Zdrowe bułki do hot dogów

przez Malwina

Bułki do hot dogów pełnoziarniste

Dziś zapraszam Was na bułki do hot dogów w zdrowym wydaniu. Te paluchy kuszą już samym wyglądem. Posypałam je dużą ilością nasion, aby przemycić jeszcze więcej witamin . A już jutro zapraszam Was na dietetyczną wersję coleslawa. Będzie idealne pasować do tych bułeczek. Pojawi się także przepis na pikantny i lekki sos do hot dogów. 

Bułki do hot dogów zdrowe

PEŁNOZIARNISTE BUŁKI DO HOT DOGÓW

Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]

  • 300 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 230 g mąki pszennej (typ (650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 14 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 40 g mleka w proszku*
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • ziarna do posypania: słonecznik, dynia, sezam, len
W misce mieszamy mąki z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy 50 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W pozostałej wodzie (300 ml) dokładnie rozpuszczamy mleko w proszku. Do mąki dodajemy drożdże, mleko, oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy je mąką. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą formujemy w podłużną bułeczkę, spłaszczamy lekko, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na 40 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy ziarnami. Pieczemy przez około 20 minut. Studzimy na kratce.

*jeśli nie macie mleka w proszku, użyjcie 300 ml świeżego mleka i do mąki dodajcie dodatkową 1-2 łyżeczki cukru

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 15 minut.
31 komentarzy
0

Podobne posty:

31 komentarzy

Kruszynka 04/10/2012 - 10:07 am

Jak pysznie, przepis na pewno się przyda 😉

Odpowiedz
Smacznie Zdrowo Kolorowo 04/10/2012 - 10:12 am

świetne bułeczki, będę musiała wypróbować przepis

Odpowiedz
Dusia 04/10/2012 - 10:17 am

takie bułeczki jak marzenie:)

Odpowiedz
Tygrysica 04/10/2012 - 10:17 am

Wyglądają bardzo zdrowo i apetycznie. Mniam.

Odpowiedz
Maggie 04/10/2012 - 11:11 am

Piekne bulki! Bylabym sklonna zupelnie zapomniec o parowkach – wystarczylaby mi taka bula…

Odpowiedz
Droczilka 04/10/2012 - 12:38 pm

Własnoręcznie przygotowane bułki do hot dogów to jest COŚ! 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 04/10/2012 - 12:57 pm

Na takiego hot – doga chętnie się skuszę 🙂

Odpowiedz
Gosia 04/10/2012 - 3:25 pm

wspaniałe bułki, uwielbiam takie z naprawdę dużą ilością ziaren 🙂

Odpowiedz
Ola 04/10/2012 - 4:26 pm

nie no oczywiście, że ja bym je jadła z różnymi dodatkami nie ograniczając się do parówek 🙂 są bardzo apetyczne

Odpowiedz
brzuszkiłakomczuszki 04/10/2012 - 5:01 pm

aż mi zapachniało i zachrupało. 🙂

Odpowiedz
Majana 04/10/2012 - 5:26 pm

Cudne zdrowe bułeczki:)

Odpowiedz
agnieszka 04/10/2012 - 6:15 pm

Własne pieczywo zawsze jest najpyszniejsze, a takie bułki idealnie pasują do hot-dogów! Na pewno z ich dodatkiem wszystko jest bardzo apetyczne 😉

Odpowiedz
Karmel-itka. 04/10/2012 - 7:54 pm

jak dla mnie są szałowe!

Odpowiedz
Kamila 04/10/2012 - 7:56 pm

Pysznie, zmierzasz w dobrym i smacznym kierunku 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 04/10/2012 - 8:24 pm

az sie prosza o obgryzienie ;p

Odpowiedz
Zuza 04/10/2012 - 8:34 pm

rewelacyjne 🙂

Odpowiedz
Beatrice 04/10/2012 - 8:47 pm

Świetny pomysł! Zdrowo i pysznie 🙂

Odpowiedz
Antenka 05/10/2012 - 7:38 am

coś wspaniałego:) nie dość, że piękne, to jeszcze pyszne i zdrowe!

Odpowiedz
Viola 05/10/2012 - 8:29 am

Ależ piękności nam zaserwowałaś, cudeńka!!!! Jedna no może dwie takie smaczności i nie potrzebuje żadnych dodatków 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 05/10/2012 - 11:35 am

Wyglądają pięknie, jak z piekarni, nie powiedziałbym, że to domowe 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/10/2012 - 4:57 pm

Muszą być przepyszne …a te ziarenka dodają im niesamowitego uroku:)

Odpowiedz
Karolka 08/10/2012 - 5:48 am

a ja bez śniadania i aż mi zagrało coś "tam w środku";)

Odpowiedz
whipped cream 21/02/2014 - 8:50 am

dzięki, przyda się do wszystkiego 🙂

Odpowiedz
zosiasamosia 05/05/2014 - 6:13 pm

Wczoraj zrobiłam te bułki, ale nie wiem w czym popełniłam błąd. Ciasto dobrze rosło, trzymałam tyle czasu, ile podałaś. Ale jak już je wykładałam na blachę to się "rozjeżdżały" na boki i wyszły raczej takie za przeproszeniem "krowie placki" a nie wyrośnięte bułeczki;) Może mi podpowiesz co robię nie tak?

Odpowiedz
Malwina 05/05/2014 - 6:19 pm

Jaką konsystencję miało ciasto (czy było zwarte) i czy odmierzałaś składniki przy pomocy szklanki czy wagi?

Odpowiedz
zosiasamosia 06/05/2014 - 3:42 am

Jeżeli w przepisie jest waga a nie szklanki to używam wagi. Robiłam ciasto drożdżowe wiele razy tylko raczej na bułki słodkie czy rogaliki i nie było problemu więc wg mnie konsystencja była dobra. Ale może przy takich bułkach jest inaczej? Bałam się dodawać więcej mąki, bo raz tak zrobiłam i mogłabym wtedy tymi bułkami komuś łeb rozwalić;)

Odpowiedz
Malwina 06/05/2014 - 5:39 am

Ciasto powinno mieć konsystencję, jak przy takim na bułki słodkie. Więc tu nie było z Twojej strony żadnego błędu. To może formowanie bułek Ci nie wyszło?

Odpowiedz
zosiasamosia 06/05/2014 - 3:47 pm

Wydawało mi się, że się dobrze formują, ale chwilę po tym jak położyłam je na blasze zaraz zaczynały się "rozlewać". Sama już nie wiem co powinnam poprawić.

Odpowiedz
Malwina 06/05/2014 - 4:07 pm

A czyli na drugim rośnięciu się rozlały? W trakcie pieczenia nie urosły do góry?

Odpowiedz
zosiasamosia 06/05/2014 - 6:08 pm

Dokładnie tak i w trakcie pieczenia nie urosły nic a nic. Po prostu się upiekły, ale do wyglądu bułki to im daleko;)

Odpowiedz
Ewa - BaBy w kuchni 23/05/2016 - 3:38 pm

Będę dziś robić hot dogi z frankfurterek z młodą kapustą i szukałam dobrego przepisu na bułki. Chyba zrobię od razu dwie porcje! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies