Kurczak Bang Bang

przez Malwina

Przepis, który dziś Wam prezentuję zaintrygował mnie nazwą. Kurczak Bang Bang, to nic innego jak sałatka makaronowa w sosie z orzeszków ziemnych. Ja zaserwowałam ją na ciepło w troszkę innej wersji. Jest na tyle sycąca, że z powodzeniem zastąpiła obiad. Zapraszam Was na odrobinę azjatyckich klimatów. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji.

KURCZAK BANG BANG (CHINY)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese Food Made Easy]

  • 100 g makaronu vermicelli 
  • pół długiego ogórka
  • 1 marchewka- dałam od siebie
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 50 g dowolnej sałaty
  • 1 duża dymka- posiekana
  • 1 czerwone chilli- pozbawione nasion i posiekane
  • sos: 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, łyżka oleju sezamowego, pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego, pół łyżeczki suszonego chilli, 2 łyżki masła orzechowego, łyżka jasnego sosu sojowego, sok z połowy cytryny, łyżka startego świeżego imbiru, 2 łyżki wody
  • do przybrania- uprażone ziarna sezamu
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka gotujemy do miękkości lub grillujemy (ja oprószyłam go solą i pieprzem i ugrilowałam). Marchew obieramy, kroimy w podobnej wielkości słupki. Tak samo kroimy ogórka. Mięso kroimy w kawałki wielkości jednego kęsa. 
W misce umieszczamy sałatę, marchew, makaron, ogórka, chilli i dymkę. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Miksujemy dokładnie składniki sosu. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy prażonym sezamem i podajemy.
Jeśli chcemy możemy podać sałatkę na ciepło w takiej formie jak widzicie u mnie na zdjęciach. 

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Kamila 21/07/2011 - 4:17 pm

Bardzo elegancki kurczak, podoba mi się sposób na podanie marchewki i ogórka!

Odpowiedz
Anonimowy 21/07/2011 - 4:31 pm

Juz pare przepisow z Twojej strony zrobilami kazde bylo obledne..dlatego bez wahania powiem: te tez!!:DD

ps. sliczny i ciekawy pomysl na dekoracje talerza..ale Ty masz pomysly kobieto:))

Odpowiedz
Przypraw mnie 21/07/2011 - 4:35 pm

Bang Bang prawie jak…Big Bang Theory! Bazinga!
Pozdrawiam zielono
Ania

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 21/07/2011 - 4:46 pm

Ja to lepiej nie powiem, z czym mi się ta nazwa kojarzy 🙂 Ale danie wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Nemi 21/07/2011 - 5:05 pm

Nazwa faktycznie intrygująca;) A danie bardzo apetycznie podane;)

Odpowiedz
elżunia 21/07/2011 - 5:07 pm

ciekawa propozycja sosu 🙂 a całość wygląda super

Odpowiedz
Ewam 21/07/2011 - 5:31 pm

Malwinko przepieknie podane…no i cos dla mnie na dzis…(kupilam sobie elektrycznego grilla;))

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 21/07/2011 - 6:02 pm

Malwino, nazwa ubawiła mnie do łez, naprawdę świetna. Kurczak przepysznie wygląda, a całe danie zdaje się być dietetyczne i zdrowe, a zarazem na pewno bardzo smaczne!

Odpowiedz
od-kuchni 21/07/2011 - 6:17 pm

Świetnie wygląda tak podana marchewka i ogórek! A kurczak ciekawy – lubię połączenie sosu sojowego, kurczaka i orzechów, więc pewnie bym mi smakował 🙂

Odpowiedz
Majana 21/07/2011 - 6:52 pm

Bang Bang ,ha ha 😉 Fajny!!! :))
Pozdrawiam Malwinko!:)

Odpowiedz
goh. 21/07/2011 - 6:59 pm

Piękna kompozycja! super są te snopki marchewkowe i ogórkowe:) ty to jesteś pomysłowa!:)

Odpowiedz
Biedr_ona 21/07/2011 - 7:15 pm

U Ciebie zawsze tak pięknie 😉 Powinnaś dostać medal za dekorowanie ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Aciri 21/07/2011 - 7:50 pm

Przepiękne danie – aż żal jeść:)

Odpowiedz
kruszyna 21/07/2011 - 8:33 pm

Bardzo apetyczne i ślicznie podane 🙂

Odpowiedz
asieja 22/07/2011 - 5:33 am

ale pięknie podane z tymi warzywami!

Odpowiedz
Karmel-itka. 22/07/2011 - 5:37 am

podany tak elegancko!
wspaniały ;]

Odpowiedz
agnes 22/07/2011 - 6:43 am

Ładnie wszystko razem wygląda a ta marchewka aż zachwyca

Odpowiedz
grumko 22/07/2011 - 11:38 am

Normalnie deja vu;-)
Mam wrażenie, że już tego kurczaka jakiś czas temu widziałem;-))

Odpowiedz
Malwina 22/07/2011 - 12:59 pm

@grumko- hmm…ciekawe czemu 😉

Odpowiedz
Maggie 22/07/2011 - 1:16 pm

Te rowniutkie kawalki marchewki i ogorka mnie urzekly! A sos musi byc obledny…

Odpowiedz
kulinarne-smaki 22/07/2011 - 4:41 pm

podane jak w renomowanej restauracji

Odpowiedz
Król 24/07/2011 - 7:57 pm

Pięknie podane, a najładniejsze warzywne paczuszki słupków:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies