Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

przez Malwina
Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Uwielbiam przygotowywać różnego rodzaju włoskie pasty. Najczęściej wybieram do nich dodatek sosu pomidorowego. Tym razem sos wzbogaciłam o oliwki, kapary i suszone pomidory. Sam sos jest dość pikantny za sprawą dodanej papryczki chili. Do przygotowania tego dania użyłam makaronu penne, ale dobrze sprawdzi się także spaghetti, tagliatelle czy fusilli. 

Makaron z mięsem mielonym przepis
PENNE Z MIĘSEM MIELONYM W SOSIE POMIDOROWYM (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 400 g mięsa mielonego (użyłam mięsa drobiowego)
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
  • 4 całe suszone pomidory z zalewy, posiekane
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki zielonych oliwek, przekrojonych na pół
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 g makaronu penne (lub innego ulubionego)
  • listki bazylii do posypania
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek i chili, smażymy kolejne 30 sekund. Następnie dodajemy mięso, przesmażamy je przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. dodajemy kapary, suszone pomidory, przecier, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut. Jeśli sos zacznie robić się zbyt gęsty, wówczas dodajemy do niego kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dokładamy oliwki, podgrzewamy 2 minuty. Dodajemy ugotowany al dente i odcedzony makaron (pamiętajcie, by makaronu nie przelewać wodą), mieszamy. Rozkładamy pomiędzy 4 talerze, posypujemy listkami bazylii.

Makaron z mięsem i pomidorami

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Antenka 20/11/2013 - 7:48 am

wspaniały sos ! klasyka wzbogacona o oliwki, kapary i chili:) coś pysznego!

Odpowiedz
Malwinka 20/11/2013 - 8:10 am

Pyszny pomysł na makaron 🙂

Odpowiedz
Gabi Uchto 20/11/2013 - 8:16 am Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje 20/11/2013 - 9:03 am

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/11/2013 - 9:23 am

jakie pomidory suszone kupujesz i polecasz?;)

Odpowiedz
Malwina 22/11/2013 - 12:55 pm

Obecnie bazuję na tych, które przygotowałam latem i zamknęłam w słoiczki. Jeśli chodzi o kupne suszone pomidory, to nie przychodzi mi do głowy żadna firma, którą mogłabym szczególnie polecić. Za to są dwie, których pomidory stają mi w gardle.

Odpowiedz
Justyna Bąk 20/11/2013 - 9:51 am

pycha:)

Odpowiedz
Angie 20/11/2013 - 11:22 am

Niby klasyk, ale zawsze odpowiedni: )

Odpowiedz
Justyna Koziel 20/11/2013 - 12:57 pm

Zrobię chłopakom, ale w wersji łagodnej, ze względu na Młodego.

Odpowiedz
blaubeere 20/11/2013 - 1:22 pm

ubostwiam takie jedzonko!!! pysznie!!!!

Odpowiedz
Majana 20/11/2013 - 2:26 pm

Bardzo dobry obiadek. Pyszny sos 🙂

Odpowiedz
EcoVitalRewolucjeNaTalerzu 20/11/2013 - 2:28 pm

Klasyka nigdy się nie nudzi :). A wygląda wspaniale :).

Odpowiedz
EcoVitalRewolucjeNaTalerzu 20/11/2013 - 2:29 pm

Klasyka nigdy się nie nudzi :). A wygląda wspaniale :).

Odpowiedz
Jey 20/11/2013 - 4:53 pm

pyszny klasyk 🙂 zawsze u Ciebie na stronie nie mogę wyjść z podziwu nad zdjęciami. robisz coś konkretnego czy po prostu jesteś mistrzem fotografii? 😀

Odpowiedz
kim nguyen 21/11/2013 - 5:54 am

yum!

perhaps you can help a fellow food blogger out and vote for my mac n cheese in a recipe contest? i'd greatly appreciate it!! 🙂
http://www.mysteryingredientbloggershowcase.com/?contestants=macaroni-and-cheese

Odpowiedz
tu-tusia 21/11/2013 - 9:18 am

Trafiasz w moje smaki 🙂 Lubię proste sosy do makaronu z nutką chilli dodającą charakteru – pychota 🙂

Odpowiedz
Magda C. 21/11/2013 - 9:03 pm

Chodzi za mną taki makaron już od kilku dni… Muszę w końcu zrobić 🙂 Idealne dania dla makaroniarza jakim jestem 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 22/11/2013 - 10:56 am

Uwielbiam makaron:)

Odpowiedz
Anonimowy 28/12/2013 - 7:49 pm

Uwielbiam makaron w każdej postaci a szczególnie z czerwonymi sosami, szukam różnych przepisów na necie i trafiłam na ten blog. Bardzo ciekawe przepisy na pewno wiele wypróbuję:)

Odpowiedz
Malwina 30/12/2013 - 6:37 am

Z pewnością znajdziesz tu sporo przepisów dla siebie.

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies