Wieprzowina Pięć Smaków z warzywami

przez Malwina
Wieprzowina Pięć Smaków z warzywami

Wspominałam Wam ostatnio, że mój Połówek uwielbia kuchnię chińską. I chwała mu za to! Ja również darzę ją sympatią, szczególnie za czas przygotowania potraw. Kiedy nie mam zbyt wiele czasu, czy też chęci na gotowanie, wówczas robię jakieś szybkie danie z tej kuchni. 
W najbliższym czasie i Wy będziecie mieli możliwość poznania bliżej tej kuchni, bo już jutro na blogu pojawi się fajny konkurs dla wielbicieli azjatyckich smaków. 
WIEPRZOWINA PIĘĆ SMAKÓW Z WARZYWAMI (CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 400 g schabu
  • łyżeczka przyprawy Pięć Smaków
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w słupki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w podłużne paski
  • 1 zielona papryka, pokrojona w podłużne paski
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem, grubo posiekane
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • do podania: ugotowany ryż

Przygotowujemy sos: wodę łączymy z sosem sojowym, octem, mąką kukurydzianą i połową przyprawy Pięć Smaków. Schab kroimy w plastry, a następnie w paski. Lekko oprószamy go solą i mieszamy z resztą przyprawy Pięć Smaków. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy mięso i smażymy przez około 3-5 minut. Przekładamy mięso na ręcznik papierowy. Na patelnię wrzucamy imbir, chili i czosnek, smażymy 30 sekund. Dodajemy marchew, papryki i dymki, smażymy 3 minuty. Mięso przekładamy z powrotem na patelnię, wlewamy sos, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Wypróbujcie także przepis na 
24 komentarze
1

Podobne posty:

24 komentarze

Wiewióra 19/07/2012 - 5:30 pm

Bosko się ta wieprzowinka prezentuje 🙂

Odpowiedz
Cmeha 19/07/2012 - 6:19 pm

chętnie wypróbuję w wersji z samymi warzywami 😉

Odpowiedz
Tomek gotuje 19/07/2012 - 6:22 pm

Lubię połączenie wszystkich smaków, słodkiego, słonego, kwaśnego i pikantnego, które charakteryzuje kuchnię azjatycką 🙂 Ciekaw jestem co trzeba będzie wyczarować na konkurs 🙂

Odpowiedz
Malwina 19/07/2012 - 7:41 pm

Tomku, szczegóły już jutro wieczorem, mam nadzieję, że i temat i nagrody przypadną Ci do gustu;)

Odpowiedz
mnemonique 19/07/2012 - 7:17 pm

ja też lubię kuchnię chińską, ale chorobcia, za każdym razem kiedy u Ciebie widzę takie potrawy to mam wyrzuty sumienia że nigdy sami nie robimy ich w domu! zawsze wychodzimy na chińszczyznę. W końcu mnie zmobilizujesz do zrobienia.
A pałeczki cudne. Jadacie pałeczkami? ja zawsze się staram choć trochę pomęczyć.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Malwina 20/07/2012 - 2:12 pm

Moniko, Połówek pałeczkami jada, jednak bardzo rzadko, widelec, jak na Polaka przystało jest wygodniejszy;)

Odpowiedz
pasjonatka 19/07/2012 - 7:51 pm

idealna 😉 ale ja bym zamienila schab

Odpowiedz
Anonimowy 19/07/2012 - 8:49 pm

Magda FA: Chyba też sie skuszę 🙂 A jak jest z tą przyprawą pięć smaków – czy można ją samodzielnie skomponować, czy trzeba kupić gotową?

Odpowiedz
Malwina 20/07/2012 - 8:52 am

Madziu, oczywiście można zrobić ją samemu. Używam jej rzadko i w niewielkich ilościach, dlatego kupuję gotową mieszankę.

Odpowiedz
Mona 20/07/2012 - 5:55 am

kuchnia chińska ma wielu zwolenników ,ja lubię schab więc ten przepis już lubię:) Pozdrawiam

Odpowiedz
Kermeet 20/07/2012 - 7:42 am

Fajne smaki i pięknie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
agnieszka 20/07/2012 - 9:25 am

Mój też lubi kuchnię azjatycką 🙂 Zrobię mu taką wieprzowinę, jak już wróci 🙂 Ściskam!

Odpowiedz
Kaś 20/07/2012 - 1:20 pm

prezentuje sie wyśmienicie. pozozdrościć Twojemu Połówkowi 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 20/07/2012 - 9:00 pm

uwielbiam kuchnię chińską 😉 ale szczerze zawsze używam drobiu, chyba pora na inne mięsko ;))

Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉

Odpowiedz
Obsesja Kasiulka 22/07/2012 - 6:53 am

Kolejne mniammmmm…..

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 22/07/2012 - 7:09 am

Malwi bardzo smakowita ta potrawa ….i ja lubie chińszczyznę … pozdrawiam:)

Odpowiedz
NG 10/02/2013 - 4:41 pm

wczoraj zrobiłam na obiad (pierwszy raz coś z kuchni azjatyckiej ) – pychotka

Odpowiedz
NG 10/02/2013 - 4:42 pm

Wczoraj zrobiłam na obiad ( moje pierwsze danie z kuchni azjatyckiej) wyszło przepyszne.

Odpowiedz
Malwina 11/02/2013 - 5:09 am

Cieszę się bardzo, że danie smakowało:)

Odpowiedz
Anonimowy 02/05/2013 - 8:18 pm

Mam pytanko 🙂 czy dania swoje robisz na zwykłej patelni czy na woku? p

Odpowiedz
Malwina 03/05/2013 - 9:08 am

Równie to bywa. Teraz najczęściej wykorzystuję wok.

Odpowiedz
Anonimowy 04/05/2013 - 8:19 pm

A powyższe danie?

Odpowiedz
Anonimowy 09/05/2016 - 7:41 am

Mi schab wyszedł bardzo twardy, można coś zrobić, żeby temu zapobiec?

Odpowiedz
Malwina 09/05/2016 - 7:43 am

Jeśli wyszedł twardy, prawdopodobnie spędził na patelni zbyt dużo czasu. Drugą opcją jest smażenie w zbyt niskiej temperaturze (mięso puszcza sok i zamiast smażyć, dusi się na patelni).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies