Staffordshire oatcake, naleśniki owsiane na drożdżach

przez Malwina
Naleśniki owsiane
Staffordshire oatcake, naleśniki owsiane na drożdżach
Staffordshire oatcake to angielskie naleśniki przygotowane z mąki owsianej i drożdży. Co ciekawe, nie zawierają w swoim składzie jajek. Najczęściej podaje się je w wersji wytrawnej z dodatkiem smażonych kiełbasek, jajek, sera, bekonu, pomidorów itp. Oczywiście można je też podać na słodko, jednak w takiej wersji są one o wiele mniej popularne. Podobne naleśniki smaży się również w Derbyshire, różnią się one jedynie wielkością i grubością.

Staffordshire oatcake wpiszą się w menu osób będących na diecie (oczywiście o ile będą serwowane z lżejszymi dodatkami, aniżeli te wymienione przeze mnie wcześniej). Jeden naleśnik ma około 103 kalorie i 1 g tłuszczu. Sprawdzą się także na diecie wegańskiej, wystarczy jedynie podmienić mleko na roślinny odpowiednik.

Naleśniki z mąki owsianej


STAFFORDSHIRE OATCAKE
(ANGLIA)
Śniadanie Mistrzów #194
Z naleśnikiem dookoła świata #14

Składniki (na 7-8 sztuk):
  • 115 g mąki owsianej
  • 115 g mąki pszennej razowej
  • pół łyżeczki soli
  • 7 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 240 ml ciepłej wody
  • do podania: smażone kiełbaski, jajka sadzone lub inne ulubione dodatki, np. smażony bekon,  żółty ser, ketchup, musztarda
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. W większej misce umieszczamy mąkę owsianą i pszenną razową, sól, mieszamy. Dodajemy spienione drożdże, pozostałe mleko, wodę, mieszamy do połączenia. Odstawiamy na 1 godzinę.

Patelnię do naleśników smarujemy olejem. Ciasto naleśnikowe mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy po patelni, potrząsając nią. Smażymy z obu stron, aż ciasto się zrumieni (ciasto będzie pełne bąbelków). Usmażonego naleśnika odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na smażone frankfurterki i sadzone jajka.

*Zmodyfikowałam przepis ze strony Allotment Garden

Czas przygotowania (bez czasu odstawienia ciasta): 30 minut.
2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Bo(ro)n Appétit 24/07/2014 - 6:49 pm

Zaskakujący przepis na naleśniki 😉 W dodatku bardzo treściwy i smaczny!

Odpowiedz
JustInka 28/07/2014 - 10:39 am

Bardzo ciekawy przepis! O takich naleśnikach bym nawet nie pomyślała

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies