Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

przez Malwina
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa nieodłącznie kojarzy mi się z Wielkanocą. Kupuję ją bardzo rzadko, jakby nie patrzeć, tylko w okresie świątecznym. To fajny produkt, który można podać na wiele smacznych sposobów, np. na ciepło z sosem chrzanowym. 

Białą kiełbasę w sosie chrzanowym warto przygotować na wielkanocny obiad. Najlepiej smakuje w towarzystwie tłuczonych ziemniaków lub puree ziemniaczanego. Możecie podać do niej ulubione dodatki. Fajnie sprawdzą się buraczki lub ogórki konserwowe bądź kiszone. Zajrzyjcie do Mirabelki i Mopsika i zobaczcie, co dobrego wyczarowały z białej kiełbasy
Przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowym 
bierze udział w akcji Mirabelki – Wielkanocne smaki
BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWYM NA CIEPŁO

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 4-6 kawałków białej kiełbasy (u mnie wcześniej sparzona)
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 %
  • 3 łyżki chrzanu ze słoiczka 
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • do podania: tłuczone ziemniaki lub w formie purree
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę (tyle, by pomieściła wszystkie kiełbaski) Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. Zagotowujemy, dodajemy kiełbasę i podgrzewamy na małym ogniu przez około 10 minut od zagotowania wody (jeśli używacie surowej białej kiełbasy odsyłam Was do uwag na końcu przepisu). Odmierzamy szklankę wywaru z gotowania kiełbasy (bez przypraw), a garnek z kiełbasą przykrywamy.
Na patelni topimy klarowane masło, wrzucamy cebulkę, smażymy przez 3-4 minuty, aż się zrumieni. Dodajemy mąkę, smażymy przez 1-2 minuty (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu na patelnię). Wlewamy stopniowo 3/4 szklanki wywaru, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Śmietanę łączymy z chrzanem, hartujemy pozostałym wywarem (1/4 szklanki) i szybko mieszamy. Śmietanę dodajemy do sosu, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą oraz ewentualnie pieprzem. 
Białą kiełbasę w sosie chrzanowym podajemy z dodatkiem tłuczonych ziemniaków lub w formie puree. 
Uwagi:
– do wody, w której gotuje się kiełbasę, można dodać obrany i rozgnieciony ząbek czosnku, ewentualnie roztarty w palcach suszony majeranek
– sos można wzbogacić o dodatek posiekanego koperku
– parzenie surowej białej kiełbasy: surową białą kiełbasę delikatnie nakłuwamy w kilku miejscach (zapobiegnie to pęknięciu osłonki). W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami. Kiedy zawrze, wkładamy do niej kiełbasę, a płomień zmniejszamy do minimum (najlepiej postawić garnek na najmniejszym palniku). Parzymy tak kiełbasę przez około 20-30 minut (czas będzie uzależniony od grubości kiełbasy). Woda powinna jedynie „mrugać”, nie wolno doprowadzić jej do ponownego zagotowania.
– pozostały wywar z białej kiełbasy możecie wykorzystać do przygotowania żurku

Wypróbuj inne przepisy na białą kiełbasę:

 Biała kiełbasa pieczona w piwie
Biała kiełbasa
pieczona z cebulą
 Biała kiełbasa pieczona z chrzanem i borówką
Biała kiełbasa z chrzanem
 i borówką
Biała kiełbasa z sałatką ziemniaczaną
Biała kiełbasa z
sałatką z ziemniaków
Biała kiełbasa z kapustą
Biała kiełbasa na
czerwonej kapuście
 Biała kiełbasa z cebulą
Biała kiełbasa smażona
z czerwoną cebulą
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Czas przygotowania: 20 minut.

10 komentarzy
1

Podobne posty:

10 komentarzy

Majana 10/03/2015 - 9:28 pm

Smakowicie. Mnie też biała kiełbasa kojarzy się z Wielkanocą, poza nią rzadko ją jadam.
Smaczny przepis, może skorzystam? Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 10/03/2015 - 9:50 pm

Biała kiełbasa + chrzan to chyba moje ulubione połączenie.

Odpowiedz
JustInka 11/03/2015 - 11:38 am

Dziś biała kiełbasa kojarzy mi się też w zasadzie wyłącznie z Wielkanocą, ale był okres kiedy była jedyną kiełbasą jaką jadałam. Twoja wygląda bardzo apetycznie a chrzan rzeczywiście bardzo do niej pasuje.

Odpowiedz
Stylowo i Zdrowo 11/03/2015 - 12:48 pm

Nie lubię, pięknie wygląda, ale ja i tak bym się na to nie skusiła

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/03/2015 - 6:40 am

Dopiero od niedawna rozsmakowuję się w białej kiełbasie, w sosie chrzanowym jeszcze jej nie jadłam:)

Odpowiedz
FitHealthyLife 18/03/2015 - 8:10 am

Uwielbiam zarówno białą kiełbasę jak i sos chrzanowy 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/05/2015 - 11:31 am

Ile masła? 🙂

Odpowiedz
Malwina 31/05/2015 - 7:50 pm

Około 1 łyżki masła klarowanego.

Odpowiedz
Anonimowy 21/03/2016 - 9:04 pm

Do białej kiełbasy można podać ziemniaki ugotowane z jabłkami .Plus sos chrzanowy.Polecam. cristelle@tlen.pl

Odpowiedz
Anonimowy 04/05/2016 - 3:45 pm

coś pysznego:) polecam:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies