Biała kiełbasa pieczona z cebulą i piwem

przez Malwina
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i majerankiem
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i piwem
W moim rodzinnym domu na świątecznym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy pieczonej z cebulą. To prosta i pyszna potrawa, która najlepiej smakuje jedzona w towarzystwie świeżego wiejskiego chleba. Lekko przesmażoną cebulę umieszczamy w naczyniu do zapiekania, podlewamy piwem, dokładamy kiełbaski i przyprawiamy. Resztę zrobi za nas piekarnik, a my w tym czasie możemy spokojnie spędzić czas z rodziną.

Przepis na białą kiełbasę pieczoną z cebulą
 bierze udział w akcji Wielkanocne Smaki.
Biała kiełbasa z piekarnika przepis
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z CEBULĄ I PIWEM

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 białych kiełbasek (u mnie wcześniej sparzone)
  • 4 duże cebule
  • pół szklanki piwa typu lager
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • suszony majeranek 
  • słodka papryka w proszku
  • do podania: pieczywo
Przygotowanie:
Kiełbaski nakłuwamy wykałaczką (zapobiegnie to pęknięciu kiełbasek). Cebule obieramy, siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez około 4-5 minut. Pod koniec doprawiamy ją solą, majerankiem i niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Cebulę umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego i podlewamy piwem. Na cebuli układamy kiełbaski, przyprawiamy je słodką papryką i majerankiem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kiełbaski przez około 10-15 minut lub dłużej, aż ładnie się zrumienią. 
Pieczone białe kiełbaski z cebulą podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

Inne wielkanocne przepisy z białą kiełbasą:

  Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa w
sosie chrzanowym
Biała kiełbasa z żurawiną
Biała kiełbasa z żurawiną
i chrzanem
Biała kiełbasa z ziemniakami
Biała kiełbasa z sałatką
z ziemniaków
 Biała kiełbasa z patelni
Biała kiełbasa
z kapustą
Smażona biała kiełbasa z cebulą
Biała kiełbasa z
cebulą
Ile piec biała kiełbasę
Biała kiełbasa pieczona z cebulą
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i piwem
Czas przygotowania:50 minut.
5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Magda C. 03/04/2015 - 11:43 am

Mmm pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
ewa 04/04/2015 - 7:57 am

Ł… a… ł 😛

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/04/2015 - 9:28 am

Od dwóch dni już chodzi za mną biała kiełbasa … już się nie mogę doczekac jutrzejszego sniadania:) …. Zdrowych i wesołych Świąt Malwi:)

Odpowiedz
Majana 04/04/2015 - 8:42 pm

Domyślam się, jaka musi być pyszna! Pozdrawiam, wesołego Alleluja Malwinko!:)

Odpowiedz
Anonimowy 06/04/2015 - 10:45 pm

Zrobiłam, wyszło absolutnie pysznie! Użyłam większej ilości cebuli, pół na pół zwykłej i fioletowej, i to, co zostało udusiłam z suszonymi śliwkami – wyszedł bardzo udany sos do schabu. Pozdrawiam, dziękując przy okazji za inspiracje i chwilki przyjemności płynące z czytania Filozofii na co dzień 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies