Sałatka z orkiszu i szparagów |
Sałatka z orkiszu i szparagów to moja kolejna propozycja na zdrowy lunch w pracy. Świetnie wpisuje się w wiosenny klimat. Pożywne ziarno orkiszu, szparagi, świeże warzywa oraz dressing z dodatkiem czosnku i melasy z granatów to zestawienie, które szczególnie przypadło mi do gustu. Taką sałatkę możecie podać jako dodatek do grillowanego indyka lub ryby. Polecam wszystkim bentomaniakom.
- pół szklanki ziarna orkiszu (surowego)
- pół czerwonej cebulki
- 1 ogórek gruntowy
- garść pomidorków koktajlowych
- 250 g zielonych szparagów (pół pęczka)
- garść listków miniaturowego szpinaku (baby)
- dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka melasy z granatów (ewentualnie sok z cytryny), 1 malutki ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Opłukany orkisz umieszczamy w garnku, wlewamy troszkę więcej niż szklankę wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem, aż ziarno orkiszu wchłonie płyn i będzie miękkie. Zajmie to kilkadziesiąt minut. Ugotowany orkisz studzimy i przekładamy do miski.
Cebulkę siekamy w piórka, obranego ogórka kroimy w kostkę, pomidory kroimy na pół. Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów. Szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą al dente (miękkie, ale nierozgotowane). Szparagi przelewamy zimną wodą, kroimy je w mniejsze kawałki. Umyte i osuszone liście szpinaku siekamy. Do orkiszu dodajemy cebulkę, ogórka, pomidory, szparagi, szpinak. Oliwę mieszamy z melasą, dodajemy sól, pieprz, czosnek, ponownie mieszamy. Sałatkę polewamy dressingiem, mieszamy i podajemy.
Uwagi:
– Jeśli sałatkę z orkiszu i szparagów macie zamiar zabrać ze sobą do pracy, wówczas posiekany szpinak połóżcie na jej wierzchu i wymieszajcie z resztą składników tuż przed jedzeniem. W przeciwnym razie po kilku godzinach spędzonych w lodówce może zwiędnąć.
– Zamiast orkiszu możecie użyć pęczaku, grubej kaszy bulgur, a w wersji bezglutenowej – kaszy jaglanej.
– Melasę z granatów zakupicie w większych marketach lub sklepach internetowych z kuchniami świata. Radzę zwracać uwagę na nazwę i skład. Na rynku dostępna jest również melasa z granatem (a nie z granatów) i niestety jest to produkt o kiepskim składzie a przy okazji w porównaniu z dobrą melasą- również o kiepskim smaku.
– Zamiast orkiszu możecie użyć pęczaku, grubej kaszy bulgur, a w wersji bezglutenowej – kaszy jaglanej.
– Melasę z granatów zakupicie w większych marketach lub sklepach internetowych z kuchniami świata. Radzę zwracać uwagę na nazwę i skład. Na rynku dostępna jest również melasa z granatem (a nie z granatów) i niestety jest to produkt o kiepskim składzie a przy okazji w porównaniu z dobrą melasą- również o kiepskim smaku.
Wypróbuj także przepis na sałatkę z orkiszu i pieczonej papryki
Czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
Wygląda mega smacznie <3 muszę wypróbować!
Bardzo fajna sałatka 🙂
Świetna sałatka , jestem bardzo ciekawa jej smaku, dlatego z przyjemnością zapisuje przepis i spróbuję póki sezon na szparagi w pełni 😉
kolejna świetna, pożywna i kolorowa sałatka!
Wygląda przeapetycznie a do tego ma mnóstwo składników odżywczych: ))
sałatka tak zachęcająco wygląda, że po przeczytaniu składu jeszcze bardziej ma się ochotę na miseczkę 🙂