Naleśniki hiszpańskie (frixuelos)

przez Malwina
Naleśniki hiszpańskie
Naleśniki hiszpańskie

 

Frixuelos to naleśniki jadane na deser w Asturii. Czym różnią się od francuskich crepes? Szczerze mówiąc niczym, być może tylko tym, że podaje się je na słodko. Są cienkie i delikatne. Autorka przepisu Noelia pochodzi właśnie z Asturii. Jej przepis oprócz podstawowych składników, takich jak jajka, mleko i mąka, zawiera dodatkowo niewielką ilość alkoholu i skórkę otartą z cytrusów. Takie naleśniki podawajcie z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, kremem lub sosem czekoladowym, konfiturą lub po prostu posypcie je cukrem i zajadajcie ze smakiem.


Frixuelos przepis

 

FRIXUELOS
(HISZPANIA)
Śniadanie Mistrzów #206
Z naleśnikiem dookoła świata #17

Składniki (na około 12 sztuk):

  • 500 ml mleka
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżka koniaku
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mleko i jajka, dodajemy przesianą mąkę, koniak, skórkę otartą z cytryny, cukier i sól. Łączymy przy pomocy trzepaczki. Ciasto odstawiamy na 1 godzinę (jeśli się spieszycie, możecie skrócić tej czas lub smażyć od razu, naleśniki na odstanym cieście będą delikatniejsze).Ciasto mieszamy. Patelnię do naleśników smarujemy olejem lub roztopionym masłem. Na nagrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, smażymy z obu stron na rumiano. Odkładamy na duży talerz i podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Po szóstym naleśniku warto ponownie posmarować patelnię tłuszczem. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z mascarpone, dżemem wiśniowym oraz sosem czekoladowym.

 

Cienkie naleśniki

 

Czas przygotowania (bez czasu odpoczywania ciasta): 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

teenager ;) 14/08/2014 - 8:21 am

tyle pomysłów na naleśniki można znaleźć! a każde wyjątkowe i zawsze przepyszne, za to je kocham! 🙂

Odpowiedz
Kamciss 14/08/2014 - 11:36 am

Nie spotkałam się jeszcze z naleśnikami, gdzie dodaje się alkohol, ciekawa opcja 😉

Odpowiedz
Pink Hungry 14/08/2014 - 6:57 pm

świetny pomysł z tymi "światowymi" naleśnikami, coś czuję, że będę musiała wypróbować wszystkie ! 😉

Odpowiedz
Magda C. 14/08/2014 - 7:18 pm

Mmmm pyszota 🙂

Odpowiedz
Przepisyzkaloriamiii 14/08/2014 - 9:10 pm

naleśniki z alkoholem…, brzmi ciekawie

Odpowiedz
mikaka 15/08/2014 - 8:33 am

nigdy nie wiem ile to jest 200 g 🙁

Odpowiedz
mikaka 15/08/2014 - 8:33 am

nigdy nie wiem ile to jest 200g 🙁

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2014 - 9:53 am

Naleśniki bardzo delikatne w smaku i takie hmm… gładkie 🙂 Ja nie dodałam alkoholu, bo jadłam z synkiem i przez to trochę mdłe były, ale następnym razem podzielę ciasto na dwie porcje.

Odpowiedz
Anonimowy 28/06/2015 - 12:37 pm

czy mozna uzyc mleka roslinnego zamiast krowiego? 🙁

Odpowiedz
Malwina 28/06/2015 - 12:43 pm

Oczywiście, że tak. Np. sojowe sprawdzi się tu b. dobrze.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies