Zupa fajita i tostadas z cheddarem

przez Malwina

Po serii słodkich świątecznych propozycji zapraszam Was na moją wariację na temat fajitas z kurczakiem. Popularną potrawę z kuchni tex-mex postanowiłam zaserwować w formie zupy. Pikantna zupa z dodatkiem kurczaka i papryki doskonale rozgrzeje Was w mroźny dzień. Poniżej znajdziecie także przepis na domową mieszankę do fajity. Serdecznie ją Wam polecam, doskonale pasuje do drobiu oraz warzyw. 

ZUPA FAJITA


Składniki (na 4 porcje):

  • 350 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do fajity
  • 2 duże papryki (użyłam żółtej i czerwonej), oczyszczone, pokrojone w podłużne paski
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki wraz z sokiem
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cayenne (lub więcej do smaku)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • do posypania, posiekana natka pietruszki
  • do podania: tostadas z serem cheddar*
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy kurczaka, smażymy przez 1-2 minuty (tak, aby błonki mięsa zamknęły się). Dodajemy przyprawę do fajity, wlewamy ciepły bulion, rozdrobnione pomidory. Dodajemy papryki, kmin, oregano, cayenne. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozlewamy pomiędzy talerze, posypujemy natką pietruszki. Podajemy razem z serowymi tostadas. 

Czas przygotowania: 30 minut

*tostadas możecie przygotować z kupnych lub domowych tortilli. Po usmażeniu ich, kroimy je na 6 trójkątów, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 4-5 minuty (aż staną się chrupiące). Posypujemy tartym serem i podpiekamy jeszcze chwilę do momentu roztopienia się sera. Podajemy razem z zupą. 

PRZYPRAWA DO FAJITAS

Składniki:

  • 1 łyżka chili w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu (używam całych ziaren kolorowego pieprzu)
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego 
  • pół łyżeczki suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki*
Płatki papryki i pieprz ucieramy w moździerzu. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Przyprawę przechowujemy w  zamkniętym pojemniku w suchym i zacienionym miejscu. Możemy ją wykorzystać do doprawiania drobiu. Jest bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. Przyprawa nie zawiera soli, dlatego należy pamiętać o posoleniu kawałków mięsa przed przygotowaniem potrawy (można je także lekko przyprawić pieprzem). Przyprawa świetnie sprawdzi się także do doprawiania dań warzywnych. 
*jeśli nie macie płatków słodkiej papryki, zamiast nich użyjcie 1/2-1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku
13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Antenka 10/12/2012 - 8:33 am

super , kolorowa odmiana przy tych już wszystkich wigilijnych potrawach:)

Odpowiedz
Aga 10/12/2012 - 8:56 am

Bardzo lubię fajitas i to połączenie bardzo mi się podoba:)

Odpowiedz
Kamila 10/12/2012 - 9:04 am

Smakowicie dziś u Ciebie! Pozdrawiam

Odpowiedz
Marzena 10/12/2012 - 9:12 am

Bardzo kusi, wygląda smakowicie. W tym tygodniu zrobię dla moich głodomorów:-)

Odpowiedz
Karolina 10/12/2012 - 12:56 pm

Bardzo smacznie to wygląda. Jeszcze nigdy nie jadłam tego, skuszę się 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 10/12/2012 - 4:19 pm

Lubię takie rozgrzewające ostre potrawy. 🙂

Odpowiedz
Kamciss 10/12/2012 - 6:32 pm

Przepis jak zawsze ciekawy i zachęcający do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 10/12/2012 - 7:44 pm

Jak dla mnie rewelacja Malwi:) pozdrawiam

Odpowiedz
Wiewióra 10/12/2012 - 7:48 pm

ale super kolorowa zupa!!! bardzo zachęcająca 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 10/12/2012 - 8:03 pm

z cheddarem mmmmmmmmmmm <3

Odpowiedz
pasjonatka 10/12/2012 - 9:05 pm

i ten ser 😉

Odpowiedz
Madame Edith 11/12/2012 - 7:25 pm

Malwinko,

doskonały przepis! To są bez dwóch zdań moje smaki i do tego ten wspaniały dodatek w postaci tostadas. Same pyszności 🙂

Pozdrawiam Cię serdecznie,
E.

Odpowiedz
Maggie 12/12/2012 - 2:13 pm

Rewelacja! Mila odmiana od ciasteczek, pierniczkow i pierogow 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies