Kurczak chow mein

przez Malwina

Z przerażeniem zauważyłam, że na moim blogu ostatnio królują głównie słodkości. Ale nie martwcie się, nadal gotuję normalne obiady, nie mam tylko czasu na ich fotografowanie. Dziś u nas na stole królował kurczak chow mein- prawdziwie ekspresowe danie. Robiłam go już kilkakrotnie, ale jak na złość za każdym razem nie udawały mi się zdjęcia. Serdecznie Wam polecam ten przepis, tym bardziej, że wszystkie składniki z powodzeniem dostaniecie w najbliższym sklepie.

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Shinju- Paprykujemy 2, akcji Ani-Warzywa psiankowate oraz akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni. 

KURCZAK CHOW MEIN (CHINY)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese Food Made Easy]

  • 150 g makaronu do dań z woka
  • 300 g piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę
  • olej sezamowy
  • kilka kropel ciemnego sosu sojowego (dałam łyżkę)
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paseczki (dałam pół czerwonej i pół zielonej)
  • 150 g kiełków fasoli
  • 1 duża cebula dymka, posiekana
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 marchewka pokrojona w słupki (dałam od siebie)
  • szczypior z dymki do posypania
  • opcjonalnie świeżo mielony pieprz, łyżka sosu chilli 
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlewamy wodę, kropimy olejem sezamowym. Mięso łączymy z sosem sojowym i przyprawą 5 smaków. Następnie obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumieni. Dodajemy cebulę, marchew i papryki, dalej smażymy 3 minuty. Dokładamy kiełki, makaron, przyprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, pieprzem i sosem chilli.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki.

25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Maggie 26/08/2011 - 4:27 pm

Pysznosci, bez dwoch zdan! Lubie takie szybkie dania z charakterem. A talerzyki masz boskie!

Odpowiedz
tu-tusia 26/08/2011 - 4:30 pm

Śliczne zdjęcia, pyszny obiad 🙂

Odpowiedz
Emma 26/08/2011 - 4:33 pm

Danie musi być pyszne, ale nie wyobrażam sobie jedzenia go (i jakiegokolwiek innego) pałeczkami ;).

Odpowiedz
shinju 26/08/2011 - 4:35 pm

Bardzo często na szybko robię coś w tym stylu. Pychota.

Odpowiedz
Avelina 26/08/2011 - 4:38 pm

Uwielbiam kuchnię chińską, wspaniałe danie.

Odpowiedz
co by tu zjeść? 26/08/2011 - 4:41 pm

To jest to co tygryski lubią najbardziej:)Bardzo apetyczne i bardzo bardzo bym właśnie teraz chciała to zjeść:)

Odpowiedz
Mona 26/08/2011 - 6:16 pm

Twoje ciasteczka to były mistrzowskie :), no ale mięso niech będzie czasami 🙂 też..pięknie na Twoich zdjęciach wygląda ! A jakie talerze super !

Odpowiedz
Kasia 26/08/2011 - 6:25 pm

no to tym razem zdjęcia wyszły fantastycznie 🙂 bardzo mi się podoba. Widziałam taką potrawę w książce u Jamiego i sama zastanawiałam się nad jej zrobieniem 🙂 wygląda tak apetycznie, że zrobię!

Odpowiedz
vanilla 26/08/2011 - 6:48 pm

szybki i prosty chińczyk 🙂 super. Następny azjata w kuchni to będzie chow mein, na pewno 🙂

Odpowiedz
Kuchareczka 26/08/2011 - 7:23 pm

Śliczne zdjęcia. Potrawa w kolorach lata 🙂

Odpowiedz
aga 26/08/2011 - 7:46 pm

kolorowe i bardzo apetyczne danie:)

Odpowiedz
thiessa 26/08/2011 - 8:29 pm

Czesto robie takie danie, kiedy mam malo czasu na przygotowanie obiadu i powiem Ci, ze nawet nie bardzo kojarzylam to danie z ta nazwa. Znaczy sie nazwa jest mi znana, ale nie wiedzialam, ze robie kurczaka chow mein:-)

Odpowiedz
Karmel-itka. 26/08/2011 - 9:19 pm

tak kolorowo, aromatycznie ;]
typowo po chińsku. lubie tę kuchnię.

Odpowiedz
małgo 26/08/2011 - 10:35 pm

ależ u Cb kolorowo!

Odpowiedz
Król 26/08/2011 - 10:48 pm

No cóż się tu rozgadywać, po prostu REWELACJA:)

Odpowiedz
Anonimowy 27/08/2011 - 11:04 am

Makaron chow mein należy do moich ulubionych. Robimy go z różnymi dodatkami. Twoje danie wygląda pysznie, też pewnie spróbuję tej wersji 🙂

Odpowiedz
jolanta szyndlarewicz 27/08/2011 - 12:07 pm

Wygląda przepysznie:)

Odpowiedz
mopswkuchni 27/08/2011 - 4:09 pm

Bardzo podoba mi się to danie – muszę zacząć częściej eksperymentować z kuchnią azjatycką.

Odpowiedz
atina 27/08/2011 - 6:39 pm

bardzo lubie takie dania:)

Odpowiedz
Gosia 28/08/2011 - 9:17 am

pysznie podany 😀

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 28/08/2011 - 11:10 am

Danie ma samo zalety : ekspresowe, całkiem zdrowe, pięknie się prezentuje i kryje w sobie wiele cudnych smaków 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/08/2011 - 2:38 pm

Przepysznie wygląda ten makaron! Jakiś czas temu rozsmakowałam się w daniach z woka i uważam je za absolutnie genialne. Twój makaron wygląda obłędnie! ;))

Odpowiedz
Ewam 28/08/2011 - 3:33 pm

Pysznosci.Mnie tez ostatnio wzielo na taka kuchnie..uwielbiam:)

Odpowiedz
Wiewióra 28/08/2011 - 5:41 pm

Ooooo to coś dla mnie 🙂 pysznie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 30/08/2011 - 7:28 am

Oj Kochana. Nie ma co się tak przerażać. Słodkiego nic nie za wiele ;-D

A kurczok się się.. podoba ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies