Smażona biała kiełbasa z czerwoną kapustą

przez Malwina
Biała kiełbasa z kapustą
Biała kiełbasa z kapustą
Mam dla Was kolejną obiadową propozycję z wykorzystaniem białej kiełbasy. Tym razem podałam ją z kapustą duszoną w czerwonym winie z dodatkiem rozmarynu i miodu. Ku mojemu zdziwieniu, nawet Teściowa była zachwycona jej smakiem. Pamiętajcie, aby kapusty nie rozgotować. Powinna być sprężysta i ugotowana al dente. Do tego zestawu idealnie będą pasować małe kopytka odsmażone na patelni, puree ziemniaczane lub po prostu kromka dobrego pieczywa.
Jeśli chodzi o kapustę, to jest ona jeszcze smaczniejsza kolejnego dnia, dlatego warto przygotować ją wcześniej. Później wystarczy ją tylko podgrzać, ukroić sobie kromkę dobrego chleba, usmażyć kiełbasę i mamy gotowy posiłek. 

Przepis na białą kiełbasę z czerwoną kapustą bierze udział w akcji Mirabelki- 

                                                 Wielkanocna Smaki- edycja IV. 

Smażona biała kiełbasa z kapustą

BIAŁA KIEŁBASA Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • kapusta: 1 duża czerwona cebula, 500 g czerwonej kapusty, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,  1 liść laurowy, 1 łyżka octu balsamicznego, pół łyżeczki pokruszonego rozmarynu, 1-2 łyżeczki płynnego miodu, sól i pieprz do smaku
  • 8 białych kiełbasek (parzonych)
  • do podania: świeże pieczywo, małe kopytka odsmażane na maśle, puree ziemniaczane, talarki ziemniaczane z patelni
Przygotowujemy kapustę czerwoną: cebulę siekamy w kostkę, kapustę szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej (możecie użyć pół na pół oleju rzepakowego i masła), wrzucamy cebulę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy kapustę, liść laurowy, wlewamy czerwone wino, ocet balsamiczny, wsypujemy pokruszone igiełki rozmarynu, mieszamy i przykrywamy. Dusimy przez około 30 minut pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka ale nie rozgotowana. W razie potrzeby możecie dodać odrobinę wody na patelnię. U mnie nie było takiej potrzeby. Pod koniec kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy miód (jeśli wolicie słodszą kapustę, zwiększcie ilość miodu), mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty. Kapusta najlepiej smakuje kolejnego dnia, dlatego warto przygotować ją wcześniej. 
Parzoną białą kiełbasę smażymy na rumiano na patelni. Podajemy z podgrzaną czerwoną kapustą i ulubionymi dodatkami, np. pieczywem, puree ziemniaczanym, odsmażanymi kopytkami. 

Biała kiełbasa z patelni z kapustą przepis

Kiełbasa smażona z kapustą
Biała kiełbasa z kapustą

Czas przygotowania: 40 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Magda C. 15/04/2014 - 6:49 pm

Pyszności 🙂 Z kopytkami w sam raz dla mnie 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/04/2014 - 9:37 pm

Ciekawe czy dogodziłabym tym daniem tacie 😀 On jest smakoszem kiełbasy.

Odpowiedz
Monika 26/03/2016 - 12:43 pm

Przepis na kapustę wypróbowany z niwielkimi zmianami – pyszny pomysł na dodatek do obiadu; taki lekko wytrawny, wspaniały Malwinno 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies