Razowe bułeczki z cebulką i czarnuszką

przez Malwina

Chciałabym Wam przedstawić kolejne bułeczki, które powstały na specjalne zamówienie W. Wymogi były dwa- miały być mocno cebulowe i zawierać mąkę pełnoziarnistą. Oba warunki zostały spełnione. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, zmuszona byłam piec kolejną partię wieczorem, bo zniknęły w niespodziewanie szybkim tempie. Chętnie do nich wracam, są proste w wykonaniu i na prawdę uzależniające. Pyszne zarówno same jak i z żółtym serem. A Wy z czym zjedlibyście taką bułeczkę?

BUŁKI Z CEBULĄ I CZARNUSZKĄ

Składniki (na 8 sztuk):
[przepis własny]

  •  2 szklanki mąki pszennej chlebowej (użyłam typu 650)
  • 1 szklanka maki pszennej razowej (typ 2000)
  • szklanka letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
  • 2 czubate łyżeczki nasion czarnuszki*
  • 2 duże cebule
  • żółtko roztrzepane z 2 łyżkami ziemnej wody do posmarowania
Cebule obieramy, siekamy w kosteczkę i smażymy na oleju na złoto. Pod koniec delikatnie ją solimy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce łączymy obie mąki, sól, czarnuszkę, cukier i suche drożdże**. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez około 4 minuty. Pod koniec dodajemy cebulę. Jeśli zamiast świeżej przesmażonej cebuli chcemy użyć cebuli granulowanej, wówczas do ciasta dodajemy łyżkę oleju. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 8 części, układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego rośnięcia na 30 minut. Bułki smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Pieczemy 20-25 minut. 
*czarnuszkę możemy pominąć, bądź zamiast niej dodać mak
**jeśli chcemy użyć świeżych drożdży, wówczas kruszymy je do miseczki, zasypujemy łyżeczką cukru i mieszamy z odrobiną wody. Odstawiamy na 15 minut. Nie dodajemy wtedy cukru do mąki. Następnie wlewamy je do mąki, dolewamy resztę letniej wody i postępujemy dalej jak w przepisie. Moim zdaniem o wiele lepiej wychodzą te bułeczki na drożdżach świeżych.

37 komentarzy
0

Podobne posty:

37 komentarzy

bozena-1968 08/05/2011 - 5:30 pm

To coś dla mnie. Wyglądają pysznie…

Odpowiedz
slyvvia 08/05/2011 - 5:37 pm

Śliczne są te bułeczki :)Nie mam czarnuszki, ale może zrobię.

Odpowiedz
wykrywacz smaku 08/05/2011 - 5:46 pm

przepadamy za czarnuszką, bułeczki bardzo zachęcające!

Odpowiedz
goh. 08/05/2011 - 5:54 pm

lubię bułeczki cebulowe i mam w domu czarnuszkę, może w przyszły weekend znajdę chwilkę na takie bułeczki:)

Odpowiedz
Fuchsia 08/05/2011 - 5:56 pm

Przepysznie wyglądające bułeczki. Szczególnie, że uwielbiam pieczywo z dodatkiem cebuli i czarnuszki! 🙂

Odpowiedz
Agna 08/05/2011 - 6:04 pm

Ja bym zjadła ze świeżym masełkiem oraz duszonymi pieczarkami i duszoną cebulką:)
Cudnie wyglądają:)

Odpowiedz
tu-tusia 08/05/2011 - 6:08 pm

Świetne! I ta cebulka.. Mniam 🙂

Odpowiedz
Doctor 08/05/2011 - 6:10 pm

Bułeczki wyglądają znakomicie! 🙂 I dodatek cebulki jest strzałem w dziesiątkę 🙂

Odpowiedz
WegeNation 08/05/2011 - 6:45 pm

Wow slicznie wygladaja te buleczki, ja chyba bym taka najchetniej zjadla z oliwkami i swiezym pomidorem, mmm 🙂

Odpowiedz
Bazylia 08/05/2011 - 7:20 pm

Uwielbiam mocno cebulowe bułki! A dawno takich nie jadłam. Domowe muszą być jeszcze smaczniejsze, niż te kupne. Dodaje przepis do ulubionych! 🙂 To mi się podoba. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Mona 08/05/2011 - 7:24 pm

ładne , takie okrąglutkie 🙂 zapomniałam ,ze istnieje czarnuszka :(!

Odpowiedz
nat. 08/05/2011 - 7:43 pm

Śliczne bułeczki!
Wszystko co z cebulka – dla mnie idealne!

Odpowiedz
Trzcinowisko 08/05/2011 - 8:09 pm

Superowe…kocham czarnuszkę:)

Odpowiedz
Kaś 08/05/2011 - 8:39 pm

wyglądają jak z piekarni. z serek i wędliną – moja ulubiona wersja 🙂

Odpowiedz
basiaP 08/05/2011 - 8:50 pm

pewnie, ze bym zjadła:)

Odpowiedz
Majana 08/05/2011 - 8:55 pm

Świetne buleczki!
Ja zjadłabym z serem albo same jeszcze ciepłe. Mmmmm:)

Odpowiedz
Gosia 09/05/2011 - 5:15 am

oj zjadlabym na sniadanie wlasnie teraz 🙂

Odpowiedz
żenia 09/05/2011 - 5:24 am

Poproszę ciepłą z masełkiem:)

Odpowiedz
shy 09/05/2011 - 7:00 am

zjadłabym taka z hmm.. najlepiej samą jeszcze ciepłą 🙂

Odpowiedz
Pat 09/05/2011 - 8:11 am

Wyglądają idealnie:)

Odpowiedz
Staroświecki Zakątek 09/05/2011 - 12:28 pm

Bardzo ciekawy przepis!

Odpowiedz
aga 09/05/2011 - 2:45 pm

pyszniaste te buleczki:)

Odpowiedz
urtica1 09/05/2011 - 4:34 pm

Bułeczki wygladają obłędnie. Świetny pomysł.

Odpowiedz
Ola 09/05/2011 - 5:15 pm

robiłam ostatnio drożdżówkę w moim "Powiewie PRLu" i wyszła. Zabiorę się w środę za te bułeczki z pieczarkami, co mnie nimi skusiłaś, a te będą w kolejce następne 😀 i dopiero teraz zauważyłam, jakżeś mnie komplementa sprawiła a propos mego zdjęcia – zarumieniwszy się odpowiadam: DZIĘKUJĘ! 😉 Ty też niczego sobie babeczka rzekłabym czekoladowa, tylkoś chudzinka taka, aż wierzyc się nie chce, że takie pyszności jadasz, a nie tylko sucharki i wodę, sucharki i wodę, sucharki i wodę… buziaki! 😉

Odpowiedz
kruszyna 09/05/2011 - 5:19 pm

o raju, zjadłabym taką nawet na sucho:) nie zdążyłam jeszcze wypróbowac poprzedniego przepisu na bułeczki, a tu już pojawił się kolejny, chyba muszę się bardziej zmobilizowac:)

Odpowiedz
Anonimowy 09/05/2011 - 9:33 pm

aż chce się jeść..tymbardziej, że uwielbiam pieczywo z cebulką:)
pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 10/05/2011 - 5:07 am

Olu- ja również dziękuję za komplement;) choć chudzinka to ze mnie nie jest;P

kruszyno- polecam, wypróbuj w wolnej chwili;)

Odpowiedz
Anonimowy 10/05/2011 - 5:27 am

Ależ smakowite bułeczki! Przepis już sobie wydrukowałam i też muszę takie upiec 🙂 Pzdr Aniado

Odpowiedz
Bea 10/05/2011 - 5:42 am

Idealnie okragle! Pomysl z dodatkiem cebuli tez mi sie podoba, tylko na czarnuszke niestety musze uwazac 😉

Pozdrawiam!

Odpowiedz
OSa 10/05/2011 - 7:01 am

Muszą być pyszne.

Odpowiedz
najsmaczniejsze.pl 10/05/2011 - 8:09 am

prześliczne te bułeczki, a mam czarnuszkę i zastanawiam się cały czas do czego ją zużyć, może bym tak zrobiła właśnie takie bułeczki? wyglądają bardzo apetycznie

Odpowiedz
Monica 10/05/2011 - 2:05 pm

A u mnie czarnuszka leży i czeka w woreczku hihi.
Przepiękne buły! Skórka wygląda niezwykle zachęcająco do spróbowania 🙂

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 10/05/2011 - 2:09 pm

piękne!
jeśli to smakołyk na piknik, to ja zabieram to nich michę sałaty z poprzedniego wpisu 🙂

Odpowiedz
DaisyDukes 10/05/2011 - 3:45 pm

Codziennie nowe posty! Codziennie nowe, pyszne przepisy! Podziwiam tempo 🙂 Co tu dużo mówić – fantastyczne bułeczki. W tej chwili zjadłabym z serem i pomidorem ;p

Odpowiedz
Nemi 11/05/2011 - 8:42 pm

Czarujesz Kuchenna Czarownico:) Bułki wyglądają na bardzo apetyczne i chętnie je wypróbuję:)

Odpowiedz
Biedr_ona 15/05/2011 - 2:22 pm

Widze, że będę musiala u Ciebie zamawiać wypieki na pyszne śniadanka ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Kasia 17/04/2020 - 2:24 pm

Robiłam pierwszy raz – wyszły przepyszne ! Mój mąż zjadł wszystkie w jeden wieczór. Chcwalił, że cebula mocno wyczuwalna i można jeść same, albo tylko z masłem i są bardzo smaczne. Dziękuję za przepis

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies