Staffordshire oatcake, naleśniki owsiane na drożdżach |
- 115 g mąki owsianej
- 115 g mąki pszennej razowej
- pół łyżeczki soli
- 7 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 240 ml ciepłego mleka
- 240 ml ciepłej wody
- do podania: smażone kiełbaski, jajka sadzone lub inne ulubione dodatki, np. smażony bekon, żółty ser, ketchup, musztarda
Patelnię do naleśników smarujemy olejem. Ciasto naleśnikowe mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy po patelni, potrząsając nią. Smażymy z obu stron, aż ciasto się zrumieni (ciasto będzie pełne bąbelków). Usmażonego naleśnika odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na smażone frankfurterki i sadzone jajka.
*Zmodyfikowałam przepis ze strony Allotment Garden.
2 komentarze
Zaskakujący przepis na naleśniki 😉 W dodatku bardzo treściwy i smaczny!
Bardzo ciekawy przepis! O takich naleśnikach bym nawet nie pomyślała