Sałatka z tuńczyka i soczewicy

przez Malwina
Sałatka z soczewicą i tuńczykiem z puszki
Sałatka z tuńczyka i soczewicy 
Lekkie sałatki świetnie sprawdzają się jako propozycja kolacji. Warto o nich pamiętać szczególnie teraz, gdy skrzynki na bazarkach uginają się od sezonowych warzyw. Moją propozycją jest sałatka z soczewicy i tuńczyka. Wbrew pozorom, jest dość pożywna, głównie za sprawą dodatku wspomnianego strączka. Taką sałatkę najlepiej podawać z opieczonymi kromkami bagietki lub ciabatty. Warto dodatkowo natrzeć je przepołowionym czosnkiem i skropić dobrej jakości oliwą ev.

Sałatka z soczewicą i tuńczykiem przepis

SAŁATKA Z TUŃCZYKA I SOCZEWICY



Składniki (na 2-3 porcje):

  • dwie spore garście roszponki
  • 200 g ugotowanej brązowej soczewicy (waga po ugotowaniu i odsączeniu), ewentualnie soczewica z puszki
  • 1 puszka tuńczyka (użyłam tuńczyka w oliwie), waga po odcieku 125 g
  • 1 duży pomidor (250 g) lub kilkanaście pomidorów koktajlowych
  • kilka czarnych oliwek
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół dojrzałego awokado
  • pół czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • dressing: 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, kawałek czerwonej papryczki chili (pozbawionej pestek i posiekanej), sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W misce umieszczamy roszponkę, soczewicę, odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka, pokrojone pomidorki, oliwki, natkę pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę awokado, cebulkę. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do powstania sosu. Dressingiem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Sałatkę z tuńczyka i soczewicy podajemy od raz po przygotowaniu. Najlepiej serwować je z chrupiącymi grzankami z bagietki.

Sałatka z brązowej soczewicy i tuńczyka
Sałatka z soczewicy i sałaty
Sałatka z tuńczyka i soczewicy 

Czas przygotowania: 10 minut.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Magda C. 15/06/2015 - 5:15 pm

Świetna sałatka, bardzo kolorowa 🙂

Odpowiedz
Kinga 15/06/2015 - 5:17 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Kamciss 16/06/2015 - 12:09 pm

Wygląda bardzo apetycznie :>

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 16/06/2015 - 1:13 pm

Wspaniała sałatka! W sam raz dla mnie na teraz, kiedy mam mało czasu na gotowanie.

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 16/06/2015 - 4:56 pm

jaka pożywna i kolorowa!

Odpowiedz
Aleksandra Fic 16/06/2015 - 7:32 pm

Mniam, smacznie i kolorowo 🙂

Odpowiedz
FitHealthyLife 18/06/2015 - 4:40 pm

Lubię taką sałatkę. Tylko mam pytanie: dlaczego jesz ją łyżką?

Odpowiedz
magducha 30/09/2015 - 10:23 am

Nie lubie czarnych oliwek… Tzn sprawdzimy dzis czy dalej nie lubie 😉 Bo polaczenia tunczyk-soczewica juz probowalam i przypadlo mi do gustu.

Odpowiedz
Anonimowy 04/04/2016 - 7:35 pm

Bardzo pożywny zestaw składników. Wypróbuję.

Odpowiedz
rabarbarowo 08/04/2016 - 7:30 am

Bardzo ciekawe połączenie 🙂 W sam raz na zdrową kolację, o tej porze roku idealnie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/04/2016 - 7:22 pm

Najlepsza salatka z tuńczykiem ever !!! Moja ulubiona.

Odpowiedz
Unknown 02/06/2016 - 7:28 pm

Hej, a czy pasuje do tej sałatki rukola zamiast roszponki? (akurat mam w domu 😉

Odpowiedz
Malwina 02/06/2016 - 7:33 pm

Będzie ok 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/10/2016 - 6:44 am

sałatka wyszła przepyszna i sycąca, jakkolwiek dodałam do niej jeszcze ugotowane jajko. Ten dressing to mam zamiar użyć do jeszcze innych sałatek. Dziękuję za przepis i zabieram się za wybróbowanie innych:)

Odpowiedz
Malwina 21/10/2016 - 7:06 am

Tuńczyk i jajko to zawsze zgrany duet 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/10/2016 - 12:44 pm

A czy soczewice z puszki trzeba jeszcZe obgotowac?

Odpowiedz
Malwina 28/10/2016 - 12:55 pm

Zapuszkowanie warzywa są już gotowe do jedzenia.

Odpowiedz
nieskomplikowanie 14/03/2017 - 8:11 am

Czy brązową soczewicę da się zastąpić np. zieloną ?

Odpowiedz
Malwina 14/03/2017 - 8:13 am

Osobiście w smaku wolę tę brązową, bo ma fajną orzechową nutę. Myślę, że zielona też będzie ok. Należy tylko pamiętać, by jej nie rozgotować. Podobnie sprawdzi się czarna soczewica. Czerwona i żółta odpadają.

Odpowiedz
nieskomplikowanie 14/03/2017 - 9:36 am

Świetnie, dopóki nie uda mi się kupić brązowej – spróbuję z zieloną.

Odpowiedz
Malwina 14/03/2017 - 10:54 am

Polecam zajrzeć na dział ze zdrową żywnością do Tesco. Powinni mieć brązową. Ewentualnie możesz kupić już ugotowaną w puszcze (firma Metelliana).

Odpowiedz
Wioleta 09/10/2019 - 8:39 pm

Nie lubie soczewicy,a tu prosze zajadam sie ta pyszną sałatką poraz enty. ! Cudowna. Wszystkim polecam.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies