Wspominałam Wam ostatnio, że mój Połówek uwielbia kuchnię chińską. I chwała mu za to! Ja również darzę ją sympatią, szczególnie za czas przygotowania potraw. Kiedy nie mam zbyt wiele czasu, czy też chęci na gotowanie, wówczas robię jakieś szybkie danie z tej kuchni.
W najbliższym czasie i Wy będziecie mieli możliwość poznania bliżej tej kuchni, bo już jutro na blogu pojawi się fajny konkurs dla wielbicieli azjatyckich smaków.
WIEPRZOWINA PIĘĆ SMAKÓW Z WARZYWAMI (CHINY)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 400 g schabu
- łyżeczka przyprawy Pięć Smaków
- 3-centymetrowy kawałek imbiru
- 1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki, obrane, pokrojone w słupki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w podłużne paski
- 1 zielona papryka, pokrojona w podłużne paski
- 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem, grubo posiekane
- 250 ml wody
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- do podania: ugotowany ryż
Przygotowujemy sos: wodę łączymy z sosem sojowym, octem, mąką kukurydzianą i połową przyprawy Pięć Smaków. Schab kroimy w plastry, a następnie w paski. Lekko oprószamy go solą i mieszamy z resztą przyprawy Pięć Smaków. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy mięso i smażymy przez około 3-5 minut. Przekładamy mięso na ręcznik papierowy. Na patelnię wrzucamy imbir, chili i czosnek, smażymy 30 sekund. Dodajemy marchew, papryki i dymki, smażymy 3 minuty. Mięso przekładamy z powrotem na patelnię, wlewamy sos, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
Wypróbujcie także przepis na
24 komentarze
Bosko się ta wieprzowinka prezentuje 🙂
chętnie wypróbuję w wersji z samymi warzywami 😉
Lubię połączenie wszystkich smaków, słodkiego, słonego, kwaśnego i pikantnego, które charakteryzuje kuchnię azjatycką 🙂 Ciekaw jestem co trzeba będzie wyczarować na konkurs 🙂
Tomku, szczegóły już jutro wieczorem, mam nadzieję, że i temat i nagrody przypadną Ci do gustu;)
ja też lubię kuchnię chińską, ale chorobcia, za każdym razem kiedy u Ciebie widzę takie potrawy to mam wyrzuty sumienia że nigdy sami nie robimy ich w domu! zawsze wychodzimy na chińszczyznę. W końcu mnie zmobilizujesz do zrobienia.
A pałeczki cudne. Jadacie pałeczkami? ja zawsze się staram choć trochę pomęczyć.
Pozdrawiam
Monika
Moniko, Połówek pałeczkami jada, jednak bardzo rzadko, widelec, jak na Polaka przystało jest wygodniejszy;)
idealna 😉 ale ja bym zamienila schab
Magda FA: Chyba też sie skuszę 🙂 A jak jest z tą przyprawą pięć smaków – czy można ją samodzielnie skomponować, czy trzeba kupić gotową?
Madziu, oczywiście można zrobić ją samemu. Używam jej rzadko i w niewielkich ilościach, dlatego kupuję gotową mieszankę.
kuchnia chińska ma wielu zwolenników ,ja lubię schab więc ten przepis już lubię:) Pozdrawiam
Fajne smaki i pięknie się prezentuje 🙂
Mój też lubi kuchnię azjatycką 🙂 Zrobię mu taką wieprzowinę, jak już wróci 🙂 Ściskam!
prezentuje sie wyśmienicie. pozozdrościć Twojemu Połówkowi 🙂
uwielbiam kuchnię chińską 😉 ale szczerze zawsze używam drobiu, chyba pora na inne mięsko ;))
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉
Kolejne mniammmmm…..
Malwi bardzo smakowita ta potrawa ….i ja lubie chińszczyznę … pozdrawiam:)
wczoraj zrobiłam na obiad (pierwszy raz coś z kuchni azjatyckiej ) – pychotka
Wczoraj zrobiłam na obiad ( moje pierwsze danie z kuchni azjatyckiej) wyszło przepyszne.
Cieszę się bardzo, że danie smakowało:)
Mam pytanko 🙂 czy dania swoje robisz na zwykłej patelni czy na woku? p
Równie to bywa. Teraz najczęściej wykorzystuję wok.
A powyższe danie?
Mi schab wyszedł bardzo twardy, można coś zrobić, żeby temu zapobiec?
Jeśli wyszedł twardy, prawdopodobnie spędził na patelni zbyt dużo czasu. Drugą opcją jest smażenie w zbyt niskiej temperaturze (mięso puszcza sok i zamiast smażyć, dusi się na patelni).