Potrawka z czerwonej fasoli po turecku |
Pilaki to rodzaj potrawy z fasoli i pomidorów. Jest ona bardzo popularna w Turcji i najczęściej przygotowuje się ją na bazie białej fasoli. Ja tym razem pokusiłam się o zrobienie jej w wersji z dodatkiem czerwonej fasoli. Sos pomidorowy podkręciłam czosnkiem i ostrą papryczką, dzięki czemu jest bardziej wyrazisty w smaku. Doprawiłam go również bardzo lubianym przeze mnie kminem rzymskim (nie mylić z popularnym w polskiej kuchni kminkiem).
Zapewne część z Was zdziwi fakt, iż pilaki w Turcji podaje się na zimno jako przystawkę. Mnie w takim wydaniu bardzo to danie smakuje i nawet zapakowałam je sobie ostatnio do lunchboxu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je na gorąco w towarzystwie np. ugotowanego ryżu, kaszy lub bulguru.
POTRAWKA Z CZERWONEJ FASOLI (PILAKI)
(TURCJA)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (waga po ugotowaniu), ewentualnie fasola z puszki/kartonika
- 1 większa cebula, posiekana w kosteczkę
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 nieduża papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
- 2 średniej wielkości marchewki, obrane, pokrojone w niedużą kostkę
- 1,5 puszki pomidorów bez skóry, posiekanych (600 g)
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- posiekana nać pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili. Smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy marchewkę, przesmażamy przez 3 minuty. Wlewamy pomidory, około 1/3 szklanki przefiltrowanej wody, mieszamy. Dodajemy cukier, kumin, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Dokładamy odsączoną i opłukaną fasolę, podgrzewamy przez 3-4 minuty. Kosztujemy potrawy i w razie potrzeby doprawiamy ponownie do smaku solą oraz pieprzem.
Jak podawać pilaki? W Turcji serwuje się to danie na zimno jak przystawkę. Przed podaniem wierzch potrawy posypuje się posiekaną natką pietruszki i ozdabia cząstkami cytryny. Równie dobrze możecie podać to danie na ciepło, np. w towarzystwie ugotowanego ryżu, kaszy jaglanej lub bulguru.
Potrawka z czerwonej fasoli po turecku |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
3 komentarze
Pyszności 😀
Wyglada bardzo apetycznie 😉 Zrobie za jakis czas, bo na razie K nie moze jesc straczkowych ; )
Bardzo smacznie wyglada napewno sprobuje 😉