Wiosenne miseczki

przez Malwina

Pela potrafi mnie zadziwić swoimi sałatkowymi propozycjami. Ostatnio tym bardziej zadziwiła mnie fenomenalnym sosem musztardowym- takie SIMPLY THE BEST spośród sałatkowych dressingów. I zaczęłam główkować, kombinować- w rezultacie w ciągu tygodnia czasu zrobiłam łącznie 4 sałatki z tym sosem. Dwie uwiecznione na zdjęciach- obie równie smaczne i lekkie. Mała zapowiedź nadchodzącej wiosny pełna kolorów i aromatów. W sosie zaproponowanym przez Pelę dokonałam małej zmiany – zamiast dodawać do niego posiekaną czerwoną cebulę, włączyłam ją do składników sałatki.
Przepis wędruje do Barku sałatkowego Peli (Zaproszenie # 10) i akcji Karto_flanej Ekspresowo w kuchni. 

WIOSENNA SAŁATKA W MISECZKACH Z CHLEBA TOSTOWEGO

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 liście sałaty lollo bianco
  • 1 czerwona cebula pokrojona w talarki
  • pół papryki czerwonej pokrojona w podłużne paseczki
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • pół zielonego ogórka- pokrojonego w podłużne paseczki
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • sos- 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, łyżeczka ostrej musztardy, sól i pieprz do smaku

Z pieczywa odkrawamy skórki, za pomocą wałka rozwałkowujemy je. Wkładamy je do foremek do tarteletek, obciążamy np. kokilką i pieczemy 5-7 minut w temp. 200 stopni.
Ocet, olej i musztardę wlewamy do miseczki i ucieramy łyżeczką do uzyskania gładkiego i gęstego sosu. Dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
W tostowych miseczkach układamy wedle własnego pomysłu wszystkie warzywa- delikatnie polewamy sosem.
Możemy pominąć przygotowanie tostowych miseczek i zamiast tego zrobić podłużne grzanki- wówczas wszystkie składniki wrzucamy do miski i tuż przed podaniem polewamy sosem.

A tu moja druga sałatkowa propozycja do Barku Peli- sałata lollo bianco, pomidorki koktajlowe, ogórek konserwowy w zalewie chilli, żółta i czerwona papryka, czerwona cebula. W sałatce miały się również znaleźć czarne oliwki- jednak niejaka A. która ją konsumowała jest na nie uczulona niestety. Sałatka totalnie  minimalistyczna- a mimo wszystko zjedzona z wielkim smakiem;-)

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Biedr_ona 07/03/2011 - 6:13 pm

Jak widać gotowanie to też pewna odmiana sztuki i u Ciebie ją widać :-))

Pozdrowionka (www.przysmakiewy.pl) – Biedr_ona.

Odpowiedz
Fuchsia 07/03/2011 - 6:16 pm

Bardzo lubię taki sos musztardowy i używam go do wielu różnych sałatek, np z botwinką i kozim serem. Bardzo kolorowe te Twoje miseczki

Odpowiedz
nobleva 07/03/2011 - 6:59 pm

Bardzo fajny pomysł, czy ja Ci już pisałam, że masz fantazję?

Odpowiedz
aga 07/03/2011 - 7:14 pm

ach, jak sie zrobilo kolorowo, az jesc sie chce:)

Odpowiedz
Escapade Gourmande 07/03/2011 - 7:23 pm

Lubię takie wiosenne propozycje. Swoją drogą…fajna ta akcja u Peli 😉

Odpowiedz
Majana 07/03/2011 - 7:46 pm

Mniam, mniam, takie pyszne, kolorowe i wiosenne!:)

Odpowiedz
Ania 07/03/2011 - 7:47 pm

Urocze i z artyzmem:)

Odpowiedz
mollisia 07/03/2011 - 9:15 pm

Ja też bardzo lubię taki sos. Twoje sałatki wyglądają świetnie – jak w restauracji! 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 07/03/2011 - 9:18 pm

Ależ to apetycznie wygląda 🙂
Będę musiała podpatrywać ten barek u Peli i się włączyć 🙂

Odpowiedz
ilka_86 07/03/2011 - 9:30 pm

zapachniało wiosną:) śliczne te Twoje miseczki Malwinko:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 07/03/2011 - 10:06 pm

Zachęcająco-kolorowe te miseczki zdrowia 🙂

Odpowiedz
delikatessen 07/03/2011 - 11:37 pm

Pyszne i zdrowe, i takie… no właśnie takie wiosenne:)

Odpowiedz
bastamb 08/03/2011 - 5:53 am

Kolorowo jak na wiosnę przystało…mniammm…

Odpowiedz
majka 08/03/2011 - 6:55 am

Wspaniale salatki na przedwiosenny czas. Juz poczulam powiew wiosny :))

Odpowiedz
Karmel-itka. 08/03/2011 - 7:21 am

wiosna, wiosna! wiosno, ach to ty!
cudowne smaki.

Odpowiedz
magda k. 08/03/2011 - 7:44 am

mniam wygląda niezwykle smakowicie 🙂 zjadłabym z uśmiechem na ustach

Odpowiedz
Lekka 08/03/2011 - 8:36 am

Świetny pomysł – jak zwykle u Ciebie, a zdjęcia mnie powaliły – szczególnie to trzecie. Suuuper!

Odpowiedz
Anonimowy 08/03/2011 - 10:31 am

Mmmm, cudowne. Utęskniona wiosna jest dzięki Tobie coraz bliżej 🙂

Odpowiedz
Małgosia 09/03/2011 - 1:03 pm

fajny pomysl z tymi miseczkami 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies