Biała kiełbasa w sosie chrzanowym |
Biała kiełbasa nieodłącznie kojarzy mi się z Wielkanocą. Kupuję ją bardzo rzadko, jakby nie patrzeć, tylko w okresie świątecznym. To fajny produkt, który można podać na wiele smacznych sposobów, np. na ciepło z sosem chrzanowym.
Białą kiełbasę w sosie chrzanowym warto przygotować na wielkanocny obiad. Najlepiej smakuje w towarzystwie tłuczonych ziemniaków lub puree ziemniaczanego. Możecie podać do niej ulubione dodatki. Fajnie sprawdzą się buraczki lub ogórki konserwowe bądź kiszone. Zajrzyjcie do Mirabelki i Mopsika i zobaczcie, co dobrego wyczarowały z białej kiełbasy
Przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowym
bierze udział w akcji Mirabelki – Wielkanocne smaki.
BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWYM NA CIEPŁO
Składniki (na 2-3 porcje):
- 4-6 kawałków białej kiełbasy (u mnie wcześniej sparzona)
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 %
- 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- do podania: tłuczone ziemniaki lub w formie purree
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę (tyle, by pomieściła wszystkie kiełbaski) Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. Zagotowujemy, dodajemy kiełbasę i podgrzewamy na małym ogniu przez około 10 minut od zagotowania wody (jeśli używacie surowej białej kiełbasy odsyłam Was do uwag na końcu przepisu). Odmierzamy szklankę wywaru z gotowania kiełbasy (bez przypraw), a garnek z kiełbasą przykrywamy.
Na patelni topimy klarowane masło, wrzucamy cebulkę, smażymy przez 3-4 minuty, aż się zrumieni. Dodajemy mąkę, smażymy przez 1-2 minuty (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu na patelnię). Wlewamy stopniowo 3/4 szklanki wywaru, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Śmietanę łączymy z chrzanem, hartujemy pozostałym wywarem (1/4 szklanki) i szybko mieszamy. Śmietanę dodajemy do sosu, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą oraz ewentualnie pieprzem.
Białą kiełbasę w sosie chrzanowym podajemy z dodatkiem tłuczonych ziemniaków lub w formie puree.
Uwagi:
– do wody, w której gotuje się kiełbasę, można dodać obrany i rozgnieciony ząbek czosnku, ewentualnie roztarty w palcach suszony majeranek
– sos można wzbogacić o dodatek posiekanego koperku
– parzenie surowej białej kiełbasy: surową białą kiełbasę delikatnie nakłuwamy w kilku miejscach (zapobiegnie to pęknięciu osłonki). W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami. Kiedy zawrze, wkładamy do niej kiełbasę, a płomień zmniejszamy do minimum (najlepiej postawić garnek na najmniejszym palniku). Parzymy tak kiełbasę przez około 20-30 minut (czas będzie uzależniony od grubości kiełbasy). Woda powinna jedynie „mrugać”, nie wolno doprowadzić jej do ponownego zagotowania.
– pozostały wywar z białej kiełbasy możecie wykorzystać do przygotowania żurku
– pozostały wywar z białej kiełbasy możecie wykorzystać do przygotowania żurku
Wypróbuj inne przepisy na białą kiełbasę:
Biała kiełbasa pieczona z cebulą |
Biała kiełbasa z chrzanem i borówką |
Biała kiełbasa z sałatką z ziemniaków |
Biała kiełbasa na czerwonej kapuście |
Biała kiełbasa smażona z czerwoną cebulą |
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym |
Czas przygotowania: 20 minut.
10 komentarzy
Smakowicie. Mnie też biała kiełbasa kojarzy się z Wielkanocą, poza nią rzadko ją jadam.
Smaczny przepis, może skorzystam? Pozdrowienia 🙂
Biała kiełbasa + chrzan to chyba moje ulubione połączenie.
Dziś biała kiełbasa kojarzy mi się też w zasadzie wyłącznie z Wielkanocą, ale był okres kiedy była jedyną kiełbasą jaką jadałam. Twoja wygląda bardzo apetycznie a chrzan rzeczywiście bardzo do niej pasuje.
Nie lubię, pięknie wygląda, ale ja i tak bym się na to nie skusiła
Dopiero od niedawna rozsmakowuję się w białej kiełbasie, w sosie chrzanowym jeszcze jej nie jadłam:)
Uwielbiam zarówno białą kiełbasę jak i sos chrzanowy 🙂
Ile masła? 🙂
Około 1 łyżki masła klarowanego.
Do białej kiełbasy można podać ziemniaki ugotowane z jabłkami .Plus sos chrzanowy.Polecam. [email protected]
coś pysznego:) polecam:)