Fasolka po bretońsku

przez Malwina



Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku to danie, które zna zapewne każdy.
Idealnie sprawdza się jako posiłek w chłodne jesienne i zimowe dni . Nie chcę
tu wnikać w pochodzenie potrawy czy też jej nazwę, skupię się jedynie na samym
przepisie.

Bazą do fasolki po bretońsku jest duża fasola Piękny Jaś.
Należy ją wcześniej namoczyć na kilka godzin, a następnie ugotować do
miękkości. Zajmie to troszkę czasu, więc jeśli się Wam śpieszy, to polecam użyć
szybkowaru lub w ostateczności dodać do potrawy odcedzoną fasolę z puszki.
Pamiętajcie, że ugotowaną fasolę możecie mrozić. Warto ugotować troszkę większą
porcję i odłożyć do zamrażarki. Gdy będziecie mieć ochotę na fasolkę po
bretońsku, wystarczy wyciągnąć dzień wcześniej paczuszkę z fasolą.
Fasolkę po bretońsku wzbogacam o dodatek wędzonego surowego
boczku i dobrej jakości kiełbasy. Sam sos przygotowuję na bazie pomidorów –
świeżych lub z kartonika. Doprawiam go majerankiem i zieloną czubricą, czasem
także wędzoną papryką. Zdarza mi się dolewać do garnka także troszkę octu
balsamicznego. Wiem, że to dość nietypowy dodatek, ale ocet ten świetnie
podkręca smak pomidorowego sosu. Polecam wypróbować.


Z czym podawać  fasolkę po bretońsku? Najlepiej z dodatkiem
świeżego pieczywa. Myślę, że równie dobrze skomponuje się z ryżem lub niepaloną
kaszą gryczaną. 
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku


Składniki (na 4-6 porcji):

  • 500 g suszonej fasoli Piękny Jaś
  • pół łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 duża cebula (lub 2 średniej wielkości), posiekana w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 800 g pomidorów z puszki (2 opakowania) wraz z sokiem
  • 200 g wędzonego boczku (użyłam surowego), pokrojonego w kostkę
  • 400 g kiełbasy, pokrojonej w plastry lub w grubszą kostkę
  • 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Fasolę zalewamy na noc wodą. Kolejnego dnia gotujemy do miękkości z dodatkiem cząbru. Pamiętajcie o dolewaniu wody, gdy zbyt duża jej ilość wygotuje się. Mnie gotowanie fasoli zajęło około 50-60 minut (oczywiście czas ten może się wydłużyć, wszystko zależy od użytej fasoli). Pod koniec gotowania dodajemy sól do fasoli.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez 3-4 minuty. Dodajemy kiełbasę i boczek, smażymy, aż się zrumienią. Dodajemy czosnek, smażymy przez minutę. Kolejno dodajemy pomidory, listek laurowy, ziele angielskie. Całość gotujemy przez około 15-20 minut, aż pomidory rozpadną się. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozrzedzamy go wodą. Po koniec sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, majerankiem, słodką papryką i czubricą. Dodajemy fasolę, chwilkę podgrzewamy. Fasolkę po bretońsku podajemy z dodatkiem pieczywa.
Fasolka po bretońsku – uwagi:

-do fasolki po bretońsku możecie dodać także wędzoną paprykę w proszku, która nada potrawie dymnego posmaku i zaostrzy smak dania. Czasem do sosu dodaję także 1 łyżkę octu balsamicznego.

Fasolka po bretońsku – przepis

Czas przygotowania (bez moczenia fasoli): 1 godzina i 25 minut.
18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Malwinka 19/11/2013 - 8:47 am

Smaczna i rozgrzewająca, wygląda ekstra! 🙂

Odpowiedz
majka 19/11/2013 - 10:43 am

Bardzo lubie fasolke po bretonsku 🙂 Idealne danie na pozna jesien :))

Odpowiedz
JustInka 19/11/2013 - 12:34 pm

Kochana, fasolkę często bardzo robię, bo cała rodzina się nią zajada. Następnym razem wzbogacę o czubricę i cząber 🙂

Odpowiedz
Magda C. 19/11/2013 - 6:09 pm

Nie przepadam za tym daniem, ale Twoja wersja wygląda super 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 19/11/2013 - 6:41 pm

świetna jest bardzo lubię:)

Odpowiedz
lukrecja 19/11/2013 - 9:01 pm

Uwielbiam fasolkę! A ta… obłędna!!!!

Odpowiedz
Majana 19/11/2013 - 9:48 pm

Dawno nie jadłam fasolki, zjadłabym chętnie.:)

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 22/11/2013 - 10:10 am

Bardzo lubię:)

Odpowiedz
Martynosia 25/11/2013 - 12:31 pm

Alez bym zjadla taka fasolke 😉

Odpowiedz
Anonimowy 25/11/2013 - 1:20 pm

zrobiłam, wyszła genialna 🙂 Pyyycha!!!

Odpowiedz
Malwina 25/11/2013 - 3:36 pm

Bardzo się cieszę 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/04/2015 - 4:35 pm

zrobilam i jest rewelacyjna! 🙂 dodalam i czubrice i wedzona papryke. do tego pita. przepyszne danie!

Odpowiedz
kerala 12/10/2015 - 8:42 am

Będę dziś robić, mam tylko jedno pytanie – czy fasolę się dodaje razem z wodą? Pewnie nie, ale w innych przepisach widziałam instrukcję, żeby dodać z wodą, wolę więc zapytać. Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/10/2015 - 9:02 am

Wodę, w której gotowała się fasola, wylewamy, a sos pomidorowy rozcieńczamy świeżą wodą.

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2016 - 6:47 pm

Czy fasola może się dłuzej moczyć, nawet 36 h?

Odpowiedz
Malwina 19/02/2016 - 8:25 pm

Nigdy aż tak długo nie trzymałam zamoczonych ziaren. Jeśli już muszą tyle leżakować, to na pewno zmień wodę na świeżą i przepłukuj ziarna na sicie.

Odpowiedz
Anonimowy 20/02/2016 - 12:51 pm

Dziękuję za podpowiedź. Na szczęście długie moczenie nie zaszkodziło fasoli, wyszła przepyszna 🙂

Odpowiedz
Domowe Potrawy 28/10/2017 - 7:39 am

Bardzo lubię fasolkę po bretońsku, choć jadam ją dość rzadko, bo źle toleruję warzywa strączkowe, pomimo moczenia fasoli i dodawania ziół.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies