Biała kiełbasa z kapustą |
Mam dla Was kolejną obiadową propozycję z wykorzystaniem białej kiełbasy. Tym razem podałam ją z kapustą duszoną w czerwonym winie z dodatkiem rozmarynu i miodu. Ku mojemu zdziwieniu, nawet Teściowa była zachwycona jej smakiem. Pamiętajcie, aby kapusty nie rozgotować. Powinna być sprężysta i ugotowana al dente. Do tego zestawu idealnie będą pasować małe kopytka odsmażone na patelni, puree ziemniaczane lub po prostu kromka dobrego pieczywa.
Jeśli chodzi o kapustę, to jest ona jeszcze smaczniejsza kolejnego dnia, dlatego warto przygotować ją wcześniej. Później wystarczy ją tylko podgrzać, ukroić sobie kromkę dobrego chleba, usmażyć kiełbasę i mamy gotowy posiłek.
Przepis na białą kiełbasę z czerwoną kapustą bierze udział w akcji Mirabelki-
BIAŁA KIEŁBASA Z CZERWONĄ KAPUSTĄ
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- kapusta: 1 duża czerwona cebula, 500 g czerwonej kapusty, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 liść laurowy, 1 łyżka octu balsamicznego, pół łyżeczki pokruszonego rozmarynu, 1-2 łyżeczki płynnego miodu, sól i pieprz do smaku
- 8 białych kiełbasek (parzonych)
- do podania: świeże pieczywo, małe kopytka odsmażane na maśle, puree ziemniaczane, talarki ziemniaczane z patelni
Przygotowujemy kapustę czerwoną: cebulę siekamy w kostkę, kapustę szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej (możecie użyć pół na pół oleju rzepakowego i masła), wrzucamy cebulę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy kapustę, liść laurowy, wlewamy czerwone wino, ocet balsamiczny, wsypujemy pokruszone igiełki rozmarynu, mieszamy i przykrywamy. Dusimy przez około 30 minut pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka ale nie rozgotowana. W razie potrzeby możecie dodać odrobinę wody na patelnię. U mnie nie było takiej potrzeby. Pod koniec kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy miód (jeśli wolicie słodszą kapustę, zwiększcie ilość miodu), mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty. Kapusta najlepiej smakuje kolejnego dnia, dlatego warto przygotować ją wcześniej.
Parzoną białą kiełbasę smażymy na rumiano na patelni. Podajemy z podgrzaną czerwoną kapustą i ulubionymi dodatkami, np. pieczywem, puree ziemniaczanym, odsmażanymi kopytkami.
Biała kiełbasa z kapustą |
Czas przygotowania: 40 minut.
3 komentarze
Pyszności 🙂 Z kopytkami w sam raz dla mnie 😉
Ciekawe czy dogodziłabym tym daniem tacie 😀 On jest smakoszem kiełbasy.
Przepis na kapustę wypróbowany z niwielkimi zmianami – pyszny pomysł na dodatek do obiadu; taki lekko wytrawny, wspaniały Malwinno 🙂