Jeśli czeka Was dzień pełen pracy, to taka kanapka z pewnością zaspokoi Wasz głód na kilka godzin i doda energii. To moja wariacja na temat popularnego fajitas z kurczaka. Przygotowanie takiego sandwicha zajmuje niewiele czasu, wcześniej jednak warto przygotować sobie domową mieszankę przypraw do fajity. To niezwykle aromatyczna przyprawa, która doskonale komponuje się z drobiem, wieprzowiną oraz warzywami.
FAJITAS SANDWICH
Śniadanie Mistrzów #127
Projekt Sandwich #15
Śniadanie Mistrzów #127
Projekt Sandwich #15
Składniki (na 1 porcje):
[przepis własny]
- 1 bułka typu paluch (użyłam domowych razowych bułek do hot-dogów z ziarnami)
- majonez
- kilka plastrów ulubionej sałaty (np. masłowej, rzymskiej)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do fajity
- kilka plastrów wyrazistego w smaku sera (np. cheddara)
- pół małej czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 1/4 czerwonej cebuli, posiekanej w piórka
- gucamole (z połowy porcji)
Pierś kroimy wzdłuż na pół, przyprawiamy solą i mieszanką do fajity. Smażymy na patelni z obu stron. Pod koniec smażenia układamy na kurczaku plastry sera, przykrywamy patelnię i chwilkę podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Bułkę kroimy wzdłuż na pół, krótko opiekamy w piekarniku, aż stanie się chrupiąca. Delikatnie smarujemy majonezem, układamy sałatę, kurczaka, plasterki cebuli i papryki, guacamole. Przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy od razu po przygotowaniu.
* jeśli dbacie o linię, pomińcie w przepisie dodatek majonezu i sera
Czas przygotowania: 25 minut.
6 komentarzy
świetne na drugie śniadanie:)
Mistrzowskie drugie śniadanie 🙂
Extra kanapka! Fajnie, że z dodatkiem awokado.
Super sandwich, ale te bułki mnie kupiły. Dziś je robię!
Pyszne śniadanko:) pozdrawiam
genialna propozycja, z takim śniadaniem nawet pół doby w pracy niestraszne 😉