Ser zapiekany z jajkami – pomysł na efektowne i proste śniadanie

przez Malwina

Była już jajecznica po bułgarsku, pora na kolejną propozycję śniadaniową, czyli jajka zapiekane z serem, pomidorami i papryką. To bardzo proste danie, jak większość potraw z kuchni bałkańskiej. Czasem wystarczy kilka składników, by osiągnąć naprawdę świetny efekt.

Na dnie każdego z naczyń skrywa się ser, który po upieczeniu robi się przyjemnie kremowy i nadaje charakteru całej potrawie. Myślę, że warto zaskoczyć swoich domowników troszkę innym śniadaniem i przy okazji poznać bliżej mało popularną kuchnię bułgarską.

Ser zapiekany z jajkami

1 porcja ma 240 kcal (15 B, 7 W, 16 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g sera sirene (opcjonalnie feta, jeśli nie uda się kupić sirene)
  • Pół czerwonej papryki, pokrojonej w kawałki
  • 2 słodkie i dojrzałe pomory obrane ze skórki lub siekane pomidory z kartonika (300 g)
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie)
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • Posiekana natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W dwóch niedużych naczynkach żaroodpornych umieszczamy ser w kawałku. Na wierzchu układamy paprykę, pomidory, posypujemy solą i pieprzem (uważamy na ilość soli, bo ser jest słony), czosnkiem.
  2. Naczynka przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) i pieczemy przez 30-40 minut.
  3. Naczynka odkrywamy, do każdego wbijamy po 1 jajku. Oprószamy je delikatnie solą. Naczynka wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut lub dłużej do preferowanego ścięcia żółtka. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem pieczywa, np. chlebka lepinja.
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies