Domowa przyprawa do gyrosa

przez Malwina
Przyprawa do gyrosa
Domowa przyprawa do gyrosa

Przyprawę do gyrosa przygotowałam kilka miesięcy temu na prośbę jednej z czytelniczek. Słoik z mieszanką włożyłam do szuflady i zupełnie o nim zapomniałam. Natrafiłam na niego przedwczoraj przy okazji porządków. Śpieszę więc do Was z przepisem, który jest banalnie prosty, wystarczy bowiem wymieszać kilkanaście przypraw.

Taką mieszanką przyprawiamy pokrojone w kawałki mięso, takie jak drób, wieprzowina czy jagnięcina a następnie grillujemy lub smażymy. Najlepiej podać je w chlebkach pita z dodatkiem kruchej sałaty i pomidorów. Obowiązkowo polane sosem tzatziki.

Przyprawa do gyrosa przepis


DOMOWA PRZYPRAWA DO GYROSA


Składniki:

  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki mielonej cebuli
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 3/4 łyżeczki mielonej kozieradki
  • pół łyżeczki utartego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, zmielonego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przyprawę do gyrosa przesypujemy do słoiczka, zamykamy. Przechowujemy w kuchennej szafce. Przyprawę wykorzystujemy do przyprawiania drobiu, jagnięciny i wieprzowiny.

UWAGA: Mieszanka nie zawiera w składzie soli. Pamiętajcie o posoleniu mięsa. 

Domowa przyprawa do gyrosa

Czas przygotowania: 5 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Justyna Żak 23/07/2014 - 7:47 am

świetny pomysł nie robiłam w domu takiej mieszanki przypraw:) Staram sie nie kupować gotowych i robię sama w domu wiec przepis jak dla mnie:)

Odpowiedz
agnieszka 23/07/2014 - 1:07 pm

Bardzo chętnie przygotuję ją sama :))

Odpowiedz
Kamilla Mn 23/07/2014 - 3:58 pm

Bardzo fajna przyprawa;) pozdrawiam i zapraszam do mnie

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 23/07/2014 - 6:09 pm

Nie robiłam do tej pory takich mieszanek, bo zawsze przywoziłam z podróży, ale w końcu muszę się chyba za to zabrać. Super zdjęcie!

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 29/11/2014 - 2:45 pm

Właśnie jem danie z dodatkiem tejże przyprawy własnoręcznie zrobionej-kompozycja dla mnie idealna:)dzięki

Odpowiedz
Anonimowy 03/08/2015 - 1:18 pm

To ja chciałam, to ja! 😀 😀
Dziękuję 🙂 dopiero teraz się dokopałam 🙂

Odpowiedz
Barbara Partyka 01/07/2016 - 8:38 am

Bardzo fajny skład dziękujęę

Odpowiedz
Marzena Borgula 06/01/2017 - 2:10 pm

gdzie kupie kozieradkę???

Odpowiedz
Malwina 06/01/2017 - 3:15 pm

Internet podpowiada mi, że ma ją w swojej ofercie Kotanyi, ale zapewne będzie ją ciężko dostać. Najlepiej przejdź się do sklepu z przyprawami na wagę w swoim mieście lub zamów przez Internet (ja zamawiam u Skwrocu).

Odpowiedz
KasiaZm 08/09/2018 - 6:02 am

A to mają być liście czy nasiona kozieradki? Na razie zrobiłam bez niej przyprawę, również jest fenomenalna!! Dziękuje!

Odpowiedz
Malwina 08/09/2018 - 9:17 am

Nasiona 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies