Pałeczki z kurczaka pięć smaków

przez Malwina
Pałeczki z kurczaka pięć smaków
Jeśli lubicie pieczone elementy z kurczaka, to mam dla Was smakowity przepis na pałeczki pięć smaków, autorstwa niezawodnej Ching-He Huang. Tak przygotowane mięso jest niezwykle aromatyczne, a przy okazji delikatnie pikantne za sprawą dodatku imbiru oraz czosnku. Najlepiej podawać je z dodatkiem ryżu. Ja postawiłam na krótkoziarnisty ryż azjatycki, który dodatkowo zaprawiłam awase-zu

PAŁECZKI Z KURCZAKA 5 SMAKÓW
(CHINY)

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg elementów z kurczaka
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce lub drobno posiekanego
  • łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry 
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy Pięć Smaków
Dodatkowo: posiekana dymka, prażony sezam, ryż



Przygotowanie:

    W misce umieszczamy olej, czosnek, imbir, wino, sos sojowy, miód i przyprawę pięć smaków. Mieszamy. Kurczaka umieszczamy w pojemniku na żywność, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc.

    Wyjmujemy pałeczki z marynaty, układamy na blasze. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 45 minut. W trakcie pieczenia warto podlewać mięso pozostałą marynatą i co jakiś czas odwrócić szczypcami na druga stronę. Jeśli skóra zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykrywamy naczynie. W przypadku pieczenia skrzydełek, skracamy czas pieczenia do około 35 minut.

    Pałeczki nakładamy na talerze i posypujemy prażonym sezamem. Podajemy z dodatkiem ryżu i surówki.

    Pałeczki z kurczaka pięć smaków

    Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

    19 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    19 komentarzy

    burczymiwbrzuchu 10/05/2011 - 5:41 pm

    Pałeczki z kurczaka bardzo fajne, ale makaron musiał być cudowny!

    Odpowiedz
    grazyna 10/05/2011 - 5:42 pm

    Lubie takie smaki, podoba mi się i kurczak i makaron 🙂

    Odpowiedz
    Mona 10/05/2011 - 5:56 pm

    lubie takie przypieczone nózki 🙂 a ja wczoraj tak przypiekłam calego kurczaka na butelce z piwem 🙂

    Odpowiedz
    EVE 10/05/2011 - 5:57 pm

    Fajne te pałeczki! Azjatyckie smaki to zdecydowanie moje klimaty 😀

    Odpowiedz
    Malwina 10/05/2011 - 5:59 pm

    Mona- one nie są nawet przypieczone- skórka jest miękka a mięsko soczysta, po prostu w tej marynacie wychodzą tak ciemne 😉

    Odpowiedz
    Maggie 10/05/2011 - 6:04 pm

    Bardzo moje klimaty – i pieknie przyrumienione paleczki, i lekki, wiosenny makaron. Nie dziwie sie, ze W. zajadal ze smakiem!

    Odpowiedz
    Ola 10/05/2011 - 6:18 pm

    telepatia! my też wcinaliśmy dzisiaj pałeczki z kurczaka w kurkumie i chilli! ale nie fotografowałam, bo takie to mało wyjściowe wyszło… 😀

    Odpowiedz
    shinju 10/05/2011 - 6:35 pm

    Bardzo ciekawy przepis. Jak skończę ze swoim meksykańskim gotowaniem to wypróbuję.

    Odpowiedz
    tu-tusia 10/05/2011 - 8:41 pm

    Malwinnko, ja zamiast podziękować za ostatni raz powiem, że czekam na następny 😉
    Równie smaczny jak i ten 🙂

    Odpowiedz
    jadalnepijalne 10/05/2011 - 8:58 pm

    Czy ktoś wie gdzie w Polsce można kupić wino ryżowe? Moje, kupione w Czechach już dawno się skończyło…

    Odpowiedz
    maamusi 10/05/2011 - 9:43 pm

    Smakowicie wyglądają 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 11/05/2011 - 4:47 am

    jadalnepijalne- wino ryżowe najlepiej zastąpić wytrawnym sherry, jako zamiennik nada się też wódka w małej ilości, białe wytrawne wino albo sake.

    Odpowiedz
    Ania 11/05/2011 - 6:59 am

    Wszystko musiało być wyśmienite!

    Odpowiedz
    Paula 11/05/2011 - 7:07 am

    ostatnio bardzo polubiłam tę przyprawę i też myślę nad zrobieniem w niej kurczaka 🙂

    Odpowiedz
    Mona 11/05/2011 - 7:08 am

    a widzisz..ok, rozumiem:)) ja ma taki karmel w butelce z Kandy i tez tak barwi prawie na czarno :)) ale Twoje przyprawy są lepsze 🙂

    Odpowiedz
    Adrijah 11/05/2011 - 8:32 am

    O, to te same, które ja robiłam na GP Chin 🙂 Przepis z tego samego programu, tylko ja go widziałam w tv 😉
    robiłam też z ciemnym sosem sojowym z filetów z udek kurczaka i miały dokładnie taki kolor, jak te Twoje 🙂 pychotka 🙂

    Odpowiedz
    Małgosia 11/05/2011 - 9:42 am

    Ale mi sie jesc zachcialo! Malwinko, cudne te pałeczki, a ze sa to wlasnie te czesci kuraka, za ktorymi przepadam, to tym bardziej slinka mi do ust naplynela 🙂 I makaron… Ehhh… zmykam sad, zanim zaczne ekran wąchac 😉
    :*

    Odpowiedz
    kulinarne-smaki 11/05/2011 - 7:12 pm

    ależ mi się podoba to danie 🙂 Zwłaszcza, że ostatni posiłek jadłam o 7:30 rano 🙁

    Odpowiedz
    Biedr_ona 15/05/2011 - 2:21 pm

    Zdecydowanie jestem na 'TAK' 😉

    http://www.przysmakiewy.pl

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies