anonimowy 19/07/2012 - 8:23 am

Dobrze, że użyłaś suszonych, bo świeże figi sprzedawane w naszym kraju są ohydne.

Odpowiedz
Madame Edith 19/07/2012 - 8:55 am

Malwinko,

uwielbiam sałatki z figami. Szczególnie tymi świeżymi, zresztą suszone też są dobrą namiastką słonecznych smaków. Pozostałe składniki równie pyszne i tak powstaje cudna, letnia sałatka.

Pozdrawiam serdecznie,
E.

Odpowiedz
Tomek gotuje 19/07/2012 - 9:13 am

Mmm, gorgonzola, figi i mój ukochany boczek, poproszę porcję, tylko bez orzechów, bo za włoskimi nie przepadam 😉
Bardzo fajne porównanie, to prawda, że ludzie czasem boją się eksperymentów i własnej inwencji, jakby od tego miał zależeć pokój na świecie 😉

Odpowiedz
Marzena 19/07/2012 - 9:55 am

I moje smaki również, uwielbiam takie sałaty zwłaszcza latem na obiad. Pomysł podpatrzę:-)

Odpowiedz
Beatrice 19/07/2012 - 10:03 am

Bardzo lubię sałatki z gorgonzolą i boczkiem. Z figami jeszcze nie próbowałam, a widzę, że stanowczo warto 🙂

Odpowiedz
basia 19/07/2012 - 10:16 am

swietny pomysl na salatkę, chetnie zapisze-coby niczego nie pomylic…zarty zartami ale masz racje, czesto unikamy eksperymentow wlasnie ze wzgledu na upodobania domownikow, obrzydliwe krytykanctwo tych, co to na wszystkim sie znają i jeszcze wielu innych powodow. Szkoda, bo tylko z takich eksperymentow powstają nowe, wspaniale połączenia i smaki…pozdrawiam

Odpowiedz
Gula 19/07/2012 - 10:56 am

Super pomysł na sałatkę:)
Masz rację, również zauważyłam, że wiele osób ma problem z "rozebraniem" potrawy na czynniki proste:)

Odpowiedz
Forex 19/07/2012 - 11:23 am

Świetny przepis!

Odpowiedz
Inka 19/07/2012 - 12:15 pm

kusisz… ten boczek i gorgonzola połączenie idealne :))) świetna sałatka :))) Do schrupania!

Odpowiedz
Kamila 19/07/2012 - 12:34 pm

Sałatka mistrzostwo 🙂

Odpowiedz
Ola 19/07/2012 - 12:54 pm

a ja mam pyszne domowe świeże figi 🙂 co do konieczności posiadania przepisu przez większość kobiet – wydaje mi się, że czasami jest to też kwestia tego, iż bardzo chcemy by coś było identyczne jak to, czego spróbowaliśmy u kogoś i czasem ludzie naprawdę nie chcą się domyślać, albo nie zdają sobie sprawy, że te smaki są im tak naprawdę bardzo dobrze znane.

Odpowiedz
Paulina 19/07/2012 - 1:24 pm

Znam takie "egzemplarze kobiet". "Czemu napisałaś mi w przepisie "bazylia" skąd mam wiedzieć ile dodać? "

Odpowiedz
Małgosia 19/07/2012 - 2:52 pm

Moze i zadna filozofia, ale przeciez… "filozofia smaku" 🙂 Ty ja praktykujesz, ale przeciez nie wszyscy zostali tak chojnie obdarowani przez los 🙂 Ty potrafisz zrobic COŚ z niczego, a inni moga o tym tylko pomarzyc.
Super, ze to mamy, nie uwazasz?
Pozdrawiam cie – strrrrasznie mocno! 😀

Odpowiedz
Bon Appetit! 19/07/2012 - 3:39 pm

Piękna sałatka…dogodziłaś moim kubkom smakowym! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/07/2012 - 3:43 pm

Fantastyczna sałatka …a te figi to taka kropka nad i:) …. oj muszę sobie suszone figi kupić, koniecznie:) buiaka zasyłąm:)

Odpowiedz
Wiewióra 19/07/2012 - 4:20 pm

bardzo intrygujące połączenie smaków 🙂 warto spróbować 😀

Odpowiedz
MartynCia ^^ 20/07/2012 - 9:22 pm

brzmi bardzo interesująco 😉 lubię suszone figi, ale nie wpadłam jeszcze aby dodać je do sałatki 😉

Odpowiedz
Przysmaki Owocowe 31/07/2012 - 11:50 am

świetna sałatka, takie połączenie smaków lubię najbardziej: smakowity ser i owoce. Często używam, a najlepiej lubię z naszymi morelami. Muszę spróbować z figami. Pycha:)

Odpowiedz
Magda111 20/08/2012 - 5:55 pm

sałatki to moje klimaty ale ta jest zaskakujaca:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies