Pudding kokosowy z kaszy jaglanej

przez Malwina
Budyń jaglany z mlekiem kokosowym
Pudding kokosowy z kaszy jaglanej 
O walorach zdrowotnych kaszy jaglanej chyba nikomu pisać nie muszę. To fajny produkt, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Sama jagłę wspominam bardzo miło, ponieważ jadłam ją praktycznie każdego dnia na śniadanie, gdy jako dziecko odwiedzałam Dziadków w ferie lub wakacje. Babcia robiła z niej najczęściej zupę mleczną z dodatkiem drobnego makaronu (malutkie gwiazdki, z których w przedszkolu robiło się korale) lub lanych klusek.

Niestety Połówek, choć kasze uwielbia, za jaglaną raczej nie przepada. Jeśli już ma ją zjeść, to najczęściej w formie deseru. Jagła w wersji słodkiej smakuje naprawdę dobrze, a gdy zostaje zblendowana, próżno szukać jej smaku w potrawie.

Kokosowy pudding vel budyń jaglany to deser bardzo prosty i smaczny. Zawsze podaję go z dodatkiem owocowego musu. Sam smak kokosu jest dość zamulający, dlatego warto go przełamać niebyt słodkim sosem, np. malinowym lub truskawkowym.

Deser z kaszy jaglanej przepis
PUDDING KOKOSOWY Z KASZY JAGLANEJ

Składniki (na 2 porcje):

  • pół szklanki kaszy jaglanej (surowej), czyli około 100 g suchej kaszy
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2-1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie aromatu)
  • 200-300 g mleka kokosowego z puszki
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku); użyłam drobno zmielonego erytrolu
  • mus malinowy lub mus truskawkowy 


Przygotowanie:
Kaszę dokładnie płuczemy na sicie. Następnie przelewamy ją wrzątkiem i umieszczamy w garnku. Prażymy ją na małym ogniu przez około 2 minuty. Wlewamy 1 i 1/4 szklanki gorącej wody, przykrywamy garnek. Gotujemy na małym ogniu bez mieszania przez około 12-15 minut lub dłużej, aż kasza wchłonie całą wodę. Zostawiamy pod przykryciem na 10 minut, a następnie studzimy.
W kielichu blendera umieszczamy kaszę, wiórki, ekstrakt, 200 g mleka i cukier. Całość miksujemy przez kilka minut przy pomocy ręcznego blendera. Jeśli budyń jest dla Was zbyt gęsty, dodajcie więcej mleka. Pudding kokosowy przekładamy do dwóch szklaneczek lub pucharków, wierzch polewamy musem malinowym lub truskawkowym. Przed podaniem budyń chłodzimy w lodówce.
Uwagi:
erytol to substancja słodząca, która smakuje prawie tak samo, jak zwykły biały cukier, ma jednak zerowy indeks glikemiczny (poleca się ją cukrzykom), a przy okazji jest niskokaloryczny (100 g erytolu to około 20 kcal). W przeciwieństwie do popularnego ksylitolu, nie powoduje problemów trawiennych.

Polecam również deser jaglany z karobem

Deser jaglany z karobem
Pudding kokosowy z kaszą jaglaną

Kokosowy budyń jaglany
Pudding kokosowy z kaszy jaglanej 
Kokosowy budyń z kaszy jaglanej

Czas przygotowania: 30 minut.

27 komentarzy
0

Podobne posty:

27 komentarzy

Magdalena Kuchaja 11/03/2015 - 5:11 pm

pycha! a u mnie dzisiaj również jaglany pudding trochę w innym wydaniu 🙂

Odpowiedz
Ania S 11/03/2015 - 6:05 pm

Mam wszystkie składniki w lodówce (łącznie z ugotowaną kaszą), więc zrobię taką na jutro 🙂 Całość wygląda przepysznie :):)

Odpowiedz
Ala Zajdel 11/03/2015 - 6:53 pm

Cudowny pudding! 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Fic 11/03/2015 - 9:19 pm

Musi być obłędny 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 11/03/2015 - 9:57 pm

A ja właśnie szukałam pomysłu na kaszę jaglaną na słodko 🙂

Odpowiedz
Mały Książe 11/03/2015 - 10:40 pm

jak smakuje Ci ten erytrytol? jakie spostrzezenia? opinia?

Odpowiedz
Malwina 12/03/2015 - 6:25 am

Używam go od kilku miesięcy i jest jak najbardziej ok. Smakuje jak normalny cukier (jest ciut mniej słodki). Stewia niestety na dłuższą metę nie zdała egzaminu (jedynie świeża w lemoniadzie mi podchodzi). Erytol lubię i zużywam zawsze szybciej niż ksylitol 🙂 Z tego co czytałam, nie nadaje się on jednak do wypieków.

Odpowiedz
Mały Książe 12/03/2015 - 7:39 am

dziekuje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/03/2015 - 12:42 pm

Ja także ostatnimi miesiącami przerzuciłam się na erytrol – ksylitol w większych dawkach nie był zbyt miły dla mojego brzucha, a erytrol ani razu mi nie zaszkodził. Użyłam też erytrolu do wypieków i do bezy (do bezy roztarłam do w moździerzu) – smakowały dobrze. Czemu miałby się nie nadawać do wypieków?

Odpowiedz
Malwina 12/03/2015 - 12:48 pm

Czytałam, że ciasta z jego dodatkiem nie rosną. Sama nie próbowałam, więc nie wiem, ile w tym prawdy. Skoro jednak piszesz, że można używać go także do pieczenia, to jutro robię beziki 🙂

Odpowiedz
inoue m. 08/04/2016 - 1:40 pm

Drożdżowe ciasta nie wyrosną, ale do pozostałych wypieków można go stosować – tak wyczytałam, ale testować dopiero zacznę 😉

Odpowiedz
Malwina 08/04/2016 - 1:46 pm

Racja, tylko drożdżowe. Od kilku miesięcy z powodzeniem piekę ciasta z erytrolem i wychodzą super.

Odpowiedz
Daria 12/03/2015 - 5:03 am

jak widzę – konsystencję ma idealną! jaglane to zdecydowanie najlepsze kremy, szczególnie na śniadanie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/03/2015 - 11:34 am

Fajnie wygląda, mam pytanie -jakiego blendera używasz żeby zmiksować kasze tak żeby nie było czuć grudek? Monika

Odpowiedz
Malwina 12/03/2015 - 11:45 am

Moniko, obecnie korzystam głównie z blendera Russell Hobbs 6w1. Nie ma jakiejś zawrotnej mocy (bodajże 600W), ale sprawdza się rewelacyjnie w kuchni. Mam jeszcze starszy blender Bosha chyba o podobnej mocy, ale tamten ma plastikową nakładkę do blendowania (bez dziurek po bokach, jak w tych nowszych z metalową nakładką) i niestety nie radzi sobie już tak dobrze z gładkim miksowaniem.

Odpowiedz
Anonimowy 12/03/2015 - 5:06 pm

Co myślisz o stewi w proszku? O takiej dokładnie: http://podarujzdrowie.pl/stevia

Odpowiedz
Malwina 13/03/2015 - 6:23 am

Nie próbowałam tego produktu, ale raczej bym po niego nie sięgnęła. Pomijam już jego wartość kaloryczną (mocno zbliżoną do normalnego cukru), ale czytając opis produktu, mam wrażenie, że producent robi kogoś w balona. Opis dotyczy stewii, a sam produkt składa się głównie z maltodekstryny, która nie nadaje się dla osób chorych na cukrzycę.

Odpowiedz
Anonimowy 14/03/2015 - 9:44 am

Uwielbiam Twoje przepisy a to kolejny przeeeepyyyszny 🙂 Dziekuje!

Odpowiedz
Anonimowy 14/03/2015 - 12:17 pm

Mógłbyś się podzielić z nami przepisem na wspomnianą zupę wieczną?

Odpowiedz
Malwina 14/03/2015 - 12:30 pm

Przepis na zupę mleczną z kaszą jaglaną postaram się wrzucić na bloga jakoś po świętach 🙂

Odpowiedz
FitHealthyLife 18/03/2015 - 8:09 am

ładnie wygląda, tylko na ile jest to porcji?

Odpowiedz
Malwina 18/03/2015 - 8:15 am

Dwie szklaneczki – dwie porcje 🙂

Odpowiedz
Oktawia Cichy 18/03/2015 - 9:48 am

Muszę powiedzieć, że to było pyszne 🙂 Ja nie dodałam wiórków kokosowych, bo akurat nie miałam i zamiast mleka kokosowego dałam zwykłe (u nas w domu jakoś nikt za smakiem kokosa nie przepada), no i jeszcze niczym nie dosładzałam (cukru też się u nas nie używa, ani innych słodzików :P). No ale wyszło pyszne, na wierzch po łyżeczce domowego dżemu/galaretki z czarnej porzeczki i posiekane migdały. Mniaaaam 🙂 Następnym razem spróbuję z mlekiem bez laktozy, bo jest słodsze. Pycha 🙂

Odpowiedz
Monika Szewczyk 04/04/2016 - 3:17 pm

Chciałam bardzo spróbować czegoś na słodko z kaszy jaglanej, nigdy wcześniej niczego takiego nie robiłam i nie miałam okazji spróbować. Zrobiłam przegląd szafek w kuchni i zabrałam się do dzieła!Mój debiut wyszedł super! Jeśli nie spodoba się reszcie rodzinki, nie będę żałować- więcej będzie dla mnie!!!

Odpowiedz
nob 30/08/2017 - 1:27 pm

Rozpływa się w ustach, a dzieciaki za tym przepadają 🙂

Odpowiedz
Elena 19/02/2019 - 6:45 pm

Ekstrakt migdalowy? Gdzie kupic? Co to takiego?

Odpowiedz
Malwina 20/02/2019 - 8:42 am

To naturalna esencja (nie sztuczny olejek). Możesz zamiast niego użyć ekstraktu z wanilii lub w tym przepisie użyć cukru waniliowego. Też będzie fajnie pasować.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies