Pudding kokosowy z kaszy jaglanej |
Niestety Połówek, choć kasze uwielbia, za jaglaną raczej nie przepada. Jeśli już ma ją zjeść, to najczęściej w formie deseru. Jagła w wersji słodkiej smakuje naprawdę dobrze, a gdy zostaje zblendowana, próżno szukać jej smaku w potrawie.
Kokosowy pudding vel budyń jaglany to deser bardzo prosty i smaczny. Zawsze podaję go z dodatkiem owocowego musu. Sam smak kokosu jest dość zamulający, dlatego warto go przełamać niebyt słodkim sosem, np. malinowym lub truskawkowym.
Składniki (na 2 porcje):
- pół szklanki kaszy jaglanej (surowej), czyli około 100 g suchej kaszy
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2-1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie aromatu)
- 200-300 g mleka kokosowego z puszki
- 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku); użyłam drobno zmielonego erytrolu
- mus malinowy lub mus truskawkowy
Przygotowanie:
Pudding kokosowy z kaszy jaglanej |
Czas przygotowania: 30 minut.
27 komentarzy
pycha! a u mnie dzisiaj również jaglany pudding trochę w innym wydaniu 🙂
Mam wszystkie składniki w lodówce (łącznie z ugotowaną kaszą), więc zrobię taką na jutro 🙂 Całość wygląda przepysznie :):)
Cudowny pudding! 🙂
Musi być obłędny 🙂
A ja właśnie szukałam pomysłu na kaszę jaglaną na słodko 🙂
jak smakuje Ci ten erytrytol? jakie spostrzezenia? opinia?
Używam go od kilku miesięcy i jest jak najbardziej ok. Smakuje jak normalny cukier (jest ciut mniej słodki). Stewia niestety na dłuższą metę nie zdała egzaminu (jedynie świeża w lemoniadzie mi podchodzi). Erytol lubię i zużywam zawsze szybciej niż ksylitol 🙂 Z tego co czytałam, nie nadaje się on jednak do wypieków.
dziekuje 🙂
Ja także ostatnimi miesiącami przerzuciłam się na erytrol – ksylitol w większych dawkach nie był zbyt miły dla mojego brzucha, a erytrol ani razu mi nie zaszkodził. Użyłam też erytrolu do wypieków i do bezy (do bezy roztarłam do w moździerzu) – smakowały dobrze. Czemu miałby się nie nadawać do wypieków?
Czytałam, że ciasta z jego dodatkiem nie rosną. Sama nie próbowałam, więc nie wiem, ile w tym prawdy. Skoro jednak piszesz, że można używać go także do pieczenia, to jutro robię beziki 🙂
Drożdżowe ciasta nie wyrosną, ale do pozostałych wypieków można go stosować – tak wyczytałam, ale testować dopiero zacznę 😉
Racja, tylko drożdżowe. Od kilku miesięcy z powodzeniem piekę ciasta z erytrolem i wychodzą super.
jak widzę – konsystencję ma idealną! jaglane to zdecydowanie najlepsze kremy, szczególnie na śniadanie 🙂
Fajnie wygląda, mam pytanie -jakiego blendera używasz żeby zmiksować kasze tak żeby nie było czuć grudek? Monika
Moniko, obecnie korzystam głównie z blendera Russell Hobbs 6w1. Nie ma jakiejś zawrotnej mocy (bodajże 600W), ale sprawdza się rewelacyjnie w kuchni. Mam jeszcze starszy blender Bosha chyba o podobnej mocy, ale tamten ma plastikową nakładkę do blendowania (bez dziurek po bokach, jak w tych nowszych z metalową nakładką) i niestety nie radzi sobie już tak dobrze z gładkim miksowaniem.
Co myślisz o stewi w proszku? O takiej dokładnie: http://podarujzdrowie.pl/stevia
Nie próbowałam tego produktu, ale raczej bym po niego nie sięgnęła. Pomijam już jego wartość kaloryczną (mocno zbliżoną do normalnego cukru), ale czytając opis produktu, mam wrażenie, że producent robi kogoś w balona. Opis dotyczy stewii, a sam produkt składa się głównie z maltodekstryny, która nie nadaje się dla osób chorych na cukrzycę.
Uwielbiam Twoje przepisy a to kolejny przeeeepyyyszny 🙂 Dziekuje!
Mógłbyś się podzielić z nami przepisem na wspomnianą zupę wieczną?
Przepis na zupę mleczną z kaszą jaglaną postaram się wrzucić na bloga jakoś po świętach 🙂
ładnie wygląda, tylko na ile jest to porcji?
Dwie szklaneczki – dwie porcje 🙂
Muszę powiedzieć, że to było pyszne 🙂 Ja nie dodałam wiórków kokosowych, bo akurat nie miałam i zamiast mleka kokosowego dałam zwykłe (u nas w domu jakoś nikt za smakiem kokosa nie przepada), no i jeszcze niczym nie dosładzałam (cukru też się u nas nie używa, ani innych słodzików :P). No ale wyszło pyszne, na wierzch po łyżeczce domowego dżemu/galaretki z czarnej porzeczki i posiekane migdały. Mniaaaam 🙂 Następnym razem spróbuję z mlekiem bez laktozy, bo jest słodsze. Pycha 🙂
Chciałam bardzo spróbować czegoś na słodko z kaszy jaglanej, nigdy wcześniej niczego takiego nie robiłam i nie miałam okazji spróbować. Zrobiłam przegląd szafek w kuchni i zabrałam się do dzieła!Mój debiut wyszedł super! Jeśli nie spodoba się reszcie rodzinki, nie będę żałować- więcej będzie dla mnie!!!
Rozpływa się w ustach, a dzieciaki za tym przepadają 🙂
Ekstrakt migdalowy? Gdzie kupic? Co to takiego?
To naturalna esencja (nie sztuczny olejek). Możesz zamiast niego użyć ekstraktu z wanilii lub w tym przepisie użyć cukru waniliowego. Też będzie fajnie pasować.