Pałeczki z kurczaka pięć smaków |
- 1 kg elementów z kurczaka
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce lub drobno posiekanego
- łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki przyprawy Pięć Smaków
Przygotowanie:
Wyjmujemy pałeczki z marynaty, układamy na blasze. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 45 minut. W trakcie pieczenia warto podlewać mięso pozostałą marynatą i co jakiś czas odwrócić szczypcami na druga stronę. Jeśli skóra zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykrywamy naczynie. W przypadku pieczenia skrzydełek, skracamy czas pieczenia do około 35 minut.
Pałeczki nakładamy na talerze i posypujemy prażonym sezamem. Podajemy z dodatkiem ryżu i surówki.
Pałeczki z kurczaka pięć smaków |
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
19 komentarzy
Pałeczki z kurczaka bardzo fajne, ale makaron musiał być cudowny!
Lubie takie smaki, podoba mi się i kurczak i makaron 🙂
lubie takie przypieczone nózki 🙂 a ja wczoraj tak przypiekłam calego kurczaka na butelce z piwem 🙂
Fajne te pałeczki! Azjatyckie smaki to zdecydowanie moje klimaty 😀
Mona- one nie są nawet przypieczone- skórka jest miękka a mięsko soczysta, po prostu w tej marynacie wychodzą tak ciemne 😉
Bardzo moje klimaty – i pieknie przyrumienione paleczki, i lekki, wiosenny makaron. Nie dziwie sie, ze W. zajadal ze smakiem!
telepatia! my też wcinaliśmy dzisiaj pałeczki z kurczaka w kurkumie i chilli! ale nie fotografowałam, bo takie to mało wyjściowe wyszło… 😀
Bardzo ciekawy przepis. Jak skończę ze swoim meksykańskim gotowaniem to wypróbuję.
Malwinnko, ja zamiast podziękować za ostatni raz powiem, że czekam na następny 😉
Równie smaczny jak i ten 🙂
Czy ktoś wie gdzie w Polsce można kupić wino ryżowe? Moje, kupione w Czechach już dawno się skończyło…
Smakowicie wyglądają 🙂
jadalnepijalne- wino ryżowe najlepiej zastąpić wytrawnym sherry, jako zamiennik nada się też wódka w małej ilości, białe wytrawne wino albo sake.
Wszystko musiało być wyśmienite!
ostatnio bardzo polubiłam tę przyprawę i też myślę nad zrobieniem w niej kurczaka 🙂
a widzisz..ok, rozumiem:)) ja ma taki karmel w butelce z Kandy i tez tak barwi prawie na czarno :)) ale Twoje przyprawy są lepsze 🙂
O, to te same, które ja robiłam na GP Chin 🙂 Przepis z tego samego programu, tylko ja go widziałam w tv 😉
robiłam też z ciemnym sosem sojowym z filetów z udek kurczaka i miały dokładnie taki kolor, jak te Twoje 🙂 pychotka 🙂
Ale mi sie jesc zachcialo! Malwinko, cudne te pałeczki, a ze sa to wlasnie te czesci kuraka, za ktorymi przepadam, to tym bardziej slinka mi do ust naplynela 🙂 I makaron… Ehhh… zmykam sad, zanim zaczne ekran wąchac 😉
:*
ależ mi się podoba to danie 🙂 Zwłaszcza, że ostatni posiłek jadłam o 7:30 rano 🙁
Zdecydowanie jestem na 'TAK' 😉
http://www.przysmakiewy.pl