Fasola Piękny Jaś z chorizo

przez Malwina
Chorizo z fasolą piękny jaś
Fasola Piękny Jaś z chorizo
Lubicie fasolkę po bretońsku? Jeśli tak, to mam dla Was przepis, który powinien przypaść Wam do gustu. To inspirowana naszym rodzimym przepisem potrawka na bazie fasoli Piękny Jaś. Jej smak budzi skojarzenia z kuchnią hiszpańską, a wszystko to za sprawą dodatku chorizo, wędzonej papryki i octu sherry. 

Całość jest pikantna  i niezwykle aromatyczna. Tej potrawie z pewnością nie można odmówić „charakteru”. Jej przygotowanie jest rozciągnięte w czasie, ponieważ wymaga długiego moczenia, a następnie gotowania wspomnianej odmiany fasoli. Warto jednak spędzić troszkę więcej czasu w kuchni, ponieważ efekt jest niezwykle zadowalający. 

Fasolę z chorizo, podobnie jak fasolkę po bretońsku, najlepiej podawać z kromką świeżego pieczywa. 
Fasolka po bretońsku z chorizo

FASOLA PIĘKNY JAŚ Z CHORIZO

Składniki (na 3-4 porcje):


  • 300 g fasoli Piękny Jaś
  • pół łyżeczki suszonego cząbru
  • 200 g chorizo
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 puszki posiekanych pomidorów (2 x 400g), bez skórki, posiekanych 
  • 1-2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1-2 łyżki octu sherry
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • świeże pieczywo do podania
Przygotowanie:
Fasolę umieszczamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Kolejnego dnia wylewamy wodę z garnka, a napęczniałą fasolę zalewamy świeżą wodą. Gotujemy z dodatkiem cząbru do miękkości (w trakcie gotowania należy uzupełniać wodę w garnku). Czas gotowania będzie uzależniony od użytego ziarna. U mnie najczęściej po około godzinie gotowania fasola jest miękka. Fasolę solimy w końcowej fazie gotowania.
Chorizo kroimy w półplasterki (jeśli ma osłonkę, zdejmujemy ją). Cebulę siekamy w kostkę, czosnek drobno kroimy. Marchewki obieramy, kroimy w małą kosteczkę. Nagrzewamy patelnię, dodajemy chorizo (nie ma potrzeby dodawania dodatkowego tłuszczu, ponieważ ten wytopi się z kiełbasy), smażymy przez 3 minuty. Dokładamy cebulę, czosnek i marchewkę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy pomidory, 1/4 puszki wody (po pomidorach), ocet, wędzoną paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, aż marchewka będzie miękka. W razie potrzeby do sosu dolewamy więcej wody. Pod koniec dokładamy odsączoną fasolę Jaś i podgrzewamy przez 3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo solą. 
Fasolę z chorizo nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Uwagi:

– ocet sherry zakupicie w większych marketach i sklepach z produktami z kuchni świata (ja swój zakupiłam w Auchanie), ewentualnie przez Internet. 
– jeśli lubicie słodko-pikantne smaki, możecie dodać do sosu 1-2 łyżeczki płynnego miodu

Potrawka z białej fasoli i kiełbasy chorizo
Fasola z chorizo

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

nat. 16/02/2015 - 6:20 pm

Bardzo mi się podoba 🙂 Lubię klasykę z 'twistem', czy to nowoczesnym czy z innej kuchni. Będę robić, póki zima za oknem!
Ściskam! ;-*

Odpowiedz
Magda C. 16/02/2015 - 7:21 pm

Musi być smaczne to połączenie 🙂

Odpowiedz
Magda Lena 16/02/2015 - 8:38 pm

Ostatnio rozglądam się za wędzoną papryką w proszku. Muszę zobaczyć, jaka firma dostępna w marketach ma ją w ofercie. A fasolka jasiek to jedna z najlepszych! 🙂

Odpowiedz
Biała Filiżanka 16/02/2015 - 9:28 pm

Ostatnio paprykę wędzoną kupiłam w Tesco, widziałam też w Auchan.

Odpowiedz
anytsujx 16/02/2015 - 10:32 pm

Wygląda obłędnie !:).

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 17/02/2015 - 8:40 am

Ja tradycyjnej fasolki po bretońsku nie lubię, ale taką wersję pokochałabym z całego serca! Fasola i chorizo to wspaniały duet 🙂

Odpowiedz
Ania S 18/02/2015 - 5:29 pm

Chorizo nigdy nie próbowałam, ale gęstość tego dania oraz jego kolor bardzo mi się podobają 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/02/2015 - 11:21 am

Fasolkę zjem, ale nie powiedziałabym, że uwielbiam …. za to Połówek ją kocha …. więc to danie w sam raz dla niego:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies