Kiełbasa z piekarnika

przez Malwina
Kiełbasa z piekarnika

Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na słodko-pikantną kiełbasę pieczoną w piekarniku. Tym razem przyszła kolej na pikantniejszą wersję. Taką kiełbasę najlepiej podać z dodatkiem pieczonych ziemniaków i ulubioną surówką. Stopień wypieczenia kiełbasy dostosujcie do osobistych preferencji.

Kiełbasa z piekarnika przepis

KIEŁBASA Z PIEKARNIKA


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 kg kiełbasy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • kilka kropel tabasco
Kiełbasę kroimy na kawałki, nacinamy nożem. Pozostałe składniki łączymy ze sobą. Kiełbasę układamy na blasze, przy pomocy pędzelka smarujemy przygotowaną glazurą. Pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem (lub 200 z grzałką góra-dół) przez 40-50 minut. Co jakiś czas odwracamy kiełbasę na drugą stronę i smarujemy glazurą. Kiełbasa jest gotowa, kiedy jej skórka zrobi się chrupiąca. Jeśli lubicie mocno przypieczoną kiełbasę, pieczcie ją dłużej. Kiełbasę możecie przygotować także na ogrodowym grillu. Kiełbasa świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki z kapusty.
Kiełbasa z piekarnika pieczona

Czas przygotowania: 50 minut.

    12 komentarzy
    2

    Podobne posty:

    12 komentarzy

    Magda C. 18/11/2013 - 9:09 am

    Taki obiad u mnie króluje przynajmniej raz w tygodniu 😉 Pyszota!

    Odpowiedz
    Malwinka 18/11/2013 - 10:07 am

    Uwielbiam pieczoną kiełbasę, smakuje mi najlepiej 🙂

    Odpowiedz
    Katerina Petrova 18/11/2013 - 12:24 pm

    przypomina mi to trochę dzieciństwo, bo w niedzielę na śniadanie obowiązkowo była u nas kiełbasa pieczona, ale ostatnio ciężko znaleźć jakąś dobrą kiełbasę, każda ma jakiś syf w środku, zawiodłam sie nawet na tej z Intermarche, a ty gdzie kupiłaś swoją?

    Odpowiedz
    Malwina 18/11/2013 - 12:31 pm

    Katerina- moja Mama kupuje różne swojskie kiełbasy bezpośrednio od kogoś. Dziś nawet do mnie przyjeżdża z nową dostawą 🙂

    Odpowiedz
    Marta- Taste Eat 18/11/2013 - 12:50 pm

    uwielbiam takie obiady! w moim domu rodzinnym kiełbacha na obiad było bardzo często, szybkie i tanie rozwiązanie, no i te wspomnienia…:)

    Odpowiedz
    JustInka 18/11/2013 - 1:37 pm

    Kochana, już wiem co podam na kolację jak dziadki przyjdą do mojego Patyka 🙂 Mój tato, i teściu uwielbiają wszelkiego rodzaju kiełbasiane dania 🙂

    Odpowiedz
    Urszula - Proste potrawy 18/11/2013 - 4:13 pm

    Ja często do takiej kiełbaski dodaje jabłuszka, po upieczeniu- pycha!

    Odpowiedz
    od-kuchni 18/11/2013 - 7:39 pm

    Ale mi narobiłaś ochoty na pieczoną kiełbasę!

    Odpowiedz
    Bo(ro)n Appétit 18/11/2013 - 9:07 pm

    Bardzo swojski obiad! Mojemu tacie z pewnością by zasmakował i prosiłby o dokładkę 🙂

    Odpowiedz
    Justyna Bąk 18/11/2013 - 10:36 pm

    smaczny obiad:)

    Odpowiedz
    tu-tusia 19/11/2013 - 10:21 am

    Prosto i smacznie 🙂

    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska 22/11/2013 - 9:08 am

    Mniam mniam:)

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies