Oliwa aromatyzowana

przez Malwina
Oliwa z ziołami
Oliwa aromatyzowana
Aromatyzowane oliwy są stosunkowo drogie. O wiele taniej i wygodniej przygotować je w domowych warunkach. Potrzebne Wam będą jedynie świeże zioła, chili, czosnek i skórka z cytryny. No i rzecz jasna oliwa. Z czasem wypracujecie Waszą ulubioną kombinację ziół. Ja najczęściej stawiam na szałwię, oregano, bazylię i tymianek. Taka oliwa po 2-3 tygodniach nabiera cudownego aromatu. Jest świetna do sałatek czy pizzy. Oczywiście w ten sam sposób możecie przygotować oliwę z wytłoczyn, którą później będziecie wykorzystywać do smażenia.


Jak zrobić aromatyzowaną oliwę
OLIWA AROMATYZOWANA


Składniki:

  • dobrej jakości oliwa ev
  • butelka z korkiem lub nakrętką
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilkucentymetrowy kawałek skórki z cytryny (bez białek błonki)
  • świeże zioła: bazylia, oregano, szałwia, tymianek
  • papryczka chili (świeża lub suszona peperoncino) 
Przygotowanie:

W czystej i osuszonej butelce umieszczamy czosnek (obrany z łupinki i zmiażdżony, ewentualnie posiekany w plasterki), skórkę z cytryny, chili (suszone rozkruszamy), po gałązce świeżych ziół. Zalewamy oliwą tak, by wszystko zakryła. Zamykamy i odstawiamy do szafki na 2-3 tygodnie. Po tym czasie oliwa nabierze cudownego aromatu. Możecie ją przecedzić lub w razie potrzeby uzupełniać buteleczkę oliwą, jeśli zioła będą odkryte.

Czas przygotowania: 10 minut.

9 komentarzy
0

9 komentarzy

Anonimowy 13/08/2014 - 4:59 pm

a skąd bierzesz takie obłędne buteleczki? 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/08/2014 - 5:08 pm

Tę kupiłam w markecie Real za około 7 zł. Mam jeszcze kilka o innym kształcie. Warto rozglądać się za takimi buteleczkami w mniejszych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 22/08/2014 - 9:38 am

Mam identyczną buteleczkę:) Inną fajną kupiłam w Almie.

Odpowiedz
Magda C. 14/08/2014 - 7:35 pm

Taka domowa musi być pysznym dodatkiem 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/08/2014 - 9:27 pm

a jaki jest okres przydatnosci? pytam dlatego, ze mi zawsze czosnek i ziola plesnieja.

Odpowiedz
Malwina 18/08/2014 - 5:46 am

Najlepiej po tych 2-3 tygodniach przecedzić oliwę a czosnek i zioła wyrzucić. Nie ma wtedy obawy, że coś się zepsuje i może stać długo.

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 22/08/2014 - 9:41 am

Ja najchętniej robię oliwę czosnkową, można wtedy szybko nadać daniu delikatny czosnkowy aromat. Ale zawsze, gdy oliwa nabierze smaku, czosnek wyrzucam, bo słyszałam, że mogą się w nim rozwinąć groźne bakterie w środowisku beztlenowym:( Jeszcze co do buteleczki, to najlepiej byłoby trzymać oliwę w butelce z ciemnego szkła, wiem, że takich raczej nie sprzedają, więc warto ją chociaż trzymać w ciemnej szafce, a nie na blacie kuchennym.

Odpowiedz
Malwina 22/08/2014 - 9:50 am

U nas zawsze oliwa w szafce z dala od słońca. Z tymi buteleczkami faktycznie jest dość kiepsko. Szczerze mówiąc to chyba nigdy nie spotkałam się z małymi butelkami z ciemnego szkła. Nie pozostaje nic innego jak chronić buteleczki przez światłem i chować je do kuchennej szafki.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/08/2014 - 8:31 am

Piękna prezentacja 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies