Po serii słodkich świątecznych propozycji zapraszam Was na moją wariację na temat fajitas z kurczakiem. Popularną potrawę z kuchni tex-mex postanowiłam zaserwować w formie zupy. Pikantna zupa z dodatkiem kurczaka i papryki doskonale rozgrzeje Was w mroźny dzień. Poniżej znajdziecie także przepis na domową mieszankę do fajity. Serdecznie ją Wam polecam, doskonale pasuje do drobiu oraz warzyw.
ZUPA FAJITA
Składniki (na 4 porcje):
- 350 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 1 łyżeczka domowej przyprawy do fajity
- 2 duże papryki (użyłam żółtej i czerwonej), oczyszczone, pokrojone w podłużne paski
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów bez skórki wraz z sokiem
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cayenne (lub więcej do smaku)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- do posypania, posiekana natka pietruszki
- do podania: tostadas z serem cheddar*
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy kurczaka, smażymy przez 1-2 minuty (tak, aby błonki mięsa zamknęły się). Dodajemy przyprawę do fajity, wlewamy ciepły bulion, rozdrobnione pomidory. Dodajemy papryki, kmin, oregano, cayenne. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozlewamy pomiędzy talerze, posypujemy natką pietruszki. Podajemy razem z serowymi tostadas.
Czas przygotowania: 30 minut
*tostadas możecie przygotować z kupnych lub domowych tortilli. Po usmażeniu ich, kroimy je na 6 trójkątów, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 4-5 minuty (aż staną się chrupiące). Posypujemy tartym serem i podpiekamy jeszcze chwilę do momentu roztopienia się sera. Podajemy razem z zupą.
PRZYPRAWA DO FAJITAS
Składniki:
- 1 łyżka chili w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonego pieprzu (używam całych ziaren kolorowego pieprzu)
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki suszonej cebuli
- 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki*
Płatki papryki i pieprz ucieramy w moździerzu. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Przyprawę przechowujemy w zamkniętym pojemniku w suchym i zacienionym miejscu. Możemy ją wykorzystać do doprawiania drobiu. Jest bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. Przyprawa nie zawiera soli, dlatego należy pamiętać o posoleniu kawałków mięsa przed przygotowaniem potrawy (można je także lekko przyprawić pieprzem). Przyprawa świetnie sprawdzi się także do doprawiania dań warzywnych.
*jeśli nie macie płatków słodkiej papryki, zamiast nich użyjcie 1/2-1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku
13 komentarzy
super , kolorowa odmiana przy tych już wszystkich wigilijnych potrawach:)
Bardzo lubię fajitas i to połączenie bardzo mi się podoba:)
Smakowicie dziś u Ciebie! Pozdrawiam
Bardzo kusi, wygląda smakowicie. W tym tygodniu zrobię dla moich głodomorów:-)
Bardzo smacznie to wygląda. Jeszcze nigdy nie jadłam tego, skuszę się 🙂
Lubię takie rozgrzewające ostre potrawy. 🙂
Przepis jak zawsze ciekawy i zachęcający do wypróbowania 🙂
Jak dla mnie rewelacja Malwi:) pozdrawiam
ale super kolorowa zupa!!! bardzo zachęcająca 🙂
z cheddarem mmmmmmmmmmm <3
i ten ser 😉
Malwinko,
doskonały przepis! To są bez dwóch zdań moje smaki i do tego ten wspaniały dodatek w postaci tostadas. Same pyszności 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie,
E.
Rewelacja! Mila odmiana od ciasteczek, pierniczkow i pierogow 🙂