Kurczak z chorizo i oliwkami

przez Malwina
Kurczak z chorizo i ryżem
Kurczak z chorizo i oliwkami
Pozostajemy w klimatach kuchni hiszpańskiej. Aromatyczna kiełbasa chorizo, czerwona papryka i czarne oliwki to produkty, które wyjątkowo kojarzą mi się kuchnią tego regionu. To właśnie te trzy składniki zainspirowały mnie do stworzenia tej niezwykle apetycznej potrawy, na którą przepis podaję Wam dzisiaj.

Nazwa chorizo pochodzi od papryczki choricero, która nadaje wspomnianej kiełbasce nie tylko czerwonego koloru, ale i specyficznego, pikantnego smaku.W naszym kraju ten produkt zadomowił się już na stałe i bez trudu możemy zakupić wspomnianą wędlinę w większych sklepach czy marketach. To własnie ta kiełbaska nadała mojej potrawce charakterystycznego smaku.

Sos wzbogaciłam o dodatek pasty harissa. Pomimo tego, że jest to produkt typowy dla kuchni arabskiej (dokładniej krajów Maghrebu), cieszy się on popularnością także na Półwyspie Iberyjskim. W kuchni hiszpańskiej odnajdziemy wiele elementów arabskich (wystarczy choćby wspomnieć o pinchos morunos, czyli szaszłykach inspirowanych kuchnią arabską). Harissę najlepiej dodawać do sosu stopniowo, aby przypadkiem nie przedobrzyć z pikantnością potrawy.

A czym się ratować jeśli zjemy coś za bardzo pikantnego? Najlepiej sięgnąć po tłustsze mleko lub jogurt, ewentualnie zjeść kromkę pieczywa. A jeszcze lepiej po prostu nie przesadzić z ilością ostrej paprykowej pasty w potrawie 🙂

Kurczak z kiełbasą chorizo
KURCZAK Z CHORIZO I OLIWKAMI
(HISZPANIA)


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w podłużne kawałki 
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 100 g chorizo, pokrojonego w półplasterki
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 1,5 puszki siekanych pomidorów z puszki (600 g)
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • 10 czarnych oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: ugotowany ryż lub świeże pieczywo
Przygotowanie:
Na patelnię wrzucamy chorizo (nie dodaję na patelnię tłuszczu, ponieważ ten wytopi się z kiełbaski chorizo), smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy cebulę, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy paprykę, krótko przesmażamy. Warzywa i kiełbaskę przesuwamy na bok patelni. W puste miejsce wkładamy mięso i obsmażamy krótko z obu stron do zamknięcia włókien. Dodajemy pomidory, pastę harissa. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, w razie potrzeby dolewając wodę na patelnię, jeśli sos zrobi się zbyt gęsty. Pod koniec gotowania dokładamy oliwki i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Kurczaka z chorizo i oliwkami podajemy z dodatkiem ryżu lub pieczywa. 
Kurczak z chorizo przepis
Kurczak z chorizo i oliwkami
Czas przygotowania: 20 minut.
10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Anonimowy 20/01/2015 - 6:37 pm

Gdzie można kupić chorizo? Jakoś nie widuję w sklepach (nie licząc paczkowanych w plasterkach).
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/01/2015 - 7:21 am

Na pewno jest w Lidlu i Biedronce, więc radzę zajrzeć do któregoś z tych sklepów. Widziałam chorizo także w Auchanie.

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 21/01/2015 - 10:18 am

To z Auchana jest bardzo dobre, w smaku przypomina mi to, które od czasu do czasu kupuje w sklepie hiszpańskim.

Odpowiedz
Ry bka 20/01/2015 - 7:51 pm

Wygląda przepysznie! ! taka kiełbaska na obiadek
i pewnie smakuje równie bosko! nigdy nie przyrządzałam, ale muszę spróbować! 🙂

Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

Odpowiedz
majka 21/01/2015 - 6:50 am

Jak zwykle pysznie u Ciebie 🙂 Z harissa kiedys przesadzilam i teraz jestem juz ostrozniejsza 😉

Odpowiedz
JustInka 21/01/2015 - 8:48 am

Łatwo powiedzieć nie przesadzić. Czasem jakoś chochlik dosypie, albo licho nas podkusi. Pyszny kurczak musiał być. Te kolory mnie kupiły.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/01/2015 - 11:50 am

Pyszny obiad! Ole!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 22/01/2015 - 11:54 am

Malwi nie powinnam do Ciebie zaglądać przed obiadem, bo robię się coraz bardziej głodna:).
Bardzo lubię chorizo, jednak u mnie akurat ciężko je kupić, no chyba, ze podczas tematycznych tygodni w Lidlu:).

Odpowiedz
Olka 24/01/2015 - 10:28 pm

To danie wywołuje nawet od patrzenia moje ochy i achy bo tu są same moje ulubione składniki.

Odpowiedz
olenita 27/01/2015 - 2:51 pm

Wyglada ciekawie ten kurczak. Nie jestem fanka oliwek, ale moze moglabym z nich zrezygnowac 🙂 musze tylko zakupic suszone papryczki chilli, zeby zrobic ta paste harissa 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies