Z przerażeniem zauważyłam, że na moim blogu ostatnio królują głównie słodkości. Ale nie martwcie się, nadal gotuję normalne obiady, nie mam tylko czasu na ich fotografowanie. Dziś u nas na stole królował kurczak chow mein- prawdziwie ekspresowe danie. Robiłam go już kilkakrotnie, ale jak na złość za każdym razem nie udawały mi się zdjęcia. Serdecznie Wam polecam ten przepis, tym bardziej, że wszystkie składniki z powodzeniem dostaniecie w najbliższym sklepie.
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Shinju- Paprykujemy 2, akcji Ani-Warzywa psiankowate oraz akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni.
KURCZAK CHOW MEIN (CHINY)
Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese Food Made Easy]
- 150 g makaronu do dań z woka
- 300 g piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę
- olej sezamowy
- kilka kropel ciemnego sosu sojowego (dałam łyżkę)
- łyżeczka przyprawy 5 smaków
- łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 czerwona papryka pokrojona w paseczki (dałam pół czerwonej i pół zielonej)
- 150 g kiełków fasoli
- 1 duża cebula dymka, posiekana
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 marchewka pokrojona w słupki (dałam od siebie)
- szczypior z dymki do posypania
- opcjonalnie świeżo mielony pieprz, łyżka sosu chilli
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlewamy wodę, kropimy olejem sezamowym. Mięso łączymy z sosem sojowym i przyprawą 5 smaków. Następnie obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumieni. Dodajemy cebulę, marchew i papryki, dalej smażymy 3 minuty. Dokładamy kiełki, makaron, przyprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, pieprzem i sosem chilli.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki.
25 komentarzy
Pysznosci, bez dwoch zdan! Lubie takie szybkie dania z charakterem. A talerzyki masz boskie!
Śliczne zdjęcia, pyszny obiad 🙂
Danie musi być pyszne, ale nie wyobrażam sobie jedzenia go (i jakiegokolwiek innego) pałeczkami ;).
Bardzo często na szybko robię coś w tym stylu. Pychota.
Uwielbiam kuchnię chińską, wspaniałe danie.
To jest to co tygryski lubią najbardziej:)Bardzo apetyczne i bardzo bardzo bym właśnie teraz chciała to zjeść:)
Twoje ciasteczka to były mistrzowskie :), no ale mięso niech będzie czasami 🙂 też..pięknie na Twoich zdjęciach wygląda ! A jakie talerze super !
no to tym razem zdjęcia wyszły fantastycznie 🙂 bardzo mi się podoba. Widziałam taką potrawę w książce u Jamiego i sama zastanawiałam się nad jej zrobieniem 🙂 wygląda tak apetycznie, że zrobię!
szybki i prosty chińczyk 🙂 super. Następny azjata w kuchni to będzie chow mein, na pewno 🙂
Śliczne zdjęcia. Potrawa w kolorach lata 🙂
kolorowe i bardzo apetyczne danie:)
Czesto robie takie danie, kiedy mam malo czasu na przygotowanie obiadu i powiem Ci, ze nawet nie bardzo kojarzylam to danie z ta nazwa. Znaczy sie nazwa jest mi znana, ale nie wiedzialam, ze robie kurczaka chow mein:-)
tak kolorowo, aromatycznie ;]
typowo po chińsku. lubie tę kuchnię.
ależ u Cb kolorowo!
No cóż się tu rozgadywać, po prostu REWELACJA:)
Makaron chow mein należy do moich ulubionych. Robimy go z różnymi dodatkami. Twoje danie wygląda pysznie, też pewnie spróbuję tej wersji 🙂
Wygląda przepysznie:)
Bardzo podoba mi się to danie – muszę zacząć częściej eksperymentować z kuchnią azjatycką.
bardzo lubie takie dania:)
pysznie podany 😀
Danie ma samo zalety : ekspresowe, całkiem zdrowe, pięknie się prezentuje i kryje w sobie wiele cudnych smaków 🙂
Przepysznie wygląda ten makaron! Jakiś czas temu rozsmakowałam się w daniach z woka i uważam je za absolutnie genialne. Twój makaron wygląda obłędnie! ;))
Pysznosci.Mnie tez ostatnio wzielo na taka kuchnie..uwielbiam:)
Ooooo to coś dla mnie 🙂 pysznie się prezentuje 🙂
Oj Kochana. Nie ma co się tak przerażać. Słodkiego nic nie za wiele ;-D
A kurczok się się.. podoba ;-))
http://www.przysmakiewy.pl