Pieczone warzywa (turlu)

przez Malwina
Warzywa z piekarnika
Pieczone warzywa (turlu)

Turlu w języku tureckim oznacza „różny, różnorodność”. Pod tą nazwą kryje się gulasz warzywny przygotowany w garnku na kuchence lub w piekarniku. W zależności od pory roku może zawierać różne warzywa. Letnia wersja bazuje najczęściej na bakłażanach, cukinii, ziemniakach, papryce i pomidorach, z kolei zimą w gulaszu pojawia się np. marchewka czy kalafior. Turlu spotkacie też w kuchni greckiej (nazwa ta została zapewne utrwalona przez Greków mieszkających wcześniej w Azji Mniejszej). W wersji pieczonej określany jest nazwą briam.

Razem z Izą i Emilią przygotowałyśmy turlu z piekarnika. Potrawa przyrządzona w ten sposób może mieć dwie formy: pieczonych warzyw z niewielką ilością płynu i warzyw upieczonych w sosie. Ja postawiłam na turlu z minimalną ilością sosu. Turlu może stanowić samodzielną potrawę lub być dodatkiem do mięs (istnieją też wersje turlu z mięsem, np. pokrojoną w kostkę wołowiną).

Pieczone warzywa przepis


TURLU, WARZYWA PIECZONE W PIEKARNIKU

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 bakłażany
  • 3 małe cukinie
  • 6 ziemniaków, obranych
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w ćwiartki
  • 3 papryki
  • 6 pomidorów, obranych ze skórki
  • 4-6 łyżek oliwy
  • suszone oregano
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w ćwiartki, cukinie, bakłażany i oczyszczone papryki w kostkę. Pomidory siekamy w mniejsze kawałki. Warzywa układamy na dużej blasze, dodajemy cebulę. Doprawiamy solą, oregano i pieprzem. Polewamy oliwą, delikatnie mieszamy (warto użyć aromatyzowanej oliwy, np. z dodatkiem ziół, czosnku lub chili). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45-60 minut lub dłużej do miękkości warzyw (wyznacznikiem będą ziemniaki, które pieką się najdłużej). Od czasu do czasu mieszamy warzywa. Jeśli zaczną się za bardzo przypalać, przykryjcie blachę folią aluminiową. Turlu podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa lub ryb. 
*do warzyw możecie dorzucić kilka ząbków czosnku w łupinkach

Turlu przepis
Pieczone warzywa (turlu)

Czas przygotowania: 1 godzina.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Zuzanna Ploch 23/07/2014 - 5:38 pm

Wrócę z Toskanii to zrobię sobie turlu:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 23/07/2014 - 6:06 pm

Pyszności! SMAKI LATA NA TALERZU 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/07/2014 - 1:03 pm

od dawna przygotowuję takie warzywa, jednak dodaję do nich więcej przypraw, również tych ostrych oraz marchewkę i pietruszkę, czasem pieczarki pycha! 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/07/2014 - 1:07 pm

Uwielbiam pieczone pieczarki i też często dodaję. Marchewka jest u mnie niestety na czarnej liście (alergia).

Odpowiedz
Anonimowy 25/07/2014 - 1:18 pm

ojj współczuję ale jeśli możesz pietruszkę to spróbujpieczonej, jest przepyszna 🙂 czasami, gdy w lodówce mam resztę mazzarelli lubię posypać nią warzywa parę minut przed wyjęciem z piekarnika. aha często takie warzywa podaję z sosem tzatziki 🙂 zwłaszcza wtedy gdy dodam sporo pieprzu cayenne 😉

Odpowiedz
JustInka 28/07/2014 - 10:44 am

Pyszne! Dzięki Tobie codziennie są u mnie pieczone warzywka 🙂

Odpowiedz
Karolina Sawulak 17/08/2014 - 9:45 pm

Przepyszne!!! Zrobiłam więcej to na drugi dzien jedliśmy z kurczakiem, a wieczorem z przecierem pomidorowym, ale bez ziemniaków jako sos na pizzerinki 😉

Odpowiedz
Karolina Sawulak 28/05/2018 - 8:32 am

Odświeżam przepis 🙂 jak zrobić wersję warzyw pieczonych w sosie?

Odpowiedz
Malwina 28/05/2018 - 3:33 pm

Zwiększ ilość pomidorów i użyj soczystej odmiany, np. malinowych.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies