Pieczone warzywa (turlu) |
Razem z Izą i Emilią przygotowałyśmy turlu z piekarnika. Potrawa przyrządzona w ten sposób może mieć dwie formy: pieczonych warzyw z niewielką ilością płynu i warzyw upieczonych w sosie. Ja postawiłam na turlu z minimalną ilością sosu. Turlu może stanowić samodzielną potrawę lub być dodatkiem do mięs (istnieją też wersje turlu z mięsem, np. pokrojoną w kostkę wołowiną).
- 2 bakłażany
- 3 małe cukinie
- 6 ziemniaków, obranych
- 2 czerwone cebule, pokrojone w ćwiartki
- 3 papryki
- 6 pomidorów, obranych ze skórki
- 4-6 łyżek oliwy
- suszone oregano
- sól, świeżo zmielony pieprz
Pieczone warzywa (turlu) |
Czas przygotowania: 1 godzina.
9 komentarzy
Wrócę z Toskanii to zrobię sobie turlu:)
Pyszności! SMAKI LATA NA TALERZU 🙂
od dawna przygotowuję takie warzywa, jednak dodaję do nich więcej przypraw, również tych ostrych oraz marchewkę i pietruszkę, czasem pieczarki pycha! 🙂
Uwielbiam pieczone pieczarki i też często dodaję. Marchewka jest u mnie niestety na czarnej liście (alergia).
ojj współczuję ale jeśli możesz pietruszkę to spróbujpieczonej, jest przepyszna 🙂 czasami, gdy w lodówce mam resztę mazzarelli lubię posypać nią warzywa parę minut przed wyjęciem z piekarnika. aha często takie warzywa podaję z sosem tzatziki 🙂 zwłaszcza wtedy gdy dodam sporo pieprzu cayenne 😉
Pyszne! Dzięki Tobie codziennie są u mnie pieczone warzywka 🙂
Przepyszne!!! Zrobiłam więcej to na drugi dzien jedliśmy z kurczakiem, a wieczorem z przecierem pomidorowym, ale bez ziemniaków jako sos na pizzerinki 😉
Odświeżam przepis 🙂 jak zrobić wersję warzyw pieczonych w sosie?
Zwiększ ilość pomidorów i użyj soczystej odmiany, np. malinowych.