Potrawka z czerwonej fasoli po turecku

przez Malwina
Czerwona fasola w sosie
Potrawka z czerwonej fasoli po turecku
Pilaki to rodzaj potrawy z fasoli i pomidorów. Jest ona bardzo popularna w Turcji i najczęściej przygotowuje się ją na bazie białej fasoli. Ja tym razem pokusiłam się o zrobienie jej w wersji z dodatkiem czerwonej fasoli. Sos pomidorowy podkręciłam czosnkiem i ostrą papryczką, dzięki czemu jest bardziej wyrazisty w smaku. Doprawiłam go również bardzo lubianym przeze mnie kminem rzymskim (nie mylić z popularnym w polskiej kuchni kminkiem).

Zapewne część z Was zdziwi fakt, iż pilaki w Turcji podaje się na zimno jako przystawkę. Mnie w takim wydaniu bardzo to danie smakuje i nawet zapakowałam je sobie ostatnio do lunchboxu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je na gorąco w towarzystwie np. ugotowanego ryżu, kaszy lub bulguru.
Czerwona fasola z pomidorami

POTRAWKA Z CZERWONEJ FASOLI (PILAKI)
(TURCJA)

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (waga po ugotowaniu), ewentualnie fasola z puszki/kartonika
  • 1 większa cebula, posiekana w kosteczkę
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 1 nieduża papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
  • 2 średniej wielkości marchewki, obrane, pokrojone w niedużą kostkę
  • 1,5 puszki pomidorów bez skóry, posiekanych (600 g)
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • posiekana nać pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili. Smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy marchewkę, przesmażamy przez 3 minuty. Wlewamy pomidory, około 1/3 szklanki przefiltrowanej wody, mieszamy. Dodajemy cukier, kumin, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Dokładamy odsączoną i opłukaną fasolę, podgrzewamy przez 3-4 minuty. Kosztujemy potrawy i w razie potrzeby doprawiamy ponownie do smaku solą oraz pieprzem. 
Jak podawać pilaki? W Turcji serwuje się to danie na zimno jak przystawkę. Przed podaniem wierzch potrawy posypuje się posiekaną natką pietruszki i ozdabia cząstkami cytryny. Równie dobrze możecie podać to danie na ciepło, np. w towarzystwie ugotowanego ryżu, kaszy jaglanej lub bulguru.

Bento: Czerwona fasola w pomidorach

Czerwona fasola po turecku

potrawka z fasoli przepis
Potrawka z czerwonej fasoli po turecku

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

3 komentarze
2

Podobne posty:

3 komentarze

Roztrzepana Babeczka 18/05/2016 - 12:19 pm

Pyszności 😀

Odpowiedz
Martynosia 18/05/2016 - 12:37 pm

Wyglada bardzo apetycznie 😉 Zrobie za jakis czas, bo na razie K nie moze jesc straczkowych ; )

Odpowiedz
Gosia 06/09/2018 - 3:04 pm

Bardzo smacznie wyglada napewno sprobuje 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies